ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Σπάνια χιονόπτωση σε βουνά της χωράς 26/9/2018

Ψυχρή εισβολή σημειώθηκε στη χώρα μας μετα το παρατεταμένο καλοκαίρι του Σεπτέμβρη.
Μέσα σε 24 ώρες αυτή έπεσε κατά 10-13°C ενώ μέσα σε 48ωρες έπεσε συνολικά 17°C.
Για παράδειγμα στη Λάρισα στο σταθμό της ΕΜΥ αλλά και του Αστεροσκοπειου την Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη είχαμε 36°C που ήταν και η μεγαλύτερη για το φετινό μήνα.
Την Τρίτη το μεγιστοβαθμιο θερμόμετρο έδειξε μόλις 23°C ενω σήμερα Τετάρτη δεν ξεπέρασε τους 19°C.
Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται η θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500m περίπου και βλέπουμε οτι σε περιοχές της Θεσσαλίας έπεσε έως και τους 1,5-2°C.
Αυτη ήταν η αίτια να χιονίσει ασθενώς ακόμα και σε περιοχές του Κισσάβου, του Ολύμπου του Βέρμιου , του Παρνασσού, των Αγράφων και του Βελουχιού πάνω από τα 1400-1500m περίπου με μικρή τοπική χιονοστρωση.

Κάποιες φωτογραφίες από το καταφύγιο Κισσάβου δημοσίευσε σήμερα ο  Νίκος Σελίνης (Σπηλια) στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
Το χιόνι κατάφερε να στρωθεί συνοδεία των ισχυρών και σχετικά ξηρών βοριάδων από τα 1600m περίπου εως και την κορυφή στα 1978m που εκτιμάται οτι η θερμοκρασία ήταν -1°C.
Το γεγονός ειναι σπανιότατο αφου τέλη Σεπτέμβρη χιονίζει στις πολυ ψηλές κορυφές του Ολυμπου και του Σμολικα δηλαδή πανω απο τα 2300m και πανω ενω. Ο Κίσαβος συνήθως μετα τις 15 Οκτώβρη ''ασπριζει΄΄ στην κορυφή ενώ υπήρξαν και χρονιές που χιονισε ακομα και τελη Νοέμβρη.



Καλό φθινόπωρο λοιπόν να έχουμε με βροχές και χιόνια στα βουνά μας. Όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία αυτό δείχνουν για τις επόμενες ημέρες ώστε να φύγει οριστικά οι ''αρρωστα΄΄ υψηλές θερμοκρασίες του φετινού Σεπτέμβρη και η παρατεταμένη ανομβρία.

Σχόλια