ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Αποτίμηση κακοκαιρίας 16-17/7/2017

Η κακοκαιρια που επληξε την χωρα στη μεση του καλοκαιριου ηταν κατι που ειχε ειπωθει απο πολλους εμπειρους ερασιτεχνες καποιες ημερες πριν αλλα και απο την ιδια την ΕΜΥ oπου με εκτακτο δελτιο προειδοποιουσε για τα εντονα κατα τοπους φαινομενα.
Τα περισσοτερα προγνωστικα μοντελα μαλιστα εδειχναν με επιμονη σε καθε τρεξιμο τους για αναπτυξη ενο ΜΚΣ (MCC) δηλαδη για ενα Μεσης κλιμακας Κατακορυφης Αναπτυξης Συμπλεγμα καπου κοντα στις Σποραδες. Με απλα λογια εδιναν μια μεγαλη εκταση σχηματος κυκλου με συνεχεις καταιγιδες και για μεγαλη διαρκεια. Αυτα τα συστηματα δεν ειναι τα κλασικα που δινουν μερικες φορες σε λιγες περιοχες πολλα χιλιοστα υετου. Αυτα τα συστηματα δινουν εξαιρετικα υψηλα ποσα υετου πρωτοφανη για τις περιοχες που πληττουν , με πλημμυρες , κατολισθησεις και παρα πολλα θυματα. Εγκαιρα και εγκυρα ευτυχως το 99% των επαγγελματιων και ερασιτεχνων μετεωρολογων στη χωρα προειδοποιησε με εκτακτα δελτια. Οι περιοχες μαλιστα που θα επλητε ειναι τουριστικες και αν προσθεσουμε την νοοτροπια του νεοελληνα θα ειχαμε ολεθρια αποτελεσματα.
Προγνωστικος χαρτης του μοντελου GFS με την δημιουργια MKΣ στις Σποραδες. ΠΗΓΗ: meteociel.fr

Η πραγματικοτητα ευτυχως ηταν καλυτερη αφου το ΜΚΣ αναπτυχθηκε στη θαλασσα αναμεσα σε Σποραδες , Νοτια Χαλκιδικη και Λημνο με αποτελεσμα για πολλες ωρες ο υετος να πεφτει στη θαλασσα και να μην κινδυνευουν χερσαιες εκτασεις. Βεβαια τελικα ολες οι περιοχες γυρω απο το ΜΚΣ δεχτηκαν πολλα χιλιοστα νερου αλλα αυτο επεσε σε σχετικα μεγαλο χρονικο διαστημα και δεν ειχαμε θυματα. Τις καταστροφες βεβαια δεν τις γλυτωσαμε στην Νοτια Χαλκιδικη κυριως που το ΜΚΣ καταφερε για καποιες ωρες να ακουμπησει και ετσι οι Μ. σταθμοι του Αστεροσκοπειου Αθηνων εδωσαν:
N.Mαρμαρας ΕΑΑ 104 χλς
Ι.Μ Σιμωνοπετρας ΕΑΑ 85 χλς
Κασσανδρεια ΕΑΑ 74 χλς

Υετος αρκετος αλλα χωρις προβληματα εδωσε το ΜΚΣ και σε
Αλλονησος 84 χλς
Λημνος ΕΜΥ 62 χλς
Λημνος ΕΑΑ 65+ χλς (off-line)

Μερικες απεικονησεις του ΜΚΣ μεσω του δικτυου απεικόνισης των ηλεκτρικων εκκενωσεων Blitzortung την 17η Ιουλιου στο Βορειο Αιγαιο με κινηση προς τα Ανατολικα του Αιγαιου και την Τουρκια. Το ασπρο χρωμα ειναι οι πιο προσφατες ηλεκτρ. εκκενωσεις ενω οι σκουροτερες αυτες πριν απο καποιο χρονικο διαστημα.
17/7/2017 08:00πμ

17/7/2017 11:00πμ

17/7/2017 17:00πμ

Στη συνεχεια η απεικονιση των ηλεκτριων εκκενωσεων για ολο το 24ωρο της 16ης Ιουλιου και της 17ης Ιουλιο και τελος για ολο το 2ημερο. Ειναι εμφανης η κινηση της ψυχρης μαζας απο τα δυτικα προς τα ανατολικα αλλα βορειοτερα απο οτι το ''εβλεπαν'' τα μοντελα και ετσι μια νοητη γραμμη απο τη Χιο εως την Σπαρτη εμεινε σχεδον ανεπηρεαστη.


ΗΛΕΚΤΡ. ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ 16/7/2017 BLITZORTUNG.ORG

ΗΛΕΚΤΡ.ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ 17/7/2017 BLITZORTUNG.ORG

ΗΛΕΚΤΡ. ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ 16-17/7/2017 BLITZORTUNG.ORG


Το ιδιωτικο μετεωρολογικο κεντρο μας με τις λιγες δυνατοτητες που εχει κατεγραψε το ΜΚΣ στο Βορειο Αιγαιο απο τον ανιχνευτη ηλεκτρικων εκκενωσεων Boltek.



Την16η Ιουλιου ομως ειχαμε και την 1η φαση της κακοκαιριας με την ψυχρη μαζα να βρισκεται στο Ιονιο και να τροφοδοτει με το ΝΔ ρευμα στην ανωτερη ατμοσφαιρα υγρασια στα Ηπειρωτικα τμηματα της χωρας ενω η ασταθεια εδωσε καταιγιδες οπως φαινεται και στο χαρτη Ηλεκ. Εκκενωσεων της 16ης Ιουλιου.
Πολλα χιλιοστα υετου επεσαν σε περιοχες της Αχαιας και της Αιτωλ/νιας ενω στη συνεχεια και στο Νομο Λαρισας.

Στο παρακατω χαρτη βλεπετα τα συνολικα χιλιοστα υετου που επεσαν σε επιλεγμενους μετεωρολογικους σταθμους και βροχομετρα της Θεσσαλιας το 2ημερο 16-17/7/2017.
Ξεχωριζουν τα 123χλς στη Βελικα Λαρισας αλλα και τα 175 χλς στη Σπηλια Κισσαβου(ορεινο χωριο) αλλα και τα 120-130 χλς που επεσαν στην πολη της Λαρισας. Η Δυτικη Θεσσαλια σημειωσε εως 50χλς ενω στη Μαγνησια επεσαν περι τα 50 με 75 χλς. Το καλο στην περιπτωση της Θεσσαλιας ειναι οτι τα χιλιοστα επεσαν σε δυο ημερες σχερικα ομαλα και ετσι εκτος απο τοπικες πλημμυρες που ηταν αναποφευκτες δεν ειχαμε θυματα ή μεγαλες ζημιες.
Μαλιστα για να καταλαβουμε ποσο πολυ νερο επεσε μπορουμε να πουμε οτι στη Λαρισα επεσε το νερο 6 Ιουληδων μεσα σε 2 ημερες ενω στα Τρικαλα και το Βολο 3ων και 4ων Ιουληδων αντιστοιχα.
Για τη Λαρισα τα 105 χλς που επεσαν στο αεροδρομιο δινουν την 2η θεση αναμεσα στους Ιουληδες απο το 1955 και μετα απο αποψη χιλιοστων. Αν μαλιστα σημειωθει εκ νεου καποια καταιγιδα εως το τελος του μηνα δεν αποκλειεται να βρεθει και στην 1η θεση , δηλαδη να ειναι ο πιο υετοφορος Ιουλης εδω και 60 χρονια.
Μεσα σε ολα αυτα ειχαμε και σπασιμο ενος ρεκορ που κρατουσε απο το 1971. Χθες 17/7 σημειωθηκε η χαμηλοτερη μεγιστη θερμοκρασια για το μηνα απο το 1955 και μετα με μολις 18,6οC. Το προηγουμενο ρεκορ ηταν στις 1 Ιουλιου 1971 με 19,8οC.
Αν χωρισουμε το μηνα σε δεκαημερα και πουμε οτι η χαμηλοτερη μεγιστη 2ου δεκαημερου ηταν 24οC και τωρα σημειωθηκαν 18,6οC τοτε το σπασιμο ρεκορ του 2ου δεκαημερου γινεται για ολοκληρους 5,4οC.

Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια Βασίλη για την αξιόλογη δουλειά που κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασίλη, στο "κουτάκι" αριστερά στη σελίδα σου, έχεις κάποιες προτεινόμενες σελίδες-φόρουμ, όπου και το "μετεωρολογικοί σταθμοί Θεσσαλίας", το οποίο όμως δεν ανοίγει.. Θα ήθελα να δω περισσότερα αν μπορούσα για την περιοχή μου(Θεσσαλός κι εγώ, και συνάδελφός σου, που πέρασε απ' τα θρανία της Σ.ΤΕ.Γ..), και αν μπορούσα να εγκαταστήσω κι εγώ ένα μικροσταθμό και να σου δίνω στοιχεία.
    Τα λέω αυτά, επειδή γίναν ζημιές εδώ απ' την "Χάρυβδη", και μου φαίνεται ότι είχαμε τοπικά μεγαλύτερο ύψος βροχής απ' αυτό της Λάρισας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα Αντωνη, εχεις δικιο τα λινκ δεν λειτουργουν αφου σταματησε να λειτουργει ενα κομματι του metar.gr.
      Μπορεις να με στειλεις ενα e-mail(meteovas79@yahoo.gr) να μου πεις περιοχη, οικονομικα τι διατιθεσαι να δωσεις, και αν σκοπευεις να τον ανεβασεις στο νετ ή το θελεις για προσωπικη χρηση και να μου δινεις και εμενα μερικα στοιχεια σε καυσωνες και εντονες βροχες ας πουμε. Ριξε μια ματια στο λινκ να δεις ποιοι σταθμοι σχεδον επαγγελματικοι υπαρχουν στη Θεσσαλια και μερικοι ακομα αξιοπιστοι αλλα ιδιωτων και οχι του Αστεροσκοπειου Αθηνων. Αυτοι ειναι σε Συκουριο, Βελικα, Παλαιοπυργο(κοντα στο Στομιο), Χαρα, Χαλκη και 3 μεσα στην πολη της Λαρισας.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου