ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια στη χώρα μας.

Το καλοκαίρι αποτελείται από τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Συνήθως ο μήνας Ιούλιος είναι ο πιο θερμός ενώ έπεται ο Αύγουστος ενώ ο πιο δροσερός είναι ο Ιούνιος.
Στη χώρα μας οι περισσότεροι μετεωρολογικοι σταθμοί εγκατασταθηκαν από το 1950 και μετά με την ίδρυση της Εθνικής Μετεωρολογικης Υπηρεσίας. Υπήρχαν βέβαια και λίγοι οι οποίοι εγκατασταθηκαν απο το Αστεροσκοπειο Αθηνών ακόμα και πριν το 1900. Ο σταθμός του Θησείου(Αθήνα) είναι ο πιο παλιός στη χώρας αφου υπάρχει αρχείο από το 1858 ενώ λίγο πριν το 1900 έχουμε μετρήσεις απο το σταθμό της Θεσσαλονίκης αλλά και της Λάρισας.
Λόγω πολέμων οι σταθμοί αυτοί δεν είναι ακριβώς στη ίδια θέση που είναι σήμερα αλλά άλλαξαν κατά μερικά χιλιόμετρα και κάποια μέτρα σε υψόμετρο.
Παρόλα αυτά στην σημερινή μελέτη αναλύουμε την μέση μηνιαία θερμοκρασία η οποία δεν επηρεάζεται τόσο πολύ από τις μετακινήσεις των μετεωρολογικων σταθμών.

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΔΕΔΟΜΕΝΑ 1899-2018)
Χωρίσαμε την παραπάνω περίοδο ανά 20ετια και παρακάτω ο πίνακας μας δείχνει τις μικρές γενικά μεταβολές της μέσης θερμοκρασίας τα πρώτα 100 χρόνια. Υπάρχει όμως και ένα διάστημα, το τελευταίο, που αυτή εκτινάχθηκε σημαντικά. Το εύρημα αυτό φαίνεται και στους σταθμούς Θεσσαλονίκης και Αθήνας που θα αναλυθούν πιο κάτω.
Για την Λάρισα λοιπόν βλέπουμε οτι η μέση θερμοκρασία για το καλοκαίρι κυμαινόταν σε μια τιμή 25,5-26,1°C την περίοδο 1899-1998. Την τελευταία όμως περίοδο (1999-2018) το καλοκαίρι σημείωσε απότομη θέρμανση και βρέθηκε στα επίπεδα των 27,4°C!!
Η άνοδος των 1,3°C μέσα σε 20 μόλις χρόνια είναι τρομακτική και εξηγεί το γιατί πολύς κόσμος υποφέρει τα καλοκαίρια από την ζεστή. Οι μετρήσεις ειναι άκρως ανησυχητικές αφού ποτέ άλλοτε από το 1899 δεν είχαμε τέτοια απότομη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του καλοκαιριού.
Λογικό είναι βέβαια και η εξάπλωση ψαριών απο πιο θερμές θάλασσες μέσω της διώρυγας του Σουέζ και στις δικές μας θάλασσες(λαγοκεφαλοι κ.α)


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΔΕΔΟΜΕΝΑ 1892-2018)
Για την Θεσσαλονίκη λοιπόν βλέπουμε οτι η μέση θερμοκρασία για το καλοκαίρι κυμαινόταν σε μια τιμή 25,4-25,7°C την περίοδο 1892-1991. Από το 1992 όμως και μετά και κυρίως από το 1999 και μετά το καλοκαίρι σημείωσε απότομη θέρμανση και βρέθηκε στα επίπεδα των 27,5°C!!
Η άνοδος των 1,3°C μέσα σε 20 μόλις χρόνια είναι τρομακτική και εξηγεί το γιατί πολύς κόσμος υποφέρει τα καλοκαίρια από την ζέστη.


ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΗΣΕΙΟΥ(ΑΘΗΝΑ) (ΔΕΔΟΜΕΝΑ 1858-2018)
Για την Αθήνα λοιπόν βλέπουμε οτι η μέση θερμοκρασία για το καλοκαίρι κυμαινόταν σε μια τιμή 25,8-26,9°C την περίοδο 1858-1997. Από το 1998 όμως και μετά το καλοκαίρι σημείωσε απότομη θέρμανση και βρέθηκε στα επίπεδα των 28,3°C!!
Η άνοδος των 1,6°C μέσα σε 20 μόλις χρόνια είναι τρομακτική και εξηγεί το γιατί πολύς κόσμος υποφέρει τα καλοκαίρια από την ζέστη.


Συμπερασματικα μπορούμε να πούμε οτι τα ενόργανα στοιχεία από τους μετεωρολογικους σταθμούς Α'κλασης που αναλύθηκαν πιο πάνω δεν αφήνουν καμμια αμφιβολία. 
Τα καλοκαίρια στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει θερμότερα 1,3-1,6°C κατα περίπτωση  Αυτη η άνοδο είναι πολύ σημαντική αφού αντιστοιχεί σε 0,072°C ανά έτος!!
Το αν αυτή συνεχιστεί με τέτοιους καταιγιστικους ρυθμούς θα το δούμε χρόνο με το χρόνο συγκεντρωνοντας ολα τα διαθέσιμα στοιχεία θερμοκρασιών.



ΠΗΓΗ: ΚΝΜΙ Climate Explorer
ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια