ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Μάιος 2018 ο πολύ ζεστός


ΜΑΙΟΣ 2018
Θερμοκρασια

Ο μήνας που τελείωσε ήταν ακόμα ένας θερμός μήνας. Η απόκλιση της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας ηταν θετική σε όλους τους μετεωρολογικους σταθμούς που αναλύουμε σε αποκλειστικοτητα και πριν αυτοι αναρτηθούν στα επίσημα δελτία της ΕΜΥ.
Αναλυτικα εχουμε τις εξης αποκλισεις:
Σαμος +3,1°C
Κερκυρα +2,8°C
Μικρα- Θεσσαλονικη +2.6°C
Ελληνικο - Αθηνα +2,6
Λαρισα +2,5°C
Καλαματα +1,8°C
Ηρακλειο +1,8°C
Χανια +1,6°C


Για το σταθμο της Λαρισας ειναι ο 2ος πιο θερμος Μαιος απο το 1951 και μετα.
Για το σταθμο της Μικρας ειναι ο 2ος πιο θερμος Μαιος απο το 1951 και μετα.
Για το σταθμο του Ελληνικου ειναι ο 1ος πιο θερμος Μαιος απο το 1955 και μετα αλλα δεν υπαρχουν δεδομενα για το 2013 που ηταν χρονια ρεκορ στη χωρα αφου ο σταθμος ηταν προσωρινα εκτος λειτουργιας.
Ειναι πραγματικα τραγικο σχεδον καθε μηνα να μιλαμε οχι πια απλα για θερμο μηνα αλλα για μηνα κοντα στα ρεκορ.

Υετος
Ο μήνας σαν μηνας του θερινού 6μηνου έχει τοπικότητες στην εκδήλωση φαινομένων. Υπήρξαν σταθμοι με πολλά χιλιοστά και μεγάλη απόκλιση από την κανονική τιμη αλλά και σταθμοί που δέχθηκαν λιγα χιλιοστά. Αναλυτικά το ποσο του υετου που έπεσε σε σχέση με το κανονικό ήταν :
Χανιά 359%
Καλαμάτα 164%
Ελληνικό - Αθηνα 158%
Ηράκλειο 155%
Μικρα - Θεσσαλονίκη 146%
Kερκυρα 102%
Σάμος 36%
Λάρισα 16%

Εντυπωσιακή η διαφορά Μικρας και Λάρισας αφου οι δυο περιοχές δέχονται συνήθως αυτό τον μήνα τα ίδια χιλιοστά υετου. Στη Μικρα ήταν ένας απο τους πιο βροχερούς Μαηδες (10ος) ενώ στη Λαρισα ένας απο τους πιο ξηρούς(7ος)-(Περιοδος 1951-2017)


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η ομάδα μας αναλύει τα δεδομένα από δεκάδες μετεωρολογικους σταθμούς της περιφέρειας μας και σας προσφέρει τα αποτελέσματα σε χάρτες για να έχετε μια γενική εικόνα όλων των περιοχών. Οι τυχόν ατέλειες και τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα αφου η γνώση των προγραμμάτων κατακτιεται με το χρόνο.

Ο υετός που σημειώθηκε αυτό το μήνα πάνω από τα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας μας. Παρατηρούμε ότι ο Μάιος ήταν αρκετά βροχερός στην Θεσσαλία με τις περισσότερες πεδινές περιοχές(Τρίκαλα-Καρδίτσα-Καλαμπάκα) να συμπληρώνουν την κλιματική τους τιμή και κάποιες  να την ξεπερνούν αισθητά (Βόλος). Επίσης στα ορεινά σημειώθηκαν πολλές βροχές και καταιγίδες με πολλούς σταθμούς να ξεπερνούν τα 50-60mm. Ο κάμπος της Λάρισας όμως δεν δέχθηκε ουσιαστικά καμια σημαντική καταιγίδα όλο το μήνα με αποτέλεσμα τα χιλιοστά να είναι λιγοστά(πέριξ χωριά απο την πόλη) έως και πολύ λίγα( 6-12mm στην πολη της Λαρισας).



Η μεση μηνιαια θερμοκρασια βρέθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα με απόκλιση απο τις κανονικές τιμές 1,5°C εως και 2,5°C. Η περιοχή της Λάρισας ήταν η πιο θερμή περιοχή της Θεσσαλίας αφού ξεπέρασε τους 22°C όπως βλέπετε και στο χάρτη. Ακολούθησαν τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα με το Βόλο κοντά στους 21,5°C και στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα κοντά στους 21°C.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε την δροσιά που επικρατεί τον Μάιο στις ορεινές περιοχές. Η μέση θεμοκρασία σε περιοχές πάνω από τα 800-1000m υψόμετρο είναι 5-6°C χαμηλότερη από ότι στις πεδινές περιοχές!!

Η ανάλυση των στοιχείων και η απεικόνιση έγινε απο Βασίλειο Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης 
του Ερασιτεχνικου Μετεωρολογικου Κεντρου Λάρισας.


fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια