ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Αύγουστος 2014-Διαφορές σταθμών ΕΜΥ και ΕΑΑ.



Η παρούσα ανάρτηση έχει να κάνει με την σύγκριση μετεωρολογικών σταθμών πολύ κοντά μεταξύ τους έως 4km σε πρώτη φάση και ως 7km αν δεν έχουμε μεγάλες εδαφομορφολογικες αλλαγές. Όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενη ανάρτηση η ΕΜΥ έχει τοποθετήσει μεγάλο αριθμό αυτόματων επαγγελματικών μετεωρολογικών σταθμών για γρηγορότερη μεταφορά δεδομένων και κάλυψη μεγάλου μέρους της χώρας. Οι σταθμοί αυτοί μετά από προσωπική οπτική επαφή σε Σέρρες , Σοφάδες και Κατω Τιθορεα εγκαταστάθηκαν με φυσικά αεριζόμενο κλωβό προστασίας με αποτέλεσμα σε περιόδους άπνοιας , έντονης ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και πολύ γρήγορης απόκρισης του αισθητήρα η μέτρηση να είναι ανώτερη αυτής που δίνει στο ίδιο σημείο ένας κλασικός κλωβος Stevenson σαν αυτούς που βλέπαμε για πολλά χρόνια σε επισκέψεις μας σε αεροδρόμια της χώρας μας. Οι αρχικές υποψίες μιας και δεν είχαμε άμεση επαφή με τους σταθμούς αυτούς ήταν ότι η διαφορά είναι ανώτερη του ενός βαθμούς το καλοκαίρι και μηδενική το χειμώνα.
Το Αστεροσκοπείο Αθηνών(ΕΑΑ) από την άλλη πλευρά εγκατέστησε αυτόματους ημιεπαγγελματικους σταθμούς με μηχανικό αερισμό που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ροή αέρα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταση αυτού σε οποιαδήποτε άπνοια ή έντονη ηλιακή ακτινοβολία.
Οι διαφορες που προσδιορίσαμε για ηπειρωτικές περιοχές με περιόδους άπνοιας , έντονης ηλιακής ακτινοβολίας , μειωμένης νεφοκαλυψης λόγω καλοκαιρινής περιόδους ήταν για τους 3 καλοκαιρινούς μήνες περίπου +0,7 έως +1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με έναν κλασικό ξύλινο κλωβό Stevenson στο ίδιο σημείο.
Σήμερα μετά από την πολύτιμη βοήθεια του φίλου Μιχάλη από την Ημαθία που συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία από όλους τους σταθμούς της ΕΜΥ( κλασικούς κλωβούς αλλά και αυτόματους φυσικά αεριζόμενος) για το μήνα Ιούλιο 2014 έχουμε μια ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις διάφορες που έχουμε μνημονεύσει πολλάκις από αυτό εδώ το Blog.

Η λίστα που ακολουθεί δίνει την μέση μέγιστη θερμοκρασία σε Αυτόματους σταθμούς της ΕΜΥ και του ΕΑΑ και Ιδιωτων (ΙΜΣ) που έχουν ακριβώς ίδιο μοντέλο σταθμού σε περιοχές που οι 2 σταθμοί είναι πολύ κοντά ( 1km ως 4km) αλλά και λίγο περισσότερο εως 7km σε μερικές λίγες περιπτώσεις. Δυστηχως δεν μπορουμε αν έχουμε σύγκριση ακριβός στο ιδιο σημείο αλλά μπορουμε να έχουμε μια γενικη εικόνα για το που κυμαινονται οι διαφορές. Η σειρα των σταθμων είναι απο τους πιο κοντινους(μεγαλη αξιοπιστια της διαφορας) εως τους πιο μακρινους (μικροτερη εμπιστοσυνη).

Φιλαδελφεια-Μενιδι ΙΜΣ 34,9°C - ΕΜΥ 36,1°C ΔΙΑΦΟΡΑ -1,2°C
Σερρες ΕΑΑ 33,4°C - ΕΜΥ 34,7°C ΔΙΑΦΟΡΑ -1,3°C
Μαρκοπουλο ΕΑΑ 32,6°C - ΕΜΥ 33,5°C -0,9°C
Κατω Τιθορεα-Λευκοχωρι ΕΑΑ 34,7°C - ΕΜΥ 35,2°C -0,5°C
Ολυμπιακο Σταδιο - Μαρουσι ΕΑΑ 33,0°C - ΕΜΥ 34,2°C ΔΙΑΦΟΡΑ -1,2°C
Κολυμβητηριο Αθηνα-Νεος Κοσμος ΕΑΑ 33,9°C - ΕΜΥ 35,2°C ΔΙΑΦΟΡΑ -1,3°C
Λαμια  ΕΑΑ 34,0°C - ΕΜΥ 35,8°C ΔΙΑΦΟΡΑ -1,8°C
Πυργελα -Αργος ΕΑΑ 35,5°C - ΕΜΥ 37,0°C ΔΙΑΦΟΡΑ -1,5°C


Το συμπερασμα ειναι ξεκαθαρο με τους σταθμους του ΕΑΑ να μετρανε χαμηλοτερα κατα μεσο ορο 1,2°C απο τους κοντινους φυσικα αεριζομενους της ΕΜΥ.

Επισημανουμε οτι σε παραθαλασσιους σταθμους που ο ανεμος ειναι παρων σχεδον στο 100% των ημερων οι διαφορες ειναι πολυ μικρες εως και μηδενικες μιας και ο κλωβος αεριζεται επαρκως καθε στιγμη. Εμεις διαλεξαμε σταθμους μεσα στην Αθηνα που ειναι απο μονη της μια τσιμεντενια μαζα αλλα και ηπειρωτικους στην υπολοιπη χωρα για να δουμε τις διαφορες σε περιβαλλον οπως το περιγραψαμε πιο πανω. Ειναι εμφανης η διαφορα απο 0,5°C εως 1,8°C στη μεση μεγιστη θερμοκρασια. Δεν μπορει ολοι οι σταθμοι του ΕΑΑ να εχουν τοποθετηθει στα πιο δροσερα μερη και ολοι της ΕΜΥ στα πιο ζεστα και μαλιστα να εχουν και παρομοιες διαφορες και τις διαφορες μονο την περιοδο του καλοκαιριου και οχι το υπολοιπο ετος.

Παμε τωρα σε μερικους και παλι ηπειρωτικους σταθμούς με το ίδιο ευρος αποστασης μεταξυ των σταθμων ΕΑΑ και ΕΜΥ αλλα αυτη τη φορα οι σταθμοι της ΕΜΥ εχουν παραμεινει κλασικοι κλωβοι Stevenson ξυλινοι και είναι αυτοι που την περιοδο 1955-2010 εγιναν οι μετρησεις σε ολη τη χωρα και κρατηθηκαν τα στατιστικα στοιχεία. Δυστηχως αυτη η απολυτα σωστη διαδιακασια εχει χαλασει μιας και εχουμε 2 διαφορετικους τυπους σταθμων πια στο δικτυο της τους κλασικους κλωβους σε περιπου 35 αεροδρόμια της χωρας και τους αυτοματους φυσικα αεριζομενους σε περιπου 65 περιοχες της χωρας. Ετσι οπως φαινεται και πιο πανω η συγκριση μπορει να γινει μονο μεταξυ των σταθμων που ειναι κλασικοι κλωβοι κα στη συνεχεια μια αλλη λιστα με τους αυτόματους σταθμους. Οι διαφορές ειναι μεγαλες και αυτο δημιουργει μεγαλη συγχιση στον πολιτη που αλλά ειχε μαθει και αλλα περιεργα αποτελεσματα βγαινουν τα τελευταια χρονια.
Εχουμε λοιπον

Ταναγρα ΕΑΑ 34,0°C - ΕΜΥ 33,1°C ΔΙΑΦΟΡΑ +0,9°C
Βενιζελος-Σπατα ΕΑΑ 32,9°C - ΕΜΥ 32,7°C ΔΙΑΦΟΡΑ +0,2°C
Τριπολη ΕΑΑ 33,2°C - ΕΜΥ 32,9°C ΔΙΑΦΟΡΑ +0,3°C
Ιωαννινα-Καρδαμιτσια ΙΜΣ 32,0°C - ΕΜΥ 31,8°C ΔΙΑΦΟΡΑ +0,2
Ελευσινα-Ασπροπυργος ΙΜΣ 34,8°C - ΕΜΥ 35,2°C ΔΙΑΦΟΡΑ -0,4°C
Λαρισα ΕΑΑ 35,4°C - ΕΜΥ 34,6°C ΔΙΑΦΟΡΑ +0,8°C



Το συμπερασμα ειναι πραγματικα εντυπωσιακο με τους σταθμους του ΕΑΑ να μετρανε περισσοτερο μολις 0,3°C σε σχεση με τους κοντινους Κλασικους κλωβους της ΕΜΥ.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.
Οι σταθμοί του ΕΑΑ μπορουν με μεγαλη εμπιστοσυνη να δωσουν θερμοκρασιες παρομοιες με τους κλασικους κλωβους της ΕΜΥ. Αντιθετα οι φυσικα αεριζομενοι της ΕΜΥ μετρανε πανω απο 1°C περισσοτερο απο τους σταθμους του ΕΑΑ.

Ενα παραδειγμα για να γινει κατανοητη η διαφορα των τριων σταθμων ειναι :
Αν ο κλασικός κλωβος της ΕΜΥ μετραει 30,0°C σε μια τοποθεσια , ο σταθμος του ΕΑΑ θα μετρησει 30,3°C στο ιδιο μερος και ο Αυτοματος της ΕΜΥ 31,5°C!!

Η σχεση δηλάδη για τον φετινο Αυγουστο που δεν αλλάζει για όλο το θερινό τρίμηνο είναι
Κλασικός κλωβος ΕΜΥ 0,3°C< Σταθμος ΕΑΑ < 1,2°C Αυτοματος φυσικά αεριζόμενος ΕΜΥ

Παρομοια εικονα ειχαμε και σε μια προηγουμενη αναλυση των 3 διαφορετικων τυπων σταθμων με την σχεση τοτε να ειναι
Κλασικος κλωβος ΕΜΥ 0,4°C< Σταθμός ΕΑΑ < 0,7°C Αυτοματος φυσικά αεριζόμενος ΕΜΥ
αλλά να συμπεριλαμβάνει 2ετη στοιχεια όλων των μηνών του έτους και οχι μονο του θερινού 3μηνου.

Ειναι δηλαδή πιο ''δυσκολη'' η σημερινή σύγκριση μιας που γίνεται απευθείας σε εναν καλοκαιρινό μηνα με τις μέγιστες δηλαδή αποκλίσεις και οχι ετήσιο που οπως είπαμε το χειμερινό 9μηνο οι αποκλίσεις είναι μικρες και μηδενικες και μονο το θερινό τρίμηνο δινει τις μεγάλες αποκλισεις.
Τέλος αυτη είναι η μέση απόκλιση για τις 30 ήμερες. Η ημερήσια διάφορα εφτασε και τους 2,5°C κάποιες λιγες μέρες σε μερικους σταθμούς ενώ σε λίγες παλι περιπτώσεις ηταν πολυ μικρη 0,2°C. Η μέση τελικά κυμάνθηκε στον 1,5°C μεταξύ των κλασικών κλωβών ΕΜΥ και των αυτοματων φυσικα αεριζόμενων ΕΜΥ.

Τέλος πρέπει να τονιστεί και η έστω και μικρή απόσταση των σταθμων παίζει κάποιο ρόλο αλλά σε καμία περίπτωση η σύγκριση μας δεν γίνεται για ακριβείς αποκλίσεις αλλά για τη γενικότερη εικόνα η οποία είναι ξεκάθαρη και εύκολα κατανοητη από τον κόσμο.
Σημαντικό!!!: Η εικόνα του Αυγουστου 2014 είναι ακριβώς ίδια με την εικόνα του Ιουλιου μέχρι δεκάτου. Το διευκρινίζω γιατί πιθανόν κάποιοι αναγνώστες να νομίζουν οτι είναι αντιγραφή του Ιουλιου το παρων άρθρο.

Επίσης και η εικόνα Τατοΐου και Φιλαδέλφειας είναι παρόμοια!!!
ΥΓ. Με την παραγωγή των στοιχειών από τον φιλο Μιχάλη μου έκανε μεγαλη εντύπωση ένα σημείο. Ευτυχώς ή δυστυχώς η Αθηνα λόγω μεγέθους εχει αρκετούς σταθμούς μεσα στην πόλη αλλά και περιφερειακά της. Ετσι έκανα έναν έλεγχο στο σταθμο του Τατοΐου που είναι αεροδρόμιο και η μέγιστη θερμοκρασία παράγεται από κλωβό - θερμογραφο και επικουρικά από τον αυτόματο. Για τον Αυγουστο η μέση μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 32,9°C. Η κλιματική τιμή 1955-1997 είναι 31,8°C. Ήταν δηλαδή φέτος 1,1 °C πιο θερμος ο μήνας.
Ο σταθμος της Φιλαδέλφειας είναι αυτόματος σταθμος με φυσικό αερισμό και σημείωσε 36,1 °C μέση μέγιστη. Η κλιματική τιμή 1955-1997 είναι 33,2 °C αλλά εκείνη την εποχή υπήρχε κλασικός κλωβός στο ίδιο μερος και οχι ο νέος αυτόματος.Ήταν δηλαδή ο φετινός 2,9 °C πιο θερμός από τα κλιματικά.
Η απόσταση των 2 σταθμων είναι 7,5km μολις. Τα συμπεράσματα δικά σας. Σε τέτοια απόσταση οι κάτοικοι του Τατοΐου έζησαν έναν ελαφρώς θερμο μήνα και οι κάτοικοι της Φιλαδέλφειας έναν εξαιρετικα θερμότερο των κλιματικών. Ο σταθμος του Τατοΐου ήταν και είναι κλωβός κλασικός ενώ στη Φιλαδελφεια έγινε αλλαγή το 2010 σε αυτόματο φυσικά αεριζόμενο. Νομίζω όλα τα παραπάνω που γράψαμε βρίσκουν ακριβή μετάφραση στην σύγκριση των 2 αυτών σταθμων!!!. Ειναι σαν να είναι οι 2 σταθμοί σε διαφορετικό νομό και οχι σε απόσταση 7,5km μολις.

Σχόλια

  1. Πολυ ωραια! Μια(και απο τις μοναδικες για Ελλαδα) μελετη για το ιδιο θεμα ειναι και η παρακατω, ισως σε ενδιαφερει. Τα αποτελεσματα της ειναι παρομοια αν και οχι ιδια(στις ελαχιστες διαφερει).
    http://rghost.net/57891578
    (Θελει κωδικο για να ανοιξει, στον δινω στο snowreport με προσωπικο μηνυμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολυ Γ. για την μελετη...Πραγματικα θησαυρος και οπως λες και εσυ με παρομοιες αποκλισεις στις μεγιστες με αυτες που παραγω εγω εστω και με ερασιτεχνικο τροπο!!! Μα αυτο το 1,3 βαθμοι ειναι μαλλον σημαδιακο!!! Να εισαι καλα...

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου