ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Υψηλές θερμοκρασίες Μακεδονία-Fyrom-Βουλγαρία(Ανάλυση).

    Θελω να εξηγησω για ποιο λογο εδω και μερικα λιγα χρονια τα μεγαλα προγνωστικα μοντελα δινουν πολυ υψηλες μεγιστες θερμοκρασιες στην περιοχη των Σκοπιων της Βουλγαριας και της Μακεδονιας και Θρακης. Σε πολλα επεισοδια καυσωνα οπως και σε αυτο καλη ωρα τωρα ανοίγοντας διαφορα σαιτ που κανουν αναλυση των 2 μεγαλων προγνωστικων μοντελων βλεπεις να δινει τις μεγαλυτερες θερμοκρασιες σε μια περιοχη που περικλειει τους νομους Πελλας , Κιλκις , Σερρων και Δραμας και βορειοτερα τα κρατη Σκοπια και Βουλγαρια. Οταν περασει το κυμα καυσωνα ΟΛΟΙ οι κλασικοι κλωβοι αλλα και οι μηχανικα αεριζομενοι σταθμοι του ΕΑΑ δινουν σαφως μικροτερες μεγιστες απο αυτες που ειχαν προβλεφθει απο τα μοντελα. Αυτο συμβαινει γιατι σαν τιμες εισοδου στο μοντελο μπαινουν οι τιμες των μη αεριζομενων αυτοματων σταθμων των Μετεωρολογικων υπηρεσιων της καθε περιοχης. Για παραδειγμα το Σαντανσκι στη Βουλγαρια αλλα και τα Γευγελα στα Σκοπια δινουν πολυ υψηλες θερμοκρασιες ακομα και απο κλασικες στη ζεστη ελληνικες περιοχες επειδη ειναι αυτοματοι μη αεριζομενοι σταθμοι. Ο σταθμος των Σερρων του Πολυκαστρου του Ορμενιου της Ξανθης της Δραμας επισης ειναι το ιδιο μιας και εχουν καταργηθει οι κλασικοι κλωβοι (οικονομικοι λογοι) και μετρανε οτι να ειναι. Ετσι το μοντελο δεχεται τσιμπημενες τιμες απο την εν λογω περιοχη με αποτελεσμα στα προγνωστικα δεδομενα να εμφανιζει τις υψηλοτερες θερμοκρασιες σε αυτη την ευρυτερη περιοχη. Το οτι σε συγκεριμενο τυπο καιρου ειναι ζεστη η περιοχη ''κρυβει'' το οτι μετρα συστηματικα 1 με 1,5 βαθμο μεγαλυτερες θερμοκρασιες τους καλοκαιρινους μηνες. 

   Αυτο μπορει να αποδειχθει απο το σταθμο των Σερρων που μεχρι το 2010 ηταν ψυχροτερος τα καλοκαιρια απο τον αντιστοιχο της Λαρισας. Τι συνεβει μετα το 2010 και ειναι θερμοτερος και μαλιστα με πληθωρα 40αριων??? Απλα απο το 2011 και μετα μπηκε στην ιδια θεση αυτοματος μη αεριζομενος σταθμος ενω μεχρι το 2010 υπηρχε κλασικος ξυλινος κλωβος. Το εντυπωσιακο ειναι οτι υπαρχουν μηχανικα αεριζομενοι αυτοματοι σταθμοι που χρησιμοποιουν οι Δυτικο ευρωπαικες πλουσιες χωρες και εξασφαλιζουν τιμες ακριβεις σαν να υπηρχε κλασικος κλωβος στο ιδιο μερος. Για οικονομικους λογους δυστηχως ακολουθησαμε την φθηνη λυση στην χωρα μας με αποτελεσμα να εχουμε κανει μια ομαδα με τις βορειες ομορες χωρες και ετσι να φαινεται σαν σωστη η καταγραφη θερμοκρασιων σε μια ευρυτερη περιοχη οπως την περιγραφω πιο πανω. Για να προλαβω καποιους που μπορει να πουν πως δεχομαστε τις τιμες αυτων των σταθμων να πω οτι ΔΕΝ συμμετεχουν αυτοι οι σταθμοι στο δικτυο που δινει τιμες για διαφορες συγκρισεις παγκοσμιου κλιματος αλλα παραμενουν μονο για εσωτερικη καταναλωση και πληροφορηση του κοινου. Νομιζω λυθηκε απορια αρκετων παιδιων που βλεπουν εδω και μερικα χρονια την Μακεδονια στα κοκκινα στους προγνωστικους χαρτες αλλα τελικα οι τιμες που μετριουνται απο τους μηχανικα αεριζομενους σταθμους του ΕΑΑ δειχνουν μικροτερες τιμες. Αντιθετα οι ''επισημοι'' σταθμοι των κρατων μετρανε αυτες τις μεγαλες τιμες και ετσι συνεχιζεται η λαθος προγνωση για την ευρυτερη περιοχη. 

    Ενα τελευταιο παραδειγμα ειναι στις 21/7/2015 που ο σταθμος των Σερρων ΕΜΥ(μη αεριζομενος) μετρησε 40.7βκ και ο σταθμος στο Σαντανσκι(μη αεριζομενος) 40.6β.κ. Την ιδια ωρα 3 σταθμοι στη χωρα μας μηχανικα αεριζομενοι σε ολη την εκταση του νομου Σερρων μετρησαν. Σερρες ΕΑΑ 38,9β.κ , Κοιμηση Σερρων ΕΑΑ 38,5β.κ , Χρυσοχωραφα ΙΜΣ(τσιμπαει και λιγο) 39,0β.κ. Στην Βουλγαρια Sandanski ΙΜΣ 38,9οC, Strumyani ΙΜΣ 38,3oC, Petrich IMΣ 39,2οC, Kolarovo(405m) IMΣ 36,3οC. Μαλιστα ο ιδιοκτητης ειναι ο ιδιος και εχει κανει σωστες πατεντες με αερισμο των σταθμων με αποτελεσμα οπως βλεπετε καταπληκτικη ομοιοτητα με τους μηχανικα αεριζομενους της χωρας μας του ΕΑΑ εθνικου αστεροσκοπειου αλλα και τους ΙΜΣ ιδιωτικους Μετ.σταθμους. Ειναι πασιφανές δηλαδη το τσιμπημα 1 με 1,5 βαθμους που εχουν οι επισημοι σταθμοι Σερρων και Σαντανσκι μιας και στερουνται μηχανικου αερισμου.

ΠΗΓΗ:
http://penteli.meteo.gr/stations/serres/
http://penteli.meteo.gr/stations/kimisi/
http://xrysoxorafa.meteoclub.gr/
http://www.stringmeteo.com/stations/petrich/
http://www.stringmeteo.com/stations/sandanski/
http://www.stringmeteo.com/stations/strumyani/
http://bulgarian.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IBLAGOEV20

Σχόλια