ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Πειραματική εκτιμήση για τον υπόλοιπο Οκτώβριο.

Απο φετος εγκαινιαζω ενα νεο τυπο μακροπροθεσμης εκτιμησης. Η θεωρια στηριζεται στους πιο
σημαντικους δεικτες (τυπους καιρού) που καποιες φορες μας βοηθουν να ''δουμε'' στο μελλον. Η ολη διαδικασια ειναι πειραματικη και δεν αποτελει προγνωση. Οπως εχουμε πει προγνωση πανω απο 4-5 ημερες και ταση πανω απο 7 δεν υφισταται.
Ο μηνας αν και εχει προχωρησει θα κανω την πρωτη αποπειρα μιας και συμφωνουν τα στοιχεια που διαθετω.
Στο παρακατω χαρτη εχουμε ενα φιλτραρισμα των σημαντικοτερων δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας και αυτη ειναι η αποτυπωση των αποκλισεων των γεωδυναμικων υψων στα 500hPa(~5500m υψομετρο).
Φαινεται λοιπον οτι στο μεγαλυτερο μερος του μηνα θα επικρατησουν υψηλες πιεσεις στην δυτικη και βορεια Ευρώπη και χαμηλες στην ανατολικη και νοτια. Αυτο σαν μια πρωτη εικονα μας δειχνει οτι σιγα σιγα στην κεντρικη Μεσογειο θα αναπτυχθουν βαρομετρικα χαμηλα οπως και στην δυτικη Ρωσια το επομενο διαστημα.
Στους παρακατω χαρτες μπορουμε να δουμε καλυτερα τις αποκλισεις της βαρομετρικη πιεσης στη σταθμη της θαλασσας, οι αποκλισεις της θερμοκρασιας στη σταθμη των 850hPa(~1500m υψομετρο) και τελος οι αποκλισεις στον υετο(βροχη-χιονι). Με συν(+) φαινονται οι περιοχες που πιθανον να εχουν υψηλοτερη βαρομ. πιεση, υψηλοτερες θερμοκρασιες και περισσοτερη βροχη.
Με μειον(-) φαινονται οι περιοχες που πιθανον να εχουν  χαμηλοτερες βαρομετρικες πιεσεις , χαμηλοτερες θερμοκρασιες και λιγοτερη βροχη.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΙΘΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Συμφωνα με την αναλυση/φιλτραρισμα ολων των σημαντικων δεικτων στη χωρα μας το υπολοιπο του Οκτωβρη θα κυλησει με αναπτυξη βαρομετρικων συστηματων στην Μεσογειο και τα βορεια Βαλκανια. Οι επικρατεστεροι ανεμοι θα ειναι οι νοτιαδες αλλα κατα διαστηματα θα υπαρχουν και συντομα διαλειμματα με βοριαδες.
Για τον λογο αυτο η θερμοκρασια δειχνει να ειναι κανονικη στη χωρα μας με τα ανατολικα ομως κατα διαστηματα να σημειωνουν λιγο υψηλοτερες θερμοκρασιες.
Τελος οι βροχες δειχνει να αυξανονται στη χωρα περισσοτερο στα δυτικα και τα ηπειρωτικα και λιγοτερο στο Αιγαιο και την νοτια νησιωτικη χωρα.


EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Αν και η γενικη εικονα ειναι παρομοια υπαρχουν διαφορες με τους παρακατω χαρτες που ειναι απο την αναλυση του ΝΑΟ δεικτη.
Οι διαφορες που εντοπιζω ειναι:
1)Λιγο πιο ανατολικη και πλαγια κινηση των διαταραχων στα 500hPa με αποτελεσμα τροφοδοτηση τους με ψυχρες αεριες μαζες απο την Σιβηρια που θα διερχονται πανω απο την χωρα μας και θα φτανουν στην Κεντρικη Μεσογειο.
2) Πολλες βροχες οπως βεβαια και χαμηλες θερμοκρασιες σε ολη την χωρα με επικρατηση μαλλον περισσοτερο βοριαδων και λιγοτερο νοτιαδων.
Αναφερω και τα δυο σεναρια γιατι υπαρχει ελαφρως διαφορετικη εστια/πυρηνας στη δημιουργια των βαρομετρικων συστηματων αρα και διαφορα στις θερμοκρασιες που θα επικρατησουν. 
Χωρις μεγαλη εμπειρια στις μακροπροθεσμες αναφερω και τις 2 εκδοχες και θα δουμε στην πραξη αν θα πλησιασουμε την πραγματικη εξελιξη της καταστασης ή οχι.
Η χωρα μας ετσι και αλλιως ειναι τοσο μικρη που μια μικρη αλλαγη σε καποια παραμετρο αλλαζει δραματικα τον καιρο σε καποιο κομματι αυτης.


Aνάλυση δεικτών- δεδομένων και εξαγωγή μακροπροθεσμης:

Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας

facebook: Vassilis Panakoglou
facebook page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Καλή επιτυχία Βασίλη! Αρκεί και η προσπάθεια, και πολύ σωστά επισημένεις ότι τα παραπάνω είναι "πειραματική εκτίμηση" και όχι πρόγνωση, μη βιαστεί να σε κατηγορήσει ο οποιοσδήποτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολυ Αντωνη. Μεσα σε τοσα σκουπιδια που διαβαζουμε απο ασχετους, τοσα αστεια απο την ελληνικη παραδοση(μερομηνια κ.α) αλλα και στο εξωτερικο ας εχουν και μια ακομα αποψη ο κοσμος που ψαχνεται. Ετσι και αλλιως προγνωση καιρου πανω απο 4-5-7 μερες το πολυ δεν υπαρχει.
      Ας δοκιμασουμε την τυχη μας και με την αναλυση που κανω μαθαινω και καινουργια πραγματα που δεν ηξερα!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου