ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Σύνοψη κακοκαιρίας ''ΝΕΦΕΛΗ'' 23-29/6/2018

Η φετινη θερινη περιοδο ξεκινησε πολυ δυναμικα με ζεστη απο τα μεσα του Μαιου κιολας. Οι πρωτες 20 ημερες του Ιουνη επισης βρεθηκαν εως και 2,5°C πανω απο τα κλιματικα. Το 3° δεκαημερο ομως ηταν αυτο που αλλαξε αρδην την εικονα του πρωτου θερινου μηνα. Ισχυρη κακοκαιρια ξεκινησε απο τις 23/6 στα δυτικα κεντρικα και νοτια και επεκταθηκε τις επομενες ημερες σε μεγαλο μερος της ηπειρωτικης χωρας. 
Το Blog μας εγκαιρα και εγκυρα εξεδωσε αρθρα πιθανοτητων για εντονες βροχες και στη συνεχεια και εκτακτο δελτιο που σημειωνε με μεγαλη τελικα επιτυχια της περιοχες που θα πληγουν περισσοτερο στην χωρα μας. Μεσω του facebook υπηρχε συνεχη ενημερωση για την κακοκαιρια και για την Θεσσαλια.
Μετα το περας αυτης συγκεντρωσαμε τα δεδομενα βροχης απο ολους τους αξιοπιστους ιδιωτικους και δημοσιους μετεωρολογικους σταθμους της Θεσσαλιας και σας παρουσιαζουμε σε γραφικο την κατανομη. Ειναι εμφανες οτι τα παραλια δεχθηκαν το μεγαλυτερο βαρος της κακοκαιριας και ηταν λογικο να σημειωθουν κατα τοπους ζημιες και πλημμυρες. Στην παραλιακη μαλιστα ζωνη της Λαρισας επεσαν συμφωνα με το χαρτη πανω απο 130-140 χιλιοστα βροχη (130-140 τοννοι νερου ανα στρεμμα) ενω τοπικα αγγιξε τα 200 χιλιοστα!! Οποιαδηποτε υποδομη και να υπαρχει οταν πεφτει σε λιγες μερες το νερο που πεφτει το μισο χρονο στη Λαρισα ειναι λογικο οτι χειμαροι θα ξεχυλισουν και θα υπαρξουν ζημιες. Η περιοχη αυτη μετα απο ενδελεχη μελετη 15 χρονων απο εμενα αποδειχθηκε οτι ειναι πολυ επιρρεπής σε τετοιες εντονες βροχες κατα περιοδους. Το κλιμα της περιοχης ειναι το ιδιο εδω και εκατονταδες χρονια. Οι ανθρωποι ειναι αυτοι που εχτισαν σπιτια εκει και θελησαν να κατοικησουν την περιοχη. Θα πρεπει να αντιληφθουν οτι θα ζησουν με τα αποτελεσματα των επιλογων να κατοικίσουν σε αυτη την ''αγρια'' απο θεμα καιρου περιοχη του νομου Λάρισας.
Για την πολη της Λαρισας εχουμε να πουμε οτι σημειωθηκαν ακριβως τα ποσα βροχης που αναφεραμε στα δελτια μας. Η τελευταια εκτιμηση ηταν 40-70 τοννοι νερου ανα στρεμμα και σημειωθηκαν πραγματι 55-65τοννοι νερου ανα στρεμμα.
Η περιοχη της πεδινης δυτικης Θεσσαλιας ηταν αυτη που υστερησε και κυριως η περιοχη των Τρικαλων και τα περιξ χωρια που βρεθηκαν σε ποσα κατω των 40 χιλιοστων. Ο ορεινος ογκος της Πινδου σημειωσε πραγματι πανω απο 60-80 χιλιοστα και ευτυχως δεν υπηρξαν σοβαρες ζημιες.

Ο καιρος τις πρωτες ημερες του Ιουλη βελτιωνεται αισθητα και οι θερμοκρασιες ανεβαινουν στα κανονικα και ισως και λιγο πιο πανω επιπεδα. Οι 33-35° θα ειναι οι ενδεικτικες μεγιστες εως και τις 6/7 για τις πεδινες περιοχες της χωρας ενω στη συνεχεια θα σημειωθει πτωση με την ελευση βοριαδων και καποιες σποραδικες μπορες.
 Εως και την Κυριακη 8/7 θα υπαρχει συνεχη ενημερωση. Απο εκει και μετα μονο σε εκτακτες καιρικες συνθηκες θα αναρτηθουν προγνωσεις και χαρτες.

Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια