ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Εκτίμηση καταιγίδων Θεσσαλίας 14/6/2018

Μια νεα δοκιμαστικη αποτυπωση ξεκιναω απο εδω και στο εξης. Θα αφορα τη Θεσσαλια και μετα απο διεξοδικη αναλυση ολων των δεδομενων θα επικεντρωνομαι στις πιο πιθανες περιοχες για να αναπτυχθει καταιγιδα. Διαχωριζω την επικινδυνοτητα και την πιθανοτητα με τρια χρωματα. Το κιτρινο που υποδηλωνει πιθανοτητα 25-50% για αναπτυξη καταιγιδας μικρης-μετριας εντασης.
Το πορτοκαλι χρωμα υποδηλωνει πιθανοτητα 50-75% για αναπτυξη καταιγιδας μετριας εντασης. Το κοκκινο χρωμα τελος υποδηλωνει πιθανοτητα 75-100% για αναπτυξη καταιγιδας μετριας εως ισχυρης εντασης. Βροχες ή μπορες ενος λεπτου μπορει να σημειωθουν και σε αλλες περιοχες. Εγω επικεντρωνομαι στον ''σημαντικο καιρο'' δηλαδη στις περιοχες που εχουν πιθανοτητα για κατι αξιολογο.
Προχωρησα σε αυτο το πιο τοπικο επιπεδο αφου πρωτα σταθεροποιησα την επιτυχια των χαρτων ολης της επικρατειας. Οι χαρτες εκδηλωσης καταιγιδων για ολη την χωρα εδωσαν ενα σταθερο 80-85% ποσοστο επιτυχιας. Σαφως οταν παμε απο την χωρα σε μια περιφερεια(Θεσσαλια) τα ποσοστα θα ειναι μικροτερα αλλα ευελπιστώ κοντα στο 50%. Οπως σας εχω πει παρα πολλες φορες τοπικες εκτιμησεις για καταιγιδες ειναι πολυ δυσκολες εως αδυνατες. Εσεις βεβαια συνεχιζετε να με ρωτατε αν θα κανει καταιγιδα στο Αργυροπουλι, στον Τυρναβο, στην Ιτεα, στην Λαρισα κτλ. Να μια ευκαιρια με αυτους τους χαρτες να καταλαβετε οτι ειναι πολυ δυσκολο αυτο που ρωτατε εως αδυνατο. Οπως και να εχει θα το προσπαθησω και οτι μπορεσουμε θα επιτυχουμε.

Παμε τωρα στην πρωτη εκτιμηση καταιγιδων. Ισχυει για την 14η Ιουνη και οπως φανηκε απο τα στοιχεια οι περιοχες του Ολυμπου και του Μαυροβουνιου-Βολου εχουν τις περισσοτερες πιθανοτητες να ''βγαλουν'' καταιγιδα. Σημειωσα και αλλες δυο περιοχες δυτικα της Λαρισας στα βουνα διπλα στον Τυρναβο αλλα και περιοχες στους λοφους της επαρχιας Φαρσαλων(Μυρα, Σκοτουσα, Πολυδαμειο) που δινουν καποιες πιθανοτητες επισης.

Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτητης του Ερασιτεχνικου Μετεωρολογικου Κεντρου Λαρισας.
e-meteolarissa.blogspot.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια