ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Που θα βρέξει 26-27/8/2020 Λάρισα-Θεσσαλία-Ελλάδα (Χάρτες)

 26-27/9/2020

Τελευταία ενημέρωση για τις περιοχές που θα επηρεάσει η αστάθεια τη σημερινή μέρα στη χώρα μας.
Μελέτη δεδομένων προγνωστικού μοντέλου με ανάλυση 5 X 5 km.
Τα δεδομένα θα παρουσιάζονται μέσω εφαρμογής παρουσίασης δεδομένων.
Θα υπάρχουν 5 επίπεδα κινδύνου για βροχόπτωσης
Επίπεδο 1: βροχόπτωση πάνω από 2 χιλιοστά.
Επίπεδο 2: βροχόπτωση πάνω από 10 χιλιοστά.
Επίπεδο 3 : βροχόπτωση πάνω από 25 χιλιοστά.
Επίπεδο 4 : βροχόπτωση πάνω από 50 χιλιοστά.
Επίπεδο 5 βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά.

Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που πήραμε πριν λίγο για σας δείχνουν ότι θα έχουμε αξιόλογες βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές του Ιονίου, της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.  Διάσπαρτες και συντομότατες  μπόρες θα σημειωθούν πιθανόν και σε άλλα τμήματα κυρίως των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της Θράκης.  Υπάρχει πιθανότητα για σύντομη καταιγίδα και στην περιοχή της Αττικής το επόμενο 24ωρο.

 Τα βασικά στοιχεία θα είναι:

1)  Οι αρκετές χαλαζοπτώσεις που θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου

2)  μεγάλη ποσότητα βροχόπτωσης που θα πέσει στην Ήπειρο, τη δυτική στερεά και στα βουνά της Πίνδου στη Θεσσαλία που πιθανόν  να ξεπεράσει τα 50 με 80 χιλιοστά.

3)   αξιόλογες βροχές χωρίς όμως να εμπνέουν ανησυχία θα σημειωθούν και σε τμήματα των Τρικάλων της Καρδίτσας και της Λάρισας σε όλη τη Μακεδονία και στα δυτικότερα τμήματα της Θράκης.

4)  τα φαινόμενα στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα θα κρατήσουν όλο το εικοσιτετράωρο ενώ αντίθετα στις υπόλοιπες περιοχές που αναφέρθηκαν πιο πάνω θα σημειωθούν κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές  ώρες με βελτίωση το βράδυ.

Επόμενη τακτική τριήμερη πρόγνωση καιρού Ελλάδας και Θεσσαλίας την Κυριακή το απόγευμα.











Σχόλια

  1. Τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή προκαλεί περισσότερα και πιο σοβαρά καιρικά φαινόμενα - καύσωνες, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, τυφώνες - η επιστήμονας Katharine Hayhoe επισημαίνει στο Reuters ότι αν παρουσιάσουμε στους ανθρώπους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεισφέρουν στην αναχαίτισή της, θα τους δώσουμε ελπίδα. "Με βάση φυσικούς παράγοντες ο πλανήτης θα έπρεπε να οδεύει βαθμιαία στο να γίνει ψυχρότερος, αλλά συμβαίνει το αντίθετο και θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού" υποστηρίζει η ίδια, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι άμεσο. H Hayhoe θεωρεί, ωστόσο, ότι με το να τρομοκρατούμε τον κόσμο, αυτό δεν θα τον κάνει να δράσει, αλλά θα τον παγώσει από φόβο.

    Η ίδια πιστεύει, λοιπόν, ότι παίζει ρόλο πώς θα επικοινωνήσουμε το πρόβλημα και ένας τρόπος είναι να πείσουμε τους ανθρώπους ότι μπορούν να δώσουν λύσεις, ακόμα και αν αυτές φαντάζουν μικρές. "Το να δώσουμε στους ανθρώπους μία αίσθηση αποτελεσματικότητας, σημαίνει ότι τους δίνουμε ελπίδα" εξηγεί η επιστήμονας για το κλίμα. "Ακόμα και μία απλή συζήτηση με φίλους τους ή στο επίπεδο της κοινότητας που ζουν είναι κάτι, όπως και ατομικές δράσεις, για παράδειγμα η εγκατάσταση φωτισμού LED ή το να μην τρώει κάποιος κρέας και όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να νιώσουν ότι είναι μέρος της λύσης" συμπληρώνει η Hayhoe.

    Φυσικά, δεν παραγνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό και πως θα πρέπει να αναλάβουν δράση και οι κυβερνήσεις, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας και να μην ασχολούνται μόνο με την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και με τη βιωσιμότητα αυτής.
    https://www.reuters.com/article/us-climate-change-hayhoe-newsmaker/u-s-climate-scientist-katharine-hayhoe-people-need-hope-idUSKCN26F3MM?il=0

    Δεν ξέρω αν τα όλο και μεγαλύτερα κύματα είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Πάντως, ξώκειλα το Σάββατο στο Φάληρο. Κυριολεκτικά με ξέβρασε το κύμα σε μία σχεδόν άδεια - με μόλις 3-4 άτομα - δαντελένια ακρογιαλιά. Κάθε 20-25 κύματα έρχονται 2-3 μεγαλύτερα, μάλλον επειδή παίρνουν ενέργεια από τα υπόλοιπα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μείνεις σε κατακόρυφη στάση στο νερό, αλλά βλέποντας ένα τεράστιο κύμα, που μέσα από τη θάλασσα φαντάζει πολύ μεγαλύτερο από ό,τι όταν το κοιτάζεις από την ακρογιαλιά, ενστικτωδώς οριζοντιώνεσαι για να βγεις προς τα έξω. Φυσικά θα σε βγάλουν τα κύματα κακήν κακώς.

    Η ακτή του Φαλήρου είναι μία από τις χειρότερες με νοτιά, καθώς έχει και πολλά διάσπαρτα και επικίνδυνα βραχάκια στα ρηχά, σε αντίθεση με τον Μαραθώνα - τη μοναδική ακτή του νότιου Ευβοϊκού που πιάνει ο νοτιάς - τη Βάρκιζα, τη Βουλιαγμένη και την Αγία Μαρίνα, όπου επίσης είναι μεγάλο το ύψος κύματος, αλλά κάτω έχει άμμο ή βότσαλο. Με πήραν και από το Θυμάρι - εντυπωσιασμένοι, μα συνάμα και θορυβημένοι - που κι εκεί ο Σαρωνικός είχει γίνει σαν Ατλαντικός.

    Ήταν Χριστούγεννα του 2010, όταν είχα βουτήξει στο Θυμάρι με πραγματικά πολύ κύμα και συνειδητοποίησα τότε για πρώτη φορά ότι η θάλασσα μπορεί να γίνει και επικίνδυνη. Τέσσερα χρόνια μετά στις 31 Γενάρη 2015, ένα τεράστιο κύμα με βούλιαξε, μου πήρε τη μάσκα και ήπια το περισσότερο νερό ever. Tην επομένη επέλεξα τη σιγουριά της Π. Φώκαιας. Και πάλι είχε 9 beaufort νοτιά, αλλά επειδή η παραλία της είναι ρηχή, το κύμα μετά βίας ξεπερνάει το ένα μέτρο. Είναι ο παράδεισος των σέρφερ η συγκεκριμένη αμμουδιά. Και είχαν μαζευτεί πάνω από 1.000 άτομα την 1η Φεβρουαρίου 2015.

    Με το κύμα και την αφρικανική σκόνη να γκριζάρουν τον ορίζοντα, μόνο τα πανιά από τα σερφ τους έδιναν λίγο χρώμα σε μία μουντή και συννεφιασμένη Κυριακή. Έβαλα και τρεις φωτογραφίες από τότε με τους καλλιτέχνες της θάλασσας, διότι θέλει και τέχνη και τόλμη αυτό που κάνουν.

    Βαγγέλης Σπανός



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου