ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Ενδιαφέροντα μελλούμενα το Φλεβαρη !!

Αρχες του 2ου δεκαημέρου του Φλεβαρη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συντελεστεί μια ΑΣΘ (Αιφνίδια Στρατοσφαιρικη Θέρμανση) που θα αλλάξει άρδην την καιρική κουζίνα όλου του Βορείου Ημισφαιρίου και θα δείξει το χειμώνα και σε άλλες περιοχές εκτός απο τον Καναδά και την Δυτική Ευρώπη. Η αισιοδοξία στο live που ειχα κάνει πριν μια βδομάδα περίπου για την πιθανή αλλαγή του καιρού αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Οπως είχα τονίσει η αλλαγή αυτη δεν μπορει να προσδιοριστει χρονια και ειχα βαλει μια περιοδο μετα τις 6/2 εως και 10/2. Τελικά αυτη η αλλαγή επηρεάζει την Δυτική Ευρώπη και την ΒΔ Αφρική και σε μας άφησε μόνο σκόνη , ζέστη και νοτιάδες.
Από εδώ και περα όμως το θεμα σοβαρεύει και έτσι νομίζω οτι και στην Βαλκανική θα έχουμε θεματακι αργά ή γρήγορα το 2ο δεκαήμερο ή και το 3ο του μήνα.
ΠΑΝΩ ΕΙΚΟΝΑ: Σε ενα υψόμετρο 30km βλέπουμε το ψυχρό αέρα που βρίσκεται στο Βορειο Πολο και ειναι σχετικα συμπαγης. Νοτιότερα φαινονται οι θερμότερες μάζες που ειναι σημαδι οτι οι δυτικοί άνεμοι προφυλαγουν απο ψυχρές εισβολές τα νοτιοτερα γεωγραφικά πλατη. O πολικός στρόβιλος δηλαδή ειναι σταθερος στο Βορειο Πολο και δεν εχει κάποια αιτία να κατηφορίσει νοτιότερα.
ΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ: Οταν ομως αρχίσουν απότομα θερμοτερες αέριες μαζες να φτάνουν στο Βορειο Πολο και να στρογγυλοκαθονται εκει σημαινει οτι ο πολικος στροβιλος(μπλε χρωμα) θα αναγκαστει να εκτοπιστεί σε χαμηλοτερα γεωγραφικά πλατη και να επηρεασει Ευρωπη , Ασια και Βόρεια Αμερικη σημαντικα με ψυχρες εισβολες. Αυτο το φαινομενα λεγεται Στρατοσφαιρικη Θερμανση και αν αυτη γινει πολυ γρηγορα τοτε  την ονομάζουμε Αιφνιδια Στρατοσφαιρικη Θερμανση.
Το γεγονός αυτος συμβαίνει καθε χρόνο αλλα η αιφνίδια δεν ειναι και τόσο συχνη. Συνήθως μετα απο κάποιες ήμερες εως λιγες εβδομάδες  το ''ερέθισμα'' απο τα ψηλά υψόμετρα της στρατοσφαιρας(30-50km) κατεβαινει σταδιακά εως την τροπόσφαιρα εκει που θα δημιουργηθουν οι βαρομετρικοί σχηματισμοι που επηρεαζουν τον καιρο.

Προγνωση εως 6-7 ημερες το πολυ. Από εκει και περα ενδειξεις και τιποτα παραπανω, απλα σας μεταφερω τις σκεψεις μου με τα τελευταια στοιχεια που βλέπω χθες και σημερα. Καλο μεσημερι σε ολους!!

Σχόλια

  1. Μακάρι Βασίλη, γιατί στο πρώτο δεκαήμερο πέσαμε όλοι έξω στις ενδείξεις που βλέπαμε, και εγώ και εσύ, ακόμη και ο Δάσκαλος. Πάντως τώρα, το επεισόδιο Α.Σ.Θ. που είναι σε εξέλιξη, ενδέχεται να ανακατέψει για τα καλά την καιρική κατσαρόλα. Φυσικά, οι όποιες μεσημβρινές ροές προκύψουν από την διαταραχή του πολικού στροβίλου, δε είναι καθόλου σίγουρο οτι θα επηρεάσουν τη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν παίζεις με την φωτιά , καμμια φορα καιγεσαι. Αλλα προτιμοτερο ειναι να πεσει εξω ο Δασκαλος και γενικα καποιος που γνωριζει πεντε πραγματα παρά να διαβάζουν τον καθε άσχετο που φαντασιωνεται χιονιάδες καθε τρεις και λίγο. Για μένα το ανακάτωμα της τράπουλας με ενδιαφέρει ωστε να εχουμε ελπιδες για μια φωτοβολίδα και όποιον πιάσει. Όντως δεν είναι καθόλου σίγουρο οτι θα μας επηρεάσει αλλά ας ζήσουμε καμμια 30αρια μέρες με την ελπίδα πριν αρχίσουμε να μετράμε πρωτιές στις μέγιστες :-p

      Διαγραφή
  2. Βασίλη, απ΄ότι φαίνεται ξεφουσκώνει πρόωρα η στρατοσφαιρική θέρμανση:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/10mb9065.png

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/strat-trop/gif_files/time_pres_TEMP_ANOM_JFM_NH_2018.png

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/strat-trop/gif_files/time_pres_UGRD_ANOM_JFM_NH_2018.png

    Πάμε γι άλλα! Αλλά ποιά άλλα, με τέτοια ensembles;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eχουμε πολυ δρομο Γιωργο εχει ενα 15θημερο που η ΑΣΘ θα ενισχυεται και θα φαινεται στα διαγραμματα που εβαλες πιο πανω. Εχει πολυ ζουμι η υποθεση και απλα θελουμε λιγο τυχη (που δεν την εχουμε βεβαια καθολου φετος) για να δουμε και εμεις κατι. Νομιζω οτι απο 6-7/2 και μετα θα αλλαξουν σημαντικα τα δεδομενα για τα μεσα του μηνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου