ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Ψαχουλεύοντας στα Νοεμβριάτικα μονοπάτια και όχι μόνο

Zωνικοτητα φουλ τις επόμενες 15 ημέρες στο βόρειο ημισφαίριο και μάλιστα με
προβλεπομενες ταχύτητες ανέμων κοντά στα ρεκόρ!!! Ο πολικός στρόβιλος(χαμηλές βαρομ. πιέσεις και χαμηλές θερμοκρασίες στον βόρειο πόλο και πέριξ) γεμίζει ψύχος σιγά σιγά αλλά οι δυτικοί άνεμοι ενισχύονται και έτσι κάθε απόπειρα για να ξεχυθεί προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη είναι χωρίς αντίκρισμα,
Παρακάτω βλέπετε την κατάσταση στα 10hPa δηλαδή στα 26km υψόμετρο με τους ισχυρούς δυτικούς ανέμους να μην αφήνουν το ψύχος(Χ) να μπορέσει να κατεβεί νοτιότερα.
Στο μόνο σημείο που ''έσπασε'' αυτή η ροή (ΗΠΑ) έχουμε διαδοχικές ψύχρες εισβολές.
Η κατάσταση σήμερα 9/11 και η κατάσταση στις 19/11 που θα έχουμε τον πολικό στρόβιλο συμπαγή στον αρκτικό κύκλο και όπως είπαμε με δυτικούς ανέμους σε τιμές σχεδόν ρεκόρ.

Ξεκινάμε από ταχύτητες δυτικών ανέμων 23m/sec σήμερα και θα φτάσουμε κοντά στα 37-40km/sec την περίοδο 17-25/11 όταν το ρεκόρ είναι 42km/sec την περίοδο μετρήσεων 1979-2016.
Με βάση όλα αυτά ρηχές ψύχρες μάζες μπορεί να ξεφύγουν με την μορφή ξηρό-βοριάδων στην περιοχή μας αλλά γενικότερα ο χειμώνας δεν προκειτε να έρθει στην Ευρώπη τις επόμενες 10-15 ημέρες. Καναδάς και Σιβηρία μόνο θα ανεβάζουν τις αποθήκες ψύχους τους περιμένοντας την εξασθένηση των δυτικών ανέμων(ζωνικη κυκλοφορία). Πότε θα συμβεί αυτό? Κανένας βέβαια δεν ξέρει για τόσο μακριά. Κάποια μακροπροθεσμα μοντέλα δίνουν σαν τάση την εξασθένηση τον Δεκέμβριο αλλά και το πρώτο 15νθημερο του Ιανουαρίου.
Για να δούμε πως θα πορευτεί ο καιρός τους επόμενους μήνες.
e-meteolarissa.blogspot.gr
Γιατί με τον καιρό δεν παίζουμε. Θέλει γνώση, εμπειρία και σοβαρότητα.
Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.
fb: Vassilis Panakoglou

fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Βασίλη, όταν κοιτάμε χάρτες στα 10hPa μιλάμε για την στρατοσφαιρική κυκλοφορία. Προσωπικά προτιμώ να εστιάζω στο ατμοσφαιρικό στρώμα μεταξύ 500 και 200 hPa, δηλαδή στις στάθμες της μέσης και ανώτερης τροπόσφαιρας, στον πολικό αεροχείμαρρο και στα κύματα Rossby, που ποδηγετούν και τα επιφανειακά συστήματα. Πιστεύεις οτι η στρατοσφαιρική κυκλοφορία ενδείκνυται περισσότερο από την τροποσφαιρική για την προσπάθεια εκτίμησης της τάσης του καιρού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε σε όλα Γιώργο για την τάση του καιρού. Απλα πολλές φορές τα ''μεγάλα'' γεγονότα εκκινούν από πιο ψηλά οπότε μιας και έχουν πλήρη βαρετοκαιρια κοιτάμε και στα ψηλότερα μην φανεί καμια ελπίδα για κάτι έντονο κάπου στο βόρειο ημισφαίριο. Τουλάχιστον τα πολύ μεγάλα γεγονότα στην περιοχή μας ξεκίνησαν από κάπου ψηλά 10 -30-50hPa και με τα κύματα wave1 , wave2 (ακόμα προσπαθώ ακριβώς να καταλάβω τι είναι) κατεβαίνει το ''ερέθισμα'' στα 200-500(αυλωνες) έως και την επιφάνεια με την μορφή βαρομ. χαμηλών και βέβαια ψύχους-κρύου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου