ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Καιρός για τους αγρότες 12/6 εως 18/6/2018


Τα τελευταια προγνωστικα στοιχεια που εχουμε στη διαθεση μας αναλυθηκαν εκτενως και στο μετρο του δυνατου και παρηχθησαν οι παρακατω χαρτες.
Τα βασικα στοιχεια ειναι οτι η ζεστη παραμενει για 6-7 ημερες ακομα και μαλιστα απο την Τριτη 12/6 εως και την Πεμπτη 14/6 η μεγιστη θα ανεβει στα πεδινα και πανω απο τους 36°C. Στη συνεχεια βεβαια θα σημειωθει σταδιακη αξιολογη πτωση αυτης.
Η ασταθεια στα βουνα και τα ορεινα τμηματα θα ειναι παρουσα εως και την Τεταρτη 14/6 αλλα στα πεδινα ο καιρος θα ειναι ανομβρος.
Απο την Πεμπτη 15/6 και μετα κυριως μπαινουμε σε περιοδο ασταθειας που μπορει να διαρκεσει 3-5 ημερες. Ακομα βεβαια δεν εχουν ''κλειδωσει'' τα αξιολογα φαινομενα στα πεδινα αλλα ειναι ενα φως στο τουνελ της ξηρασιας που πληττει ειδικα το νομο Λαρισας με τις ελαχιστες βροχες που εχουν σημειωθει εδω και 75 μερες.

Επειδη ακουγονται πολλες ανακριβειες για τις θερμοκρασιες που επικρατουν στη χωρα, καλο ειναι να δωσουμε την σωστη εικονα. Απο την αρχη του ετους βρισκομαστε σε ενα σταθερα πολυ θερμο μοτιβο με τη μεση θερμοκρασια να ειναι 1,6 εως 3,6°C πανω απο τα κανονικα επιπεδα. Οι αποκλισεις αυτες ειναι τραγικες και δεν εχουν καμμια σχεση με τις πιθανες μεταβολες που παρουσιαζεται στη θερμοκρασια ενα νορμαλ ετος. Συνηθως πανω απο 1,5°C μιλαμε για σοβαρη αποκλιση οποτε οι πιο πανω αποκλισεις που αναφερω ειναι απλα τραγικες και το ετος εως τωρα ειναι το πιο θερμο εδω και 120 χρονια στη χωρα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η ολη αναλυση γινεται για καποια στοιχειωδη μπορα/καταιγιδα εστω και συντομη. Δεν μπορει να λαβει υπ οψην τοσες μερες πριν τοπικους παραγοντες, ξαφνικες μπορες λιγων τετραγωνικων χιλιομετρων, ασθενεις βροχες λιγων λεπτων η δευτερολεπτων. Οι μπορες και καταιγιδες απο την φυση τους εχουν ξαφνικη εναρξη και ληξη και δεν δύναται να προβλεφθουν τοπικα αλλα μονο για μια ευρυτερη περιοχη.

Παρακατω βλεπετε την ανα ημερα περιοχικη εκτιμηση των καταιγιδων στη χωρα μας. Σε κιτρινη αποχρωση βρισκονται οι περιοχες ασταθειας με συντομες μπορες ή καταιγιδες. Σε καφετι αποχρωση οι περιοχες που με τα σημερινα στοιχεια δινουν υποψηφιοτητα για εντονα φαινομενα.
Τελος λογω των υψηλων θερμοκρασιων που προαναφεραμε οτι θα επικρατησουν στη χωρα η πιθανοτητα χαλαζοπτωσεων σε περιοχες που θα αναπτυχθουν καταιγιδες ανεβαινει σημαντικα.




















Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Έχεις στοιχεία για τις χαλαζοπτώσεις Βασίλη; Είναι συχνότερες φέτος, ή μου φαίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aντωνη οχι δεν εχω στοιχεια, αλλα οταν εχεις τοσες μερες αστατο καιρο και η θερμοκρασιες ειναι +2,5°C πανω απο τα κανονικα ειναι λογικο να κανει πολλα χαλαζια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου