ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Ανασκόπηση Ιουλίου 2012.

Τελείωσε ένας μήνας ακόμα που η θερμοκρασία βρέθηκε σε πολύ ψηλότερα επίπεδα από τα κλιματικά δεδομένα σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σε μελέτη των hot-spot σταθμών (Davis fan aspirated ΠΑΝΤΑ) φαίνεται ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη Δυτική και Νότια χώρα έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αν λάβουμε υπ όψιν ότι από τα στοιχεία της ΕΜΥ οι κλιματικές τιμές της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας είναι μέχρι 33.5 βαθμούς Κελσίου την περίοδο (1955-1997) για τις ζεστές περιοχές της χώρας , τον φετινό Ιούλιο έχουμε πάρα πολλές περιοχές με μέση μέγιστη πάνω από 35 βαθμούς !!! Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η τεράστια απόκλιση περιοχών όπως η Σπάρτη , η Λάρισα οι Μοίρες και η Γαβαλου από τα κλιματικά στοιχεία. Η πρώτη στήλη έχει το όνομα του σταθμού. Στην επόμενη έχουμε την Μέση Μεγίστη Θερμοκρασία του μήνα ενώ στις επόμενες δυο έχουμε το πλήθος των ημερών του μήνα που σημειώθηκαν πάνω από 36,5 βαθμοί και πάνω από 40 βαθμοί αντίστοιχα. Τέλος στην τελευταία στήλη σημειώνεται η Μεγίστη θερμοκρασία όλου του μήνα στον κάθε σταθμό.


Οι τιμές των πρώτων 6 σταθμών είναι εντυπωσιακά υψηλές και θα μπορούσαν να συγκριθούν με σταθμούς της βόρεια Αφρικής!!! Είναι τουλάχιστον 3.5 βαθμούς πιο πάνω από τις κλιματικές τιμές.

Στις ημέρες καύσωνα (Τmax>36,5βαθμους) βλέπουμε ότι σε πολλούς σταθμούς ξεπέρασαν το μισό μήνα(πάνω από 15 ημέρες) και μάλιστα στη Σπάρτη τη Γαβαλου και τη Λάρισα ΑΤΑ σημείωσαν μέγιστη πάνω από 36,5 βαθμούς  πάνω από 20μερες!!!

Στις ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς δεν είχαμε κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα αφού οι θερμές εισβολές ήταν συνεχείς αλλά χωρίς τρομερή ένταση. Έτσι η Σπάρτη ,η Γαβαλου Αιτωλοακαρνανίας ,η Λάρισα , τα Τρίκαλα και οι Μοίρες Ηράκλειου σημείωσαν από 3 έως 5 ημέρες με μέγιστη πάνω από 40 βαθμούς.

Οι απόλυτα μέγιστες θερμοκρασίες του μήνα σημειώθηκαν στη Λιβαδειά με 43,4 βαθμούς , στη Σπάρτη με 43,2 βαθμούς , στα Τρίκαλα με 43,1 βαθμούς και στη Λάρισα με 42,4 βαθμούς Κελσίου. Ήταν υψηλές αλλά όχι σε επίπεδα ρεκόρ αφού όπως τονίσαμε το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζει η πολύ μεγάλη διάρκεια της ζέστης χωρίς δροσερά διαλείμματα και όχι οι ακραίες εκφάνσεις της.

-------------------------------------------------------

Ένας άλλος θερμοκρασιακός δείκτης είναι και η μέση μηνιαία θερμοκρασία ενός σταθμού. Όταν μάλιστα αυτός ο μέσος όρoς παράγεται όσο το δυνατόν από περισσότερες μετρήσεις είναι και πιο αντιπροσωπευτικός. 

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΕΜΥ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ.
Οι διάφορες μετεωρολογικές υπηρεσίες χάριν συντομίας χρησιμοποιούν από τέσσερις ημερήσιες μετρήσεις μέχρι και μόνο δυο με αποτέλεσμα η μέση ημερήσια θερμοκρασία να μην ειναι απολυτα αντιπροσωπευτικες. Στη συνέχεια οι 30 ημερήσιες μέσες θερμοκρασίες προσθέτονται και  το άθροισμα διαιρείται με το 30. 

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟ WEATHERLINK-WDISPLAY-CUMULUS κτλ.
Οι σταθμοί Davis και το σόφτγουερ που τους συνοδεύει καθώς και τα περισσότερα σόφτγουερ ερασιτεχνικών μετεωρολογικών σταθμών παράγουν την ημερήσια μέση θερμοκρασία από 24 ωριαίες μετρήσεις και έτσι λαμβάνουν υπ όψιν διάφορες μικροαλλαγες λόγω φαινόμενων κτλ στην καθημερινή μέση θερμοκρασία και είναι σαφώς πιο σωστή. Στη συνέχεια προσθέτονται οι 30 ημερήσιες μέσες θερμοκρασίες και το άθροισμα διαιρείται με το 30.

Ο 2ος τρόπος είναι αυτός που εκφράζει την Meteolarissa PWS group μιας και ασχολείται μόνο με μηχανικά αεριζομενους σταθμούς και κατά βάση Davis σταθμούς. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ότι οι σταθμοί που βρίσκονται μέσα σε πόλεις είχαν και την μεγαλύτερη μέση μηνιαία θερμοκρασία. Η Αθήνα κατά πρώτο λόγο και η Λάρισα στη συνέχεια είναι οι πιο θερμές αστικές περιοχές της χώρας αφού άρχισε να παρατηρείται ολο και πιο συχνά έλλειψη πρωινής αύρας μέσα στην πόλη της Λάρισας. Η Παλαιοχωρα Χανίων και ο Λεντας Ηρακλείου όχι τοσο λόγω θερμονησιδας αλλά λόγω νοτιοτερης θεσης εδωσαν εντυπωσιακη μέση  μηνιαία θερμοκρασία με 31,1 και 30,5 βαθμούς αντίστοιχα!!!

----------------------------------------------------

Για τη Λάρισα πιο συγκεκριμένα έχουμε στοιχεία από το 2006 και μετά από σταθμούς Davis fan aspirated. Ο Ιούλιος 2012 ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος από το 2006 με μέση θερμοκρασία 30,5 βαθμούς Κελσίου ενώ ο αμέσως επόμενος ήταν ο Ιούλιος του 2007 με μόλις 29,2 βαθμούς Κελσίου. Είναι εντυπωσιακό πως ενώ τον Ιούλιο 2007 είχαμε 18 ημέρες με μέγιστη άνω των 35 βαθμών φέτος είχαμε 24 ημέρες. H μέση υγρασία του μήνα ήταν μόλις 39% και είναι μετά το 36% του Ιουλίου 2007 η πιο χαμηλή. Δεν σημειώθηκε βροχή-καταιγίδα ούτε μια μέρα όλο το μήνα ενω η μέση βαρομετρική πίεση ήταν 1010,0 hPa. Tελος ο επικρατων άνεμος ήταν ο Ανατολικός με μέση ταχύτητα 3,2km/h.

-------------------------------------------------------

Οι σταθμοί του Αστεροσκοπείου Αθηνών έχουν εγκατασταθεί από το 2006 και μετά με αποτέλεσμα να μην έχουμε μεγάλης διάρκειας χρονοσειρα για εξαγωγή συμπερασμάτων. Είναι αναποφευκτο να περιμένουμε να στοιχεία απο την ΕΜΥ ώστε να τα συγκρινουμε με τα δικα της κλιματικα στοιχεια που ειναι ομοιογενη. Τα πρωτα στοιχεια απο 8 σταθμούς της χωρας ειναι οτι ο φετινος Ιουλιος ηταν ο θερμοτερος μηνας της περιοδου 1955-2012 οσο δηλαδη έχουμε αξιοπιστα δεδομενα απο την ΕΜΥ. Είναι πραγματικα εντυπωσιακο οτι εχοντας περασει ενα ετος σταθμος στην συγχρονη κλιματολογικη ιστορια της χωρας ,το 2007, τοσο συντομα να εχουμε νεο ρεκορ στη μέση θερμοκρασια και μαλιστα με πολυ χαμηλοτερες απόλυτα μεγιστες θερμοκρασιες από ότι είχαν σημειωθει το 2007...

Σχόλια