ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Συνοψη κακαιρίας ''Ορέστης'' & ανάλυση χαρτών 20-23/10/2018

20-23/10/2018
Η κακοκαιρια αρκετα υποβαθμισμενη εδωσε αξιολογα/εντονα φαινομενα σε περιοχες της δυτικης Θεσσαλιας, της κεντρικης Στερεας Ελλαδας , των νησιων του Ιονιου σε τμηματα της Πελοπ/σου και στην δυτικη και κεντρικη Κρητη.


Για την περιοχη μας μπορειτε να δειτε οτι η κατανομη των φαινομενων ηταν ακριβως οπως την περιγραψαμε απο την προηγουμενη κιολας Τεταρτη. Μεσα απο το τηλεοπτικο καναλι TV-10 Θεσσαλιας μιλησαμε για αξιολογες βροχες και πιθανον εντονες σε ορεινα τμηματα , σε πεδινα τμηματα των Τρικαλων της Καρδιτσας και της Μαγνησιας καθως και σε περιοχες που βλεπουν Αιγαιο. Αν και η κακοκαιρια δεν πλησιασε ποτε την χωρα μας σημειωθηκαν αξιολογα ποσα υετου στις παραπανω περιοχες εκτος απο τα τα πεδινα του νομου Μαγνησιας αφου δεν εφτασε η υγρασια ποτε τοσο ανατολικα.

Στο χαρτη φαινεται η λεκανη της Λαρισας απο την Ελασσονα εως και τον Βολο καθως και οι Σποραδες που δεχθηκαν απο 0 εως και 10 χιλιοστα βροχης που ειναι ενα αξιολογο ποσο.
Τα παραλια του νομου Λαρισας και Μαγνησιας και ακομα περισσοτερο η δυτικη Θεσσαλια και τα ορεινα δεχθηκαν πολυ καλα ποσα υετου που ξεπερασαν τοπικα τα 20-40 χιλιοστα.

Αυτο που μας μενει απο τον ''Ορεστη'' ειναι το μαθημα που πρεπει να παρουν οι πολιτες ωστε να μην παραμυθιαζονται απο τις εφαρμογες και τα λογια επαγγελματιων και ερασιτεχνων που χαρην εντυπωσιασμου βιαζονται. Οι χαρτες και τα προγνωστικα προιοντα ειναι ''βιβλια μελετης'' και προσαρμογης τους στις διαφορες περιοχες της χωρας. Δεν ειναι ενα κουτι με καραμελες που την ανοιγει ο οποιοσδηποτε και λεει εχει 10 καραμελες σημερα και σημαινει οτι θα ειναι 10 και αυριο και μεθαυριο και παραμεθαυριο.

Γι'αυτο τονιζω οτι οι ερασιτεχνες μετεωρολογοι στη χωρα μας ειναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ.
Το οτι βαφτιστηκαν απο μονοι τους αρκετοι δεν σημαινει οτι εχουν το background να το κανουν. Απλα κρυβονται πισω απο τα μπλε και τα κοκκινα των χαρτων, στις ελαχιστες πραγματικες γνωσεις και στις πολλες ''δανεικες'' προγνωσεις-αναλυσεις που αλιευουν στο διαδικτυο.
Φερτε ολη αυτη την ''αφροκρεμα'' μπροστα σε ενα σεμιναριο να γινουν ερωτησεις και απαντησεις πανω σε καιρικα-μετεωρολογικα θεματα και θα ''ξεβρακωθουν'' στην στιγμη.
Παραδεχομαι βεβαια τους ΑΠΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΥΣ που μας τροφοδοτουν με ομορφες εικονες της καθε εποχης , παρατηρουν εμπειρικα το φυτικο και ζωικο βασιλειο και βγαζουν καποια πολυ σωστα συμπερασματα για τον καιρο.



Παμε και σε μια αναλυση του γιατι δεν εβρεξε τοσο πολυ στη χωρα και γιατι επεσαν εξω σχεδον ολοι οι ερασιτεχνες και επαγγελματιες στις εκτιμησεις του. Μιλαμε δηλαδη για μια μικρη κοινοτητα 20-30 ανθρωπων στη χωρα και οχι οπως ειπαμε για τους ΄'αυτο-βαφτισμένους'' ερασ. μετεωρολογους.
Ολοι αυτοι θα επρεπε να δουν και το πιο ασχημο σεναριο και οχι μονο την μεση κατασταση αλλα και την ''βροχεροτερη'' όντας χειμωνοφιλοι.
Παρακατω φαινεται ο χαρτης στη σταθμη των 500hPa για την 23η Οκτωβρη οπως αυτη εκτιμηθηκε την 19η Οκτωβρη, την 20η, την 21η και την 22η.

Την 19η του μηνα φαινοταν ενα πολυ βαθυ βαρομ. χαμηλο(1001hPa) στη νοτια Ιταλια και την ψυχρη μαζα να το ακολουθει(μπλε Χ). Βλεπουμε επισης το πιο σημαντικο απο ολα το βελακι που δειχνει το ευρος που μπορει να εμφανιστει τελικα το χαμηλο μιας και ειμασταν 96ωρες πριν δηλαδη 4 ημερες πριν απο την ημερα προγνωσης. Ο καθενας σώφρων προγνωστης θα επρεπε να ''φοβαται΄΄  μιας και η εκταση ειναι τεραστια και αν πηγαινε προς τα δυτικα (Σαρδηνια) θα ειχαμε νοτιαδες και ζεστη) ενω αν ερχονταν αριστερα πανω στη χωρα μας μεγαλη κακοκαιρια και με βροχες και με χιονια και με πτωση της θερμοκρασιας. Γιάυτο λεμε οτι δεν βιαζομαστε ποτε σε χαμηλα αποκομμενης λιμνης αφου αυτη η λιμνη μπορει να κυλησει ευκολα σε περιοχες που δεν περιμενουμε. Στις 96ωρες(4ημερες) πριν λοιπον δεν βαζουμε το χερι μας στη φωτια ειδικα αν ειμαστε απειροι και μη γνωστες.
XΑΡΤΗΣ 500hPa για την 23/10/2018 00Ζ που εκδοθηκε στις 19/10/2018 00Ζ

Την επομενη ημερα 20η Οκτωβρη η εικονα ηταν καπως διαφορετικη που εδωσε το μοντελο για την 23η Οκτωβρη. Εξασθενημενο το χαμηλο επιφανειας(1008hPa) οπως και η ψυχρη μαζα στα 500hPa(μαυρο Χ). Το ευρος που θα μπορουσε να βγει το χαμηλο τελικα μικρυνε καπως οπως δειχνει και το βελακι και ξεκινησε το θεμα να ''κλειδωνει΄΄ εν μερει αφου μονο στο πολυ αριστερο σημειο(δυτικα της Σικελιας) θα ειχαμε λιγοτερες βροχες ενω οπουδηποτε αλλους θα ηταν εντονα τα φαινομενα. Ειμαστε στις 72ωρες πριν οποτε νομισαμε οτι τελειωσε το θεμα.
XΑΡΤΗΣ 500hPa για την 23/10/2018 00Ζ που εκδοθηκε στις 20/10/2018 00Ζ

Την 21η ομως ολα πηγαν πιο δυτικα(δυτικη Σικελια) και αρχισαν οι εκπτωσεις στα φαινομενα και την ενταση τους. Το ευρος σαφως μικρυνε και αλλο και φανηκε οτι μιλαμε για λιγες βροχες αριστερο βελος εως αξιολογες αν τελικα εβγαινε στο πιο δεξια σημειο του βελους. Εχουμε πια φυγει παντως απο τις πολυ πιο ευνοικες συνθηκες της χθεσινης και προχθεσινης εκτιμησης. Μιλαμε για 48 ωρες πριν οποτε συνηθως κλειδωνει κατα 80-90% η ολη κατασταση. Πολυ καλως οι προγνωστες αλλαξαν την εκτιμηση τους και εδωσαν την νεα κατασταση που ηταν αρκετα πιο light. Νομιζαμε οτι τελειωσε το θεμα αλλα δεν ειχε ακομα τελειωσει.
XΑΡΤΗΣ 500hPa για την 23/10/2018 00Ζ που εκδοθηκε στις 21/10/2018 00Ζ

Η τελευταια ανανεωση του μοντελου στις 22 Οκτωβρη μια μερα πριν την εκδηλωση των φαινομενων(24ωρες) πηγε την κατασταση ακομα λιγο δυτικοτερα και εξασθενησε και το χαμηλο επιφανειας πολυ λιγο ,στο ακρο δηλαδη που μας εδινε η 21η Οκτωβρη που σημαινε οτι τα φαινομενα θα ηταν ακομα πιο λιγα και μετα βιας θα επιαναν στο Ιονιο και μερος της ηπειρωτικης χωρας και της Κρητης. Οπως φανηκε δηλαδη 300km δυτικοτερα και πιο εξασθενημενη ηταν η ολη κατασταση απο οτι πριν απο 4 ημερες. Αυτο και λογικο ειναι οταν μιλαμε για παγκοσμια μοντελα αλλα και το ευρος το επετρεπε αυτο. 
Τα μοντελα εδωσαν αυτα που μπορουσαν να δωσουν και στην πραγματικοτητα ολα ηταν μεσα στα ορια που ειχαν δωσει εδω και μερες. Ο πολιτης απλα ειναι μη γνωστης οτι ο καιρος ειναι κατι ζωντανο και ρευστο.
XΑΡΤΗΣ 500hPa για την 23/10/2018 00Ζ που εκδοθηκε στις 22/10/2018 00Ζ

Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like





Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου