ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Φοβού τη Λάρισα και χειμώνα και καλοκαίρι!!


Η παρουσα αναρτηση αφορα τις εντυπωσιακες επιδοσεις της πολης της Λαρισας αλλες φορες σε χαμηλες πολικες θερμοκρασιες που δυσκολα σημειωνονται σε αλλη πεδινη πολη της χωρας και αλλες σε καλοκαιρινες υψηλοτατες θερμοκρασιες που και παλι δυσκολα σημειωνονται σε αλλη πεδινη περιοχη.

Υπαρχουν καποιοι χειμωνες που σημειωθηκαν μεγαλα κυματα ψυχους μετα απο εντονες χιονοπτωσεων. Χρονιες σαν το 1963 , το 1966 , το 1968, το 1987 , το 1988, το 2001 , το 2010 και το 2017 σημειωθηκαν χιονοστρωσεις και μαλιστα σημαντικες στη Θεσσαλικη πεδιαδα. Στην συνεχεια ο αιθριος καιρος βοηθησαν να συμβει αναστροφη της θερμοκρασιας και να πεσει αυτη και κατω απο -15οC στη Λαρισα και να μην ανεβει και για μερες ουτε το μεσημερι πανω απο το μηδεν. Οι ξασκουστοι ολικοι παγετοι που κανουν μεγαλες ζημιες στην γεωργικη παραγωγη απο παλια δεν ειναι γνωστοι σε πολλες αλλες πολεις της χωρας. Εχουν σημειωθει βεβαια και λιγες περιπτωσεις που η θερμοκρασια επεσε ακομα και κατω απο -20οC. Το 1968 που κατεχει και το ρεκορ με -21,6οC και το 2001 με -20,4 και -20,2οC.

Επισης σημερα ειναι και η επετειος της μεγαλυτερης θερμοκρασιας που εχει σημειωθει στο μετεωρολογικο σταθμο της ΕΜΥ στο αεροδρομιο εκτος πολης. Την 5η Ιουλιου 2000 το μεγιστο βαθμιο θερμομετρο χτυπησε 45,5 οC με ενα Δυτικο Βορειοδυτικο ανεμο και υγρασια στο 9% περιπου. Ως ειθισται η ΕΜΥ αφηνει παντα ζυγο αριθμο προς τα κατω και ετσι επισημα εμεινε το 45,4οC. Προσφατα στο τελευταιο κυμα καυσωνα που ηταν αρκετα εντονο ο σταθμος της ΕΜΥ εμεινε βασικα ανεπηρεαστος απο το βασικο κυμα της θερμης εισβολης με αποτελεσμα να δωσει 43,2οC μεγιστη θερμοκρασια.
Εδω και 8 ομως χρονια εχουν εγκατασταθει μετεωρολογικοι σταθμοι Davis με μηχανικο αερισμο μεσα στην πολη. Υπαρχει ο δικος μου σε ταρατσα (μεσα στους κανονες wmo για αστικους σταθμους) που μετρησε 43,8οC ενω ο κλασικος κλωβος Stevenson( με μηχανικο αερισμο και αυτος) που μετρησε 44,1οC ενω τελος διπλα τους ο Davis Vue(παθητικος κλωβος) μετρησε 44,6οC.
Στα δυτικα της πολης το Αστεροσκοπειο Αθηνων εγκατεστησε Μ.Σ Davis με μηχανικο αερισμο στα 2m απο το εδαφος και οι μετρησεις του δειχνουν ακριβως την θερμοκρασια που δεχεται ενας ανθρωπος μεσα στην πολη. Αυτος ο σταθμος εδωσε την μεγαλυτερη θερμοκρασια απο αρχης μετρησεων (Μαρτιος 2010) με 45,5οC. Σε αναλυση που ειχα κανει πριν 2 χρονια με τα πρωτα 5 χρονια δεδομενων συγκρινα τους 2 Μ.Σ της ΕΜΥ και του ΕΑΑ στην πολη μας τα αποτελεσματα ηταν εντυπωσιακα για το ποσο μεγαλο ειναι το θερμικο δυναμικο της πολης της Λαρισας. Απλα πρεπει να περασουν πολλα χρονια μετρησεων και διαφορετικοι τυποι καυσωνων για να επιβεβαιωθει ή οχι η αναλυση. Ο φετινος καυσωνας ηταν ενας καυσωνας ξηρος με επικρατηση ΝΔ ανεμου που δρα ως λιβας και σε τετοιες περιπτωσεις η Λαρισα ανεβαζει σημαντικα θερμοκρασιες. Αν σκεφτουμε οτι ο σταθμος της ΕΜΥ εκτος πολης δεν ανεβηκε πολυ και ομως μεσα στην πολη σημειωθηκαν 45,5οC  αναρωτιεμαι τι θα γινει οταν θα ερθει καποιος πιο δυνατος καυσωνας απο αυτους που δινουν 44 με 45,5 βαθμους στο σταθμο της ΕΜΥ. Νομιζω οτι τοτε οι μετρησεις του σταθμου του ΕΑΑ θα ερθουν να συμφωνησουν σε μεγαλο βαθμο με την στατιστικη αναλυση του 2014 απο τον υποφαινομενο οτι μπορουμε να δουμε και 46,5 με 47 βαθμους επισημα απο μηχανικα αεριζομενο σταθμο επαγγελματικων προδιαγραφων. Περιττο να πω οτι αυτη θα ειναι η μεγαλυτερη θερμοκρασια επι ελληνικου εδαφους απο καταβολης μετρησεων μιας και η Λαμια κραταει αυτη την στιγμη τα σκηπτρα με 46,5οC το 1973 στον καυσωνα που ηταν εντυπωσιακος σε μεγαλο μερος της Ανατολικης χωρας.

Ειναι σιγουρο οτι η Θεσσαλια και περισσοτερο η Λαρισα ειναι ξασκουστες για το πολυ κρυο το χειμωνα και την πολυ ζεστη το καλοκαιρι. Πριν χρονια κατα τη διαρκεια των σπουδων μου, ειχε πεσει η προσοχη μου σε ενα βιβλιο με μεγιστες-ελαχιστες θερμοκρασιες στη χωρα μας και στο τελος μια αναλυση στατιστικη σαν αυτες που κανω και εγω και εδινε οτι υπαρχει πιθανοτητα  να σημειωθει θερμοκρασια 47οC μια φορα στη Λαρισα τα επομενα 100 χρονια. Κανενας αλλος σταθμος δεν ειχε τετοιο ''ταβανι'' μεγιστης θερμοκρασιας. Τελικα αν και δεν το πιστευα τοτε ηρθε ο καιρος να βγαλω και εγω τη δικη μου αναλυση και πραγματι με ''ταβανι'' τους 47οC. Αυτες οι τιμες ειναι εξωπραγματικες για τον πολυ κοσμο γιατι πολλα ακουγε και εβλεπε σε θερμομετρα αυτοκινητων , φαρμακειων, φωτεινων πινακιδων αλλα δεν υπηρχε σταθμος να επιβεβαιωσει. Τωρα υπαρχει και θα εχει μεγαλο ενδιαφερον στο μελλον!!
Μπορουμε να πουμε και δυο λογια το οτι δεν αναφερεται ευκολα μια τετοια θερμοκρασια στα ΜΜΕ. Ειναι γνωστο οτι ζουμε στην εποχη του ψεματος , του εντυπωσιασμου και του ''επισημου΄΄.  Βλεπω σαν τις μαριονετες επαγγελματιες μετεωρολογους να εμφανιζονται στα καναλια και να μιλανε για θερμοκρασιες απο τους επισημους σταθμους της ΕΜΥ. Κανενας ομως απο αυτους δεν εχει καν την γνωση οτι παρα πολλοι σταθμοι της ΕΜΥ ειναι αυτοματοι με φυσικο αερισμο που τσιμπανε σε περιοδους απνοιας και εντονης ηλιοφανειας, δηλαδη το καλοκαιρι. Δεν τους εχει εντυπωσιασει οτι σε καθε περιοχη που υπαρχει σταθμος της ΕΜΥ αυτοματος(φυσικο αερισμο) και σταθμος του ΕΑΑ(Αστεροσκοπειου) αυτοματος με μηχανικο αερισμο οι ενδειξεις του αυτοματου της ΕΜΥ μετρανε 1 με 1,5οC παραπανω. Θα σου πει καποιος οτι αυτο γινεται γιατι ειναι θεμα διαφορετικης τοποθετησης. Ναι αλλα οταν οι σταθμοι ειναι σε αποστασεις 1-4km οπως στο Αργος , Φιλαδελφεια , Σερρες για παραδειγμα δεν μπορει ο μηχανικα αεριζομενος που ανανεωνει τον αερα καθε δευτερολεπτο να μετρασει 44,1 και ο αυτοματος φυσικα αεριζομενος της ΕΜΥ να μετρα 45,4. Δεν μπορει ο σταθμος του ΕΑΑ να μετρα 40,4 και ο μη αεριζομενος της ΕΜΥ 42,2, δεν μπορει του ΕΑΑ να μετρα 44,1 και της ΕΜΥ 44,7!! Δεν μπορει ο σταθμος της ΕΜΥ στο Μαρκοπουλο να μετρα 44 βαθμους και σε λιγες εκατονταδες μετρα ο μηχανικα αεριζομενος του ΕΑΑ 42 βαθμους!! Και ομως στα καναλια ακουγεται το 45 της Φιλαδελφειας ,το 45 του Αργους, το 44 του Μαρκοπουλου(αν ειναι δυνατον) και το 42 των Σερρων και οχι το 46αρι των Μοιρων Ηρακλειου ή το 45,5 της Λαρισας μεσα στην πολη. Το αντιθετο συνεβαινε παλια οταν οι μετεωρολογοι ηταν επιστημονες και γνωριζαν οτι η Θεσσαλικη πεδιαδα και της Βοιωτιας ειναι οι θερμοτερες στην Ελλαδα. Ουτε οι Σερρες . ουτε η Φιλαδελφεια ουτε το Αργος ουτε το Θησειο ουτε η Λαμια ουτε το Ορμενιο το Λεωνιδιο ή το Πολυκαστρο!!!
Τελος για το σταθμο της Λαρισας που ειμαι υπευθυνος μπορω να δειξω σημερινα γραφικα που ειχαμε με Ανατολικο δροσερο ανεμο με ταχυτητα 2-3km/hr το πολυ και με στιγμιαιες ριπες 10-15km/hr οπου ο σταθμος της ΕΜΥ μετρησε ιδια θερμοκρασια με το σταθμο του ΕΑΑ. Με την ιδια μικρη ενταση ανεμου αλλα απο Δυτικες Νοτιοδυτικες διευθυνσεις την 1η Ιουλιου σημειωθηκαν 45,5oC στο σταθμο του ΕΑΑ και 43,2οC στο σταθμο της ΕΜΥ.
Η συντηρηση του γινεται μεσα σε χρονοδιαγραμμα του ΕΑΑ(εθνικο αστεροσκοπειο αθηνων) απο συνεργειο του ΕΑΑ ενω εγω συνεπικουρώ στην ευρυθμη λειτουργια του σταθμου για το ενδιαμεσο χρονικο διαστημα.
Διευθυνση και ενταση ανεμου την 5η Ιουλιου 2017 στο σταθμο του ΕΑΑ. 31,4 ο σταθμος της ΕΜΥ και 31,3 ο σταθμος του ΕΑΑ.


Διευιθυνση και ενταση ανεμου την 1η Ιουλιου 2017 στο σταθμο του ΕΑΑ. 45,5 ο σταθμος του ΕΑΑ και 43,2 ο σταθμος της ΕΜΥ.


Για το τελος θελω να ευχαριστησω τους πολλους πραγματικους καιροφιλους που ειναι ανησυχοι και διατηρουν μετεωρολογικους σταθμους στη χωρα αλλα και στην Λαρισα ειδικοτερα. Ειναι μεγαλη η βοηθεια τους στις αναλυσεις που διενεργω αλλα και στην επιβεβαιωση ή μη παρελθοντικων πορισματων μου.

Σχόλια

  1. Άλλο ένα εξαιρετικό άρθρο επαγγελματικού επιπέδου! Μπράβο Βασίλη! Και, επί τη ευκαιρία, ο σταθμός του Χαροκόπειου, που είναι ο πλησιέστερος στον τόπο κατοικίας μου, χτυπάει εδώ και τρεις μέρες κάτι ξεκάρφωτα 36άρια, σε πλήρη αναντιστοιχία με τους άλλους κοντινούς σταθμούς. Επειδή φαντάζομαι οτι έχεις επικοινωνία με τους υπεύθυνους του ΕΑΑ για το δίκτυο, καλό θα ήταν νομίζω να κάνουν ένα τσεκάρισμα γιατί μάλλον κάτι δεν πάει καλά με το θερμόμετρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αργησα να σου απαντησω για να ρωτησω κιολας. Η απαντηση εινα οτι ο σταθμος ειναι νεος και επιτηρείται απο επιστημονα του Χαροκοπειου οποτε κατα μεγαλο ποσοστο παει καλα. Θα τσεκαριστει βεβαια τον επομενο καιρο.
      Για το αρθρο ναι δικες μου ανησυχιες που με βαζουν να ψαχτω , πολλες φορες τις θεωρω περιττες ολες αυτες τις αναλυσεις αφου οι περισσοτεροι δεν τις καταλαβαινουν. Οπως και να εχει σε ευχαριστω πολυ που επισκεπτεσαι το Blog μου και διαβαζεις τα αρθρακια μου. Καλο βραδυ Γιωργο, εκδραμω στη θαλασσα αργα αργα σημερα!!

      Διαγραφή
    2. Γειά σου Βασίλη. Συνεχίζει τα τρελά του ο σταθμός στο Χαροκόπειο. Σήμερα έγραψε πάλι την υψηλότερη μέγιστη του λεκανοπεδίου! Αυτά τα περίεργα άρχισαν να συμβαίνουν μετά το τέλος του προηγούμενου καύσωνα. Ελπίζω να τον κοιτάξουν γιατί έχω αρχίσει να πιστεύω οτι ζω στην ...αθηναϊκή κοιλάδα του θανάτου! Φαντάσου οτι ο φτωχός αισθητήρας που έχω στην ταράτσα μέσα σε αυτοσχέδιο κλωβό, χωρίς μηχανικό αερισμό, που σε συνθήκες άπνοιας μπορεί να τσιμπήσει άνετα και ενάμισυ βαθμό, έχει φάει ήττα μεγάλη από το σταθμό του Χαροκόπειου. Και μιλάμε για μια απόσταση 250 μέτρων!

      Διαγραφή
    3. Το παρατηρησα και εγω. Αν και εχει την ιδια συμπεριφορα με το Γκαζι με τον ΒΑ ανεμο(καταβατης) οι τιμες του ειναι πραγματικα πολυ υψηλες. Εγω ενημερωσα και περιμενω να δω τι θα γινει. Για την Καρδιτσα ειχα φωναξει το Μαιο αλλα δεν με ελαβαν και πολυ υπ οψην. Προχθες με ενημερωσαν οτι ειχα δικιο και οτι ειχε σταματησει το ανεμιστηρι και το αλλαξαν!! Για να δουμε τι νεοτερα θα εχω και απο την κοιλαδα του θανατου του Χαροκοπειου :-)

      Διαγραφή
  2. Μπράβο Βασίλη, πολύ ωραίο και "to the point" άρθρο, κυρίως σε ότι αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες που δίνουν οι σταθμοί της ΕΜΥ. Παλιά σου ανάρτηση αλλά τώρα έτυχε να τη διαβάσω. Επειδή ανέφερες τη Νέα Φιλαδέλφεια - που μένω πλέον μόνιμα εδώ και 10 μήνες – και έχουν ακουστεί και διαβαστεί πολλά για την περιοχή αυτή, έχω λοιπόν παρατηρήσει και εγώ ότι τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, κυρίως όταν δεν φυσάει μελτέμι, ο σταθμός της ΕΜΥ δίνει υψηλότερες τιμές από τις τριγύρω περιοχές και φυσικά και από τον δικό μου ταπεινό σταθμό που μπορεί να μην πληροί όλες τις προδιαγραφές αλλά δίνει μια τάση. Στον μεγάλο καύσωνα πέρυσι το καλοκαίρι η μέγιστη θερμοκρασία που μέτρησα – 250 μέτρα από το άλσος όπου μένω – σταμάτησε στους 44,0 βαθμούς (Μενίδι 44,1, Τατόϊ 43c) όταν ο σταθμός της ΕΜΥ μέσα στο άλσος, αν θυμάμαι καλά, έδωσε 45,4 βαθμούς. Και αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση για δύο λόγους: και λόγω της πολύ μικρής απόστασης από εμένα αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ο σταθμός βρίσκεται μέσα στο άλσος και όχι σε ένα δομημένο περιβάλλον. Αυτό που αρχίζω να καταλαβαίνω όλους αυτούς τους μήνες που μένω εκεί είναι ότι η αλήθεια για την Ν.Φ είναι κάπου στη μέση. Η περιοχή έχει μεν προδιαγραφές Λάρισας αλλά αυστηρά και μόνο για τα δεδομένα του λεκανοπεδίου Αττικής και θεωρώ ότι επουδενί πλησιάζει τα ρεκόρ ή τη δυναμική της Λάρισας πχ. Τοπογραφικά είναι μια περιοχή επίπεδη (γούβα όπως λέμε), χτισμένη μεταξύ 2 κύριων ρεμάτων (Κηφισός - Ποδονίφτης), με μέσο υψόμετρο τα 110 μέτρα. Δεν υπάρχουν λόφοι κοντά της (όπως στην Αθήνα για παράδειγμα που μετριάζουν το κλίμα), υπάρχει εγγύτητα με τα δυο μεγάλα βουνά της Αττικής (Πάρνηθα – Πεντέλη) αλλά δεν έχει υψόμετρο και απέχει, σε ευθεία γραμμή, 14,5 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Εκεί αναφερόμουν λέγοντας σε προδιαγραφές Λάρισας, μόνο που τα μεγέθη στη Λάρισα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα (έκταση κάμπου, βουνά, απόσταση από τη θάλασσα) και φυσικά δε συγκρίνονται. Στα του λεκανοπεδίου, οι προδιαγραφές αυτές όντως κατατάσσουν τη Νέα Φιλαδέλφεια – μαζί με το Μενίδι και το Τατόι* (λίγο πολύ ίδιες προδιαγραφές) – να είναι από τις πιο ζεστές περιοχές του το καλοκαίρι και από τις πιο ψυχρές, σε περιπτώσεις αναστροφής, το χειμώνα, όχι όμως και πανελλαδικά. Το παραπάνω τρίγωνο (Ν.Φ.-Μενίδι-Τατόϊ) φαίνεται να έχει μεγάλη δυναμική σε ότι αφορά το κλίμα της Αθήνας. Ενδεικτικά να σου πω ότι στις 7/12/2017 κατέγραψα ελάχιστη 2,8 βαθμούς (Μενίδι 2,2c και Τατόϊ -0,1c) όταν πολλές περιοχές σε Αθήνα, Πειραιά και νότια προάστια είχαν ελάχιστες από 7c και πάνω. Και στον περσινό καύσωνα, ενώ οι πλειοψηφία των σταθμών στο λεκανοπέδιο κυμάνθηκε μεταξύ 40-42 βαθμών και πραγματικά ελάχιστοι σταθμοί ξεπέρασαν αυτό το φράγμα (η παραλία δεν ξεπέρασε καν τους 37c), Μενίδι και Ν.Φ έφτασαν τους 44c, τις υψηλότερες στο λεκανοπέδιο. Όλα αυτά βέβαια δε θα είχαν σημασία αν δε μιλούσαμε για τόσο μικρές αποστάσεις μεταξύ τους αλλά και την έντονη τοπογραφία. Νομίζω λοιπόν ότι Μενίδι και Ν.Φ. συναγωνίζονται, κάποιες φορές, τις μέγιστες θερμοκρασίες άλλων θερμών περιοχών της χώρας. Όμως σίγουρα η συχνότητα και η διάρκεια της ζέστης είναι μικρότερη από΄ αυτή της Λάρισας, της Σπάρτης ή του Αγρινίου κοκ. Δημήτρης

    *Το Τατόϊ είναι ίσως εκτός συναγωνισμού, αν και εντός λεκανοπεδίου, λόγω ελάχιστης πραγματικά δόμησης και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Πάρνηθα, παρόλα αυτά εκεί οριοθετείτε αυτό το τρίγωνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ για το μεγαλουτσικο σχόλιο σου. Είσαι κάτοικος της περιοχής και η άποψή σου έχει βαρύτητα. Την ίδια άποψη αλλά και μετρήσεις ειχε και ένας φίλος από την περιοχή που έχει απεβιώσει. Σε άπνοιες ο σταθμός του ήταν 1-2οC κάτω απο της ΕΜΥ τον αυτόματο.
      Θέλω εδω να σου εξηγησω οτι παλια ο κλασικος κλωβος ειχε ελάχιστες αποκλίσεις με τους γυρω σταθμούς(Τατοι κτλ). Απο το 2007 που λειτουργεί ο νεος αυτόματος οι διαφορές είναι κοντά στον 1-2οC τις περισσότερες ημέρες του καλοκαιριού. Το 2007 στους μεγάλους καύσωνες δούλευαν μαζι ο κλασικός κλωβος(60+ ετη) και ο αυτοματος δίπλα ακριβως. Ο ένας μέτρησε 46,2οC και ο αυτόματος 47,5οC. Το πιστεύεις οτι αναφέρθηκε στην τηλεοραση το 47,5!!! ενώ ο ίδιος ο διοικητής της ΕΜΥ γνωριζει οτι θέλουν ρύθμιση αυτοι οι σταθμοί για να μετρήσουν σωστά.
      Οπότε σε οσους καυσωνες εχουν σημειωθεί απο το 2007 και εως τωρα η Φιλαδελφεια φαίνεται να ειναι η πιο ζεστη πόλη της χωρας ενω δεν ειναι. Υπαρχουν ακομα και τρολ του διαδικτύου που διαδίδουν αυτές τις τιμες υπο το καλυμμα του ''επισημου'' μιας και η ΕΜΥ δέχεται αυτές τις τιμές.
      Αν βρισκόμασταν σε μια σωστή χωρα θα είχαν γίνει οι ρυθμίσεις ωστε οι τιμές να ειναι σωστές, ειτε θα ειχαν σταματήσει να βγαζουν αυτά τα τρομακτικά και λάθος νούμερα στα ΜΜΕ και στην σελίδα της υπηρεσιας.

      Διαγραφή
    2. Πολύ φοβάμαι παιδιά οτι κοντοζυγώνει η στιγμή που θα ασχολούμαστε αποκλειστικά με το να καταγράφουμε αλλεπάλληλα ρεκόρ ζέστης, άντε και καμμιά καταιγίδα το πολύ. Εμείς ενδεχομένως να μη το ζήσουμε (εγώ ιδίως), αλλά τα παιδιά μας μάλλον θα το προλάβουν, εκτός και αν εν τω μεταξύ ...σταματήσει το ρεύμα του Κόλπου η εκραγούν όλα μαζί τα ηφαίστεια του πλανήτη.

      Διαγραφή
    3. Δεν εχεις καθολου αδικο Γιωργο, δεν μπορει ολοι οι ''δασκαλοι'' να ειναι χαζοι και να φωναζουν. Ουτε και εμεις βεβαια που βλεπουμε και στην χωρα μας τα σημαδια της θερμανσης. Να δουμε πραγματικα οταν γυρισει και αλλο ο τροχος και οι επιπτωσεις θα επηρεασουν και τους ''τυφλους'' τι θα γινει.

      Διαγραφή
  3. Βασίλη, αυτή τη διαφορά που αναφέρεις στον καύσωνα του 2007, τη θυμάμαι και εγώ και μάλιστα αναρωτιόμουν τότε ποιες από τις δυο τιμές να ήταν οι σωστές, παρά το γεγονός πως όλα τα τηλεοπτικά κανάλια προέβαλαν με περισσή χαρά το 47,5c. Δυστυχώς, Γιώργο, η κλιματική θέρμανση είναι γεγονός. Το προσωπικό συμφέρον πάνω απ’ όλα παραμένει. Δεν ξέρω τι πραγματικά πρέπει να γίνει για να αφυπνιστεί η κοινωνία. Για να κλείσω κάπως δροσερά αυτό το σχόλιο, είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια σε παλιά βιβλιογραφία, τώρα αδυνατώ να θυμηθώ που, ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στην Αθήνα ήταν, νομίζω, τον χειμώνα του 1934 και ήταν -10,4c, σε Ν. Φιλαδέλφεια και Βοτανικό. Ουδείς βέβαια γνωρίζει την ορθότητα αυτής της πληροφορίας καθώς τα περισσότερα κλιματολογικά στοιχεία αναφέρονται από το 1961 και μετά και δε θυμάμαι καθόλου στοιχεία από την βιβλιογραφία αυτή. Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου