ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Ανασκόπηση Ιουνίου 2012.

Ο Ιουνιος που τελειωσε ηταν ενας πολυ ζεστος μηνας με συνεχομενη ζεστη που μπορει μεν να μην εφτασε σε υψηλα επιπεδα αλλα ηταν επιμονη σε μεγαλο μερος του μηνα. Ειχαμε ενα επεισοδιο καυσωνα που αναλογα την περιοχη κυμανθηκε απο 3 εως και 5 ημερες.

Ενα αλλο χαρακτηριστικο ηταν τα συνεχομενα μελτεμια (Βορειοι ανεμοι) στο Αιγαιο που επηρεαζαν και τις περιοχες περιξ της θαλασσας με αποτελεσμα η ανατολικη ηπειρωτικη χωρα(Θεσσαλια , Ανατολικη Στερεα) να εχουν και μικρα διαλλειματα με χαμηλοτερες θερμοκρασιες. Ειναι χαρακτηριστικο οτι για τη Λαρισα παρολο τον ΒΑ ανεμο που μετριαζε την κατασταση ο Ιουνιος αυτος ειναι ο θερμοτερος που εχει καταγραφει απο το 2006 που εχει αρχισει η λειτουργια του Α.Μ.Σ Meteolarissa. Επισης με μια πρωτη ματια στα στοιχεια του Μ.Σ της ΕΜΥ στο αεροδρομιο δειχνουν εναν ακραια ζεστο μηνα με πιθανοτητες σοβαρες να ειναι ζεστοτερος ή ισοδυναμος και απο τον περιφημο Ιουνιο του 2007 με τον μεγαλο καυσωνα  (~45 βαθμοι μεγιστες) και τα ρεκορ θερμοκρασιας. Παρατηρουμε δηλαδη ποσο ευκολα ειναι τα θερμα ρεκορ να πλησιαστουν ή και να σπασουν μεσα σε μικρη περιοδο!!!

Ο Meteolarissa pws αναλυσε τις μεγιστες θερμοκρασιες των hot-spot περιοχων της χωρας ,παντα απο μηχανικα αεριζομενους σταθμους που ειναι οι πιο αξιοπιστοι. Στον παρακατω πινακα βλεπετε την μεση μεγιστη αλλα και τις ημερες που η μεγιστη ξεπερασε το οριο των 36,5 βαθμων που ειναι το οριο για να ονομασουμε την μερα πολυ θερμη ή καυσωνα.


Ο φετινος Ιουνιος ηταν πολυ περιεργος μιας και το μελτεμι δεν ειναι τοσο συνηθες και για τοσο μεγαλο χρονικο διαστημα. Ετσι παρατηρουμε οτι μονο η Σπαρτη που βρισκοταν στα κρασπεδα των ψυχρων μαζων σημειωσε συνεχομενες ζεστες ημερες με την επικρατηση ΒΔ ανεμου που δρουσε ως λιβας στην περιοχη. Η Θεσσαλια παρολο την συνεχη δραση του Ανατολικου δροσερου ανεμου σημειωσε πολυ υψηλες μεσες μεγιστες με τα Τρικαλα και τη Λαρισα να βρισκοντε πανω απο 34,0 βαθμους !!! καθως και η ευπαθη στη ζεστη Γαβαλου Αιτωλοακαρνανιας. Ο Ασπροπυργος στην Αττικη με το Βορια που λειτουργησε ως λιβας σημειωσε και αυτος μεση μεγιστη 34 βαθμους. Αντιθετα περιοχες οπως η Φθιωτιδα ,η Λιβαδεια , η Αττικη και η Αργολιδα βρεθηκαν στον πυρηνα του μελτεμιου και περιοριστηκαν στις μεσαιες θεσεις. Στην Αττικη η γνωστη περιοχη πλησιον του Μενιδιου σημειωσε τις υψηλοτερες μεσες θερμοκρασιες εως 33,4 βαθμους κελσιου.





Οι απόλυτα μεγιστες θερμοκρασιες ξεπερασαν λογω τοπικων συνθηκων και τους 40 βαθμους σε 1 μονο  σταθμο. Αναλυτικα στην παρακατω λιστα εχουμε τις απολυτα μεγιστες θερμοκρασιες σε σταθμους ενδιαφεροντος παντα απο μηχανικα αεριζομενους σταθμους (Fan-aspirated).



H ανατολικη ηπειρωτικη χωρα ειναι η πρωταγωνιστρια λογω ενος κυμματος καυσωνα με ΝΔ ανεμους με τη Λιβαδεια να σημειωνει 40,1 βαθμους κελσιου. Η Αττικη εδωσε την μεγιστη στον Ασπροπυργο με 38,9 βαθμους ενω μεσα στο πολεοδομικο συγκροτημα η Ν.Ιωνια σημειωσε 38,4 βαθμους κελσιου.

Το αρθρο διορθωθηκε μιας και μυνημα απο το ΕΑΑ(Αστεροσκοπειο Αθηνων) ανεφερε οτι ο σταθμος του Λαγκαδα δουλευε χωρις ανεμηστηρι για 15 ημερες με αποτελεσμα οι μεγαλες τιμες που δεν ηταν οι πραγματικες. Επισης ο μετεωρολογος ανεφερε οτι καλο ειναι να μην κανουμε συγκριση των αυτοματων μη αεριζομενων σταθμων της Φιλαδελφειας αλλα και ολων των αλλων με τους παλαιοτερους κλασικους σταθμους Stevenson γιατi οπως και να εχει υπαρχει διαφορα και δημιουργειται μια νεα χρονοσειρα στοιχειων. Οτι ειχαμε πει και για τη Φλωρινα που δεν εκανε ποτε ρεκορ με το -25,1 αφου ο σταθμος πια ειναι αυτοματος και σε αλλη θεση. Το μυνημα αναλυτικα εδω  MYNHMA EAA.

Σχόλια

  1. Μια μικρή παρατήρηση που δεν αλλάζει την καλή στατιστική σου εργασία ,για το ορθόν του πίνακα.Το Ψυχικό σημείωσε απόλυτη μέγιστη 38.Ο στις 13/6 ενώ 37.5 είχε στις 14/6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eυχαριστω πολυ...θα το διορθωσω...να εισαι καλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου