ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Θερμές και πολύ θερμές ημέρες στην χώρα μας.

Η ομάδα μας αναλύει κάθε χρόνο τα δεδομένα απο πάρα πολλούς μετεωρολογικους σταθμους Davis με μηχανικό αερισμό (24hrs fan-aspirated) της χωρας. Οι περισσότεροι ανήκουν στο Εθνικό
Αστεροσκοπειο Αθηνών αλλα συμπεριλαμβανουμε και λιγους αξιοπιστους ιδιωτών μετά απο επικοινωνία μαζι τους για ελεγχο της ορθότητας των μετρήσεων τους. Επικεντρωνομαστε πιο πολυ στη θερινη περιοδο και αναδεικνυουμε και ξεχωρίζουμε τους πιο ''δυνατους'' μετεωρολογικους σταθμους. Υπαρχει τεραστιο πλήθος αξιόπιστων μετεωρ. σταθμων στη χωρα με αυξανομενη ταση. Αυτη τη στιγμη ξεπερνουν τους 370 οι αξιοπιστοι αυτοι σταθμοι. Μεσα απο πολλες ωρες ενασχολησης και αναλυσης των στοιχειων ολων των θερινων μηνων ολων των ετων λειτουργιας παράχθηκαν οι παρακάτω χάρτες. Βασική προυποθεση ειναι να εχει τουλαχιστον 5 ετη δεδομενων ο καθε σταθμος ωστε να υπαρχει μια σημαντικη βεβαιοτητα οτι ο σταθμος εχει οντως αληθινη ταση να ειναι θερμος. Υπαρχουν και καποιοι αλλοι σταθμοι που δεν φαίνονται στο χαρτη αλλα τα δεδομενα τους ειναι απο ελαχιστα ετη και το δειγμα δεν ειναι αντιπροσωπευτικο ακόμα

ΠΛΗΘΟΣ ΘΕΡΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ (ΜΕΓΙΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 36,4οC)
Θερμη ημερα ονομαζουμε την ημερα που η μεγιστη θερμοκρασια το μεσημερι ξεπερασε τους 36,4οC. Βλεπουμε στον παρακατω χαρτη τις περιοχες της χωρας με τις περισσοτερες θερμες ημερες. Ξεχωριζουμε την περιοχη της Λαρισας, την περιοχη της Αιτωλοακαρνανιας  και τις πεδιαδες της Μεσσηνίας και της Λακωνιας. Σε αυτες τις περιοχες πανω απο 25 ημερες το χρονο η θερμοκρασια ξεπερνα το μεσημερι τους 36,4οC.
Επισης δινονται και καποιοι αλλοι σταθμοι που και εκει ο αριθμός αυτών των ημερων ειναι σημαντικος και κυμαινεται απο 14 εως 21 ημερες το χρονο.
Ο σταθμός στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης ειναι ο βορειοτερος σταθμός που σημειώνει αξιοπρόσεκτο αριθμό θερμών ημερών.
Στην Αττικη ο σταθμος του Μενιδίου ειναι ο μονος που συγκεντρωνει αξιολογο πληθος θερμων ημερων.
Έτσι έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα των 15 πιο ''δυνατών'' περιοχών της χώρας στο να σημειώνουν θερμές ημέρες και οποιαδήποτε αλλη αποψη καθίσταται ακυρη και λανθασμένη.


ΠΛΗΘΟΣ ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ (ΜΕΓΙΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 39,9οC)
Πολυ θερμη ημερα ονομαζουμε αυτη που η μεγιστη θερμοκρασια το μεσημερι ξεπερασε τους 39,9οC. Βλεπουμε στον παρακατω χαρτη τις περιοχες με τις περισσοτερες πολυ θερμες ημερες το χρονο. Ξεχωριζουμε την περιοχη της Λαρισας, την περιοχή της Αιτωλοακαρνανιας  και τις πεδιάδες της Μεσσηνίας και της Λακωνιας. Σε αυτες τις περιοχες πανω απο 2,2 ημερες το χρονο η θερμοκρασια ξεπερνα το μεσημερι τους 39,9οC. Επισης δινονται και καποιοι αλλοι σταθμοι που και εκει ο αριθμός αυτών των ημερων ειναι σημαντικος και κυμαινεται απο 1,3 εως 1,9 ημερες το χρονο. Ο σταθμός στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης ειναι ο βορειοτερος σταθμός που σημειώνει αξιοπρόσεκτο αριθμό πολυ θερμών ημερών.
Στην Αττικη ο σταθμός του Μενιδιου ειναι ο μονος που σημειωνει αξιολογο πληθος πολυ θερμων ημερων.
Έτσι έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα των 12 πιο ''δυνατών'' περιοχών της χώρας στο να σημειώνουν πολυ θερμές ημέρες και οποιαδήποτε αλλη αποψη καθίσταται ακυρη και λανθασμένη.


ΠΗΓΗ αντλησης δεδομενων http://www.meteo.gr/observationsFull.cfm

ΑΝΑΛΥΣΗ - ΣΥΓΓΡΑΦΗ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Πανάκογλου Βασίλειος (meteovas79@yahoo.gr) - Eρασιτέχνης μετεωρολόγος και προγνωστης.

Σχόλια

  1. Μπράβο Βασίλη για τις ωραίες και πρωτότυπες αναρτήσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο, πολύ ωραία ανάλυση και πολύ κατατοπιστική για τις πιο θερμές περιοχές της χώρας μας. Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου