ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Aπριλιος 2018 με αρωμα Αφρικης

Ο Απριλιος 2018 ηταν ενας μηνας που πλησιασε σε επιπεδα ρεκορ θερμοκρασιας αλλα και υετου(βροχης).
Η ηλιοφανεια ηταν αρκετα πανω απο τα κανονικα επιπεδα και οι ηλιολουστες ημερες διαδεχονταν η μια την αλλη.
Φετος ειχαμε και πολλα επεισοδια μεταφορας αφρικανικης σκονης στην χωρα μας που συνδιαστηκε σε καποιες περιοχες με βροχες και ειχαμε τη γνωστη λασποβροχη.
Η θερμοκρασια αν και δεν εσπασε καποιο ρεκορ στην απολυτα μεγιστη, εν τουτης βρισκοταν κοντα στους 28-33οC για πολλες ημερες με αποτελεσμα να πλησιαστει και σε καποιες περιοχες να σπασει το ρεκορ μεσης μηνιαιας θερμοκρασιας.
Οπως βλεπετε στην παρακατω εικονα η αποκλιση της θερμοκρασιας στη χωρα μας ηταν στο μεγαλυτερο μερος +3 με +4οC πανω απο τα κανονικα και μονο μια μικρη περιοχη της ανατολικης Θεσσαλιας και κεντρικης Στερεας η αποκλιση ηταν +2 με +3οC.
Αυτες οι αποκλισεις ηταν ακραιες και σπανιες και σε μερικους μετεωρολογικους σταθμος εσπασαν ρεκορ τουλαχιστον 60ετων στη μεση μηνιαια θερμοκρασια.



Κατα αποκλειστικοτητα διαθετουμε τις προκαταρκτικες τιμες του μηνα απο 8 μετεωρολογικους σταθμους της ΕΜΥ και τις συγκρινουμε με την αποκλειστικη και παλι βαση δεδομενων αυτων των σταθμων.
Οπως φαινεται στους σταθμους Μικρας(Θεσσαλονικη) , Κερκυρας, Ελληνικου(Αθηνα) και Καλαματας σημειωθηκε ο πιο ζεστος Απριλιος απο καταβολης μετρησεων.
Στην Λαρισα και το Ηρακλειο ο φετινος Απριλιος ηταν ο 2ος θερμοτερος ολης της χρονοσειρας και στο σταθμο της Σουδας ο 3ος θερμοτερος.
Στο Μ.σταθμο της Σαμου υπαρχει σημαντικη ελλειψη στοιχειων και δεν προχωρησαμε την αναλυση.
Τελος κατι που ειναι πολυ σημαντικο και τρομακτικο μαζι ειναι οτι στο σταθμο της Κερκυρας το ρεκορ εσπασε κατα 1,3οC απο το προηγουμενο ρεκορ.
Στο σταθμο της Μικρας επισης το σπασιμο του ρεκορ ηταν εκκωφαντικο κατα 1,1οC.
Ειναι πολυ μεγαλες αυτες οι τιμες οταν μιλαμε για σπασιμο ρεκορ μεσης μηνιαιας θερμοκρασιας.
Συνηθως τα ρεκορ σπανε για λιγα δεκατα του βαθμου και οχι τοσο αποτομα και τοσο ενυπωσιακα.
Πολυ ασχημη αυτη η ταση που εχει διαμορφωθει τα τελευταια 15-20 χρονια με τα θερμα ρεκορ να ερχονται το ενα μετα το αλλο και οταν συμβαινουν να ειναι με αποκλιση 1 και πλεον βαθμου κελσιου. Η ταση αυτη αφορα στην δυτικη κεντρικη και βορεια χωρα περισσοτερο ενω στα νοτια και ανατολικα αν και η ταση ειναι η ιδια, δεν εχουμε το ιδιο ρυθμο θερμανσης.


O υετος που επεσε αυτο το μηνα με την  μορφη βροχης, χαλαζιου ηταν ελαχιστος. Στον παρακατω χαρτη βλεπετε το ποσοστο επι της εκατο της κανονικης τιμης. Σε ολο τον ελλαδικο χωρα επεσε το 5% εως 20% της κανονικης τιμης βροχης για αυτο το μηνα. Ηταν πραγματικα ενας ξηρος μηνας που σε καποιες  περιοχες αγγιξε τα ρεκορ χαμηλοτερης βροχοπτωσης.

Για την Λαρισα ηταν ο 4ος πιο ξηρος Απριλιος απο αρχης μετρησεων.

Για την Μικρα ηταν 4ος πιο ξηρος Απριλιος απο αρχης μετρησεων.

Για την Κερκυρα ηταν ο 1ος πιο ξηρος Απριλιος απο αρχης μετρησεων.

Για το Ελληνικο ηταν ο 10ος πιο ξηρος Απριλιος απο αρχης μετρησεων.

Για την Καλαματα ηταν ο 2ος πιο ξηρος Απριλιος απο αρχης μετρησεων.

Για την Σουδα ηταν ο 2ος πιο ξηρος Απριλιος απο αρχης μετρησεων.

Για το Ηρακλειο ηταν ο 1ος πιο ξηρος Απριλιος απο αρχης μετρησεων.



Παντα μεσα στα καιρικα πραγματα δινουμε τον σωστο παλμο των εξελιξεων

Η πρόγνωση δεν είναι αστείο θέμα. Θέλει σοβαρότητα , εμπειρία και γνώση.
e-meteolarissa.blogspot.gr


Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτητης του Ερασιτεχνικου Μετεωρολογικου Κεντρου Λαρισας.
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια