ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Σεπτέμβριος 2018 ο ανισόρροπος

Ο Σεπτεμβρης 2018 ηταν ενας μηνας που θα μπορουσε να χαρακτηριστει καλοκαιρινος. Τις ηλιολουστες μερες που δεν μας εδωσε σε αφθονια το καλοκαιρι αποφασισε να τις δωσει αυτος.
Η αποκλιση μαλιστα της μεσης θερμοκρασιες το πρωτο 24ημερο βρεθηκε στην δυτικη και βορεια Ελλαδα σε επιπεδα ρεκορ. Στη Λαρισα για παραδειγμα αγγιξε τους +3,5°C σε σχεση με τις κανονικες τιμες. Η ανομβρια επισης ηταν ενα ακομα γνωρισμα του, αν και στατιστικα ηταν λογικη μετα απο ενα τοσο βροχερο καλοκαιρι.
Η τελευταια βδομαδα του ομως ηταν εντυπωσιακα διαφορετικη.
Η θερμοκρασια επεσε 15-20°C ανα την Ελλαδα και απο την καλοκαιρινη ζεστη , φτασαμε στις χιονοπτωσεις σε βουνα της ηπειρωτικης χωρας απο τα 1500m υψομετρο και πανω και μαλιστα με χιονοστρωση οπως Κισσαβος, Παρνασσος, Βελουχι, Βιτσι κ.α
Στη συνεχεια αυτη η εντονη και σχεδον ακραια ψυχρη εισβολη ηταν η αιτια δημιουργιας ενος μεσογειακου κυκλωνα που εκανε τους ερασιτεχνες και τους επαγγελματικες μαθηματα προγνωσης.
Οι περισσοτεροι το αντεξαμε και δωσαμε τις προσοχη που επρεπε με εκτακτα δελτια αλλα και τακτικες προγνωσεις. Αυτη η διαταραχη που κινηθηκε απο την νοτια Πελοπ/σο βορειοανατολικα εως την Θρακη εδωσε πολλες και εντονες βροχες στην ανατολικη κατα βαση χωρα.
Σημειωθηκαν υψη υετου ακομα και πανω απο 200 χιλιοστα σε καποιες περιοχες ( μεγιστη τιμη 515 χιλιοστα).
Τα πρωτα επισημα στοιχεια που εχουμε στη διαθεση μας απο καποιους σταθμους της ΕΜΥ δειχνουν:
1) Η τελευταια βδομαδα ψυχρας δεν μπορεσε να αντιστρεψει το θετικο προσημο της αποκλισης της μεσης θερμοκρασιας αν και το μετριασε αρκετα στα ανατολικα.
2) Οι βροχες ηταν πολλες εως παρα πολλες στην τροχια του μεσογειακου κυκλωνα αλλα στην υπολοιπη χωρα ηταν λιγες εως μηδαμινες

Στους παρακατω πινακες βλεπετε τις αποκλισεις της μεσης θερμοκρασιας και στη συνεχεια το ποσοστο επι τοις εκατο της κανονικης βροχες που επεσε σε καθε σταθμο.




Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια