ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Mηνιαία εκτίμηση για τον Νοέμβριο

EΚΔΟΣΗ 31/10/2018 14:00
Ο Οκτώβριος τελειώνει και η γενική εικόνα είναι ότι πετύχαμε πιο πολλά από όσα δεν πετύχαμε στην προηγούμενη μηνιαία εκτίμηση. Μόλις έχουμε ολοκληρωμένα στοιχεία θα δοθεί με άρθρο το
ποσοστό επαλήθευσης αυτού. Όπως έχουμε πει μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις γίνονται από ινστιτούτα και μετεωρολογικά site αρκετά χρόνια τώρα με μικρά ποσοστα επιτυχίας. Με αυτά τα δεδομένα, ότι στοιχεία καταφέραμε να εντοπίσουμε στον Οκτώβριο σωστά μας κάνει χαρούμενους και περήφανους και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.
Πάμε τώρα στον Νοέμβριο 2018 να δούμε την πιθανή πορεία του. 
Η αναλογική μας εκτίμηση στηρίζεται αυτό το μήνα στο CGT(Central Greece Temperature) δηλαδή μια μέση τιμή θερμοκρασίας απο σταθμούς απο την Θεσσαλονίκη εως και την Αθήνα για κάποιο χρονικό διάστημα που θέλουμε εμείς να ελέγξουμε.
Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε την γενική εικόνα του μήνα στα 500 χεκτο-πασκαλ, δηλαδή σε ύψος 5500m περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας.
Φαίνεται να εδραιώνεται ενας ισχυρός αντικυκλώνας στην ανατολική Ευρώπη και την Δυτική Ρωσία και χαμηλές πιέσεις στην δυτική Ευρώπη. Ο αντικυκλώνας δείχνει αρκετά βαθύς στην ανάλυση μας και γίνεται σχεδόν βεβαιότητα η ύπαρξη του σε αυτή την περιοχη. Οι χαμηλές πιέσεις δείχνουν και αυτές ισχυρή παρουσία στην περιοχή τους.


Προχωράμε και στα ENSEMBLES του παραπάνω χάρτη δηλαδή διάφορες άλλες εκδοχές που πιθανόν να έχουμε αν αλλάξουμε ελαφρώς κάποιες αρχικές συνθήκες.
Παρατηρούμε ότι και τα 3 ENSEMBLES δεν έχουν μεγάλες διαφορές από το βασικό χάρτη(πάνω). Οι υψηλές πιέσεις στην ανατολική Ευρώπη και οι χαμηλές στην δυτική βρίσκονται με μικρές μετατοπίσεις στις ίδιες περιοχές.
Η μακροπρόθεσμη ξεκινά με τις καλύτερες πιθανότητες επιβεβαίωσης αλλά όπως έχουμε πει πάνω απο 5-6 ημέρες δεν υπάρχει πρόγνωση αλλά μόνο τάση και αυτή τις περισσότερες φορές λανθασμένη.
Προχωράμε και σε πιο πρακτικό επίπεδο με τους χάρτες θερμοκρασίας στα 2m αλλά και το χάρτη βροχοπτώσεων που παρήγαγε το αναλογικό μας μοντέλο καιρού. Φαίνεται ότι υψηλότερες θερμοκρασίες έως και 2,5-3°C θα επικρατήσουν στην κεντρική, βόρεια και ανατολική Ευρώπη αυτό το μήνα. Στη χώρα μας η απόκλιση δείχνει να είναι 0,5-1,5°C δηλαδή θα έχουμε έναν ζεστό αρκετά Νοέμβρη. Τα ΕΝSEMBLES δείχνουν και αυτά την ίδια ''θερμή'' εικόνα στην ανατολική και νότια Ευρώπη.
Tέλος από θέμα βροχοπτώσεων/χιονοπτώσεων ο μήνας δείχνει να είναι θερμός γενικά και ξηρός στην ανατολική και νότια χώρα και σχετικά βροχερός μόνο στα δυτικά. Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές ημέρες για να δούμε αξιόλογη βροχή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα ENSEMBLES μάλιστα της βροχόπτωσης είναι πιο ξηρά από ότι η επίσημη εικόνα πιο κάτω γι αυτό και κρατάω επιφυλάξεις πολλές και τονίζω μόνο την δυτική χώρα ότι θα δεχθεί αξιόλογες βροχές.
Aνάλυση δεικτών- δεδομένων και εξαγωγή μακροπροθεσμης:
Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας
facebook: Vassilis Panakoglou
facebook page: Kάνετε like

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου