ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Σύνοψη Ξενοφώντα και Ζορμπά 25/9 εως 1/10.

Η περίοδος από τις 24/9 και μετά ηταν εντυπωσιακή με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας απο 10 εως και 19°C σε δυο μερες σε πολλες περιοχες της χωρας.
Βλεπετε πιο κατω στην πρωτη εικονα τις μεγιστες θερμοκρασιες στις 24/9 που ηταν η τελευταια ημερα της θερμης εισβολης και στην δευτερη τις μεγιστες θερμοκρασιες μετα απο δυο ημερες στις 26/9 δηλαδη.
Στο Περτουλι Τρικάλων πτώση 19°C
στην Καρδίτσα πτώση 19°C
στην Λάρισα πτώση 18°C
στα Τρίκαλα πτώση 18°C
στην Βαμβακου Φαρσάλων 18°C
στην Ελασσόνα πτώση 17°C
στην Αγιά πτώση 14°C
στο Βόλο πτώση 13°C
στη Σκιάθο πτώση 10°C
στην Σκόπελο πτώση 10°C
και στην Αλόννησο πτώση 9°C

Οσο πιο ηπειρωτικα βρισκεται καποιος σταθμος και ορεινα τοσο μεγαλυτερη ηταν η πτωση οπως στην Καρδιτσα και το Περτουλι με 19°C. Οσο πιο κοντα βρισκεται στην θερμη θαλασσα τοσο μικροτερη ηταν η πτωση με τα νησια των Σποραδων να εχουν πτωση κοντα στους 10°C



Στη συνεχεια οι ψυχρες μαζες που εφτασαν στην χωρα μας σε συνδιασμο με την πολυ θερμη θαλασσα στο Ιονιο και την Κεντρικη Μεσογειο δημιουργησαν ενα πολυ βαθυ βαρομετρικο χαμηλο που ονομαστηκε ''Ζορμπας'' και επηρεασε την χωρα οπως ακριβως ειχαμε τονισει σε εκτακτο δελτιο με χαρτη πορειας αυτου. Οι ανεμοι ξεπερασαν τα 90-100km/hr σε περιοχες της νοτιας Πελοπ/σου και ανατολικης Στερεας και σημειωθηκαν ζημιες. Οι βροχοπτωσεις επισης ηταν ραγδαιες στην Πελοπ/σο την ανατολικη Στερεα , τα ποδια της Χαλκιδικης την ανατολικη Θεσσαλια και τις Σποραδες.
Μαλιστα στο Θεολογο φθιωτιδας σημειωθηκαν πανω απο 450 τοννοι νερο ανα στρεμμα αυτο το 3ημερο.

Στη Θεσσαλια σημειωθηκαν αξιολογες βροχες σε ολο το διαμερισμα οπως ειχαμε πει στο εκτακτο δελτιο αλλα και στην τηλεοραση του TV-10 την Παρασκευη ζωντανα απο το στουντιο στα Τρικαλα. Οσο πιο κοντα στη θαλασσα τοσο πιο εντονα τα φαινομενα. Οπως φαινεται στον τελικο χαρτη στο εσωτερικο σημειωθηκαν 10-34 τοννοι νερο/στρεμμα ενω στη Μαγνησια και τις Σποραδες οι μετεωρολογικοι σταθμοι που βλεπουν Αιγαιο ξεπερασαν ανετα τους 150 τοννοι/στρεμμα και στην Ζαγορα εφτασε τους 312 τοννους/ στρεμμα!!!

Tα στοιχεια ειναι απο τους μετεωρολογικους σταθμους του Αστεροσκοπειου Αθηνων meteo.gr και καποιων αξιολογων ιδιωτικων Μ.Σ.

Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια