ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Εκτίμηση Χειμώνα 2018-2019 (update Δεκεμβρίου)

Συλλέξαμε τα τελευταία δεδομένα εως και τέλος Νοεμβρίου και δίνεται στη δημοσιότητα η
μακροπροθεσμη εκτίμηση για το ΧΕΙΜΩΝΑ 2018-2019 από το Ερασ.Μετεωρ.Κεντρο Λάρισας.
Οπως εχουμε πει πανω απο 5-6 ημερες δεν υπαρχει προγνωση. Κανενας δεν ξερει τον καιρο που θα κανει σε δυο βδομαδες απο τωρα ή μετα απο 2 μηνες. Απλα προσπαθουμε να ανιχνευσουμε την ταση με τις πιθανοτητες επαληθευσης να ειναι μικρες.
Η μελέτη στηρίζεται πάνω στους δείκτες/ταλαντώσεις και τις μεταβολές που σημειώνουν αυτοί τον τελευταίο μήνα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Για τον Δεκέμβρη η εκτίμηση μας δίνει μια περιοχή στη Σκανδιναβία-Ρωσία και ακόμα μια στη Ιβηρική με υψηλές πιέσεις και αντίστοιχα την περιοχή της Μεσογείου και της Αγγλίας-Κεντρική Ευρώπης με χαμηλές για αυτό το μήνα. Ως αποτέλεσμα διαδοχικά χαμηλά θα δώσουν ικανοποιητικο υετο στην περιοχή της ανατολικής Ελλάδας, Τουρκιάς . Η θερμοκρασία με τους συχνούς βοριάδες αναμένεται να βρεθεί σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.
Αναλυτικά το 1ο δεκαήμερο ισχυρός αντικυκλώνας στην Σκανδιναβία σε συνδυασμό με χαμηλές σε όλη την Μεσόγειο θα δώσει πολλές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της χώρας μας. Όσο πιο δυτικά και βόρεια τόσο πιο χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες στη χώρα μας.
Το 2ο δεκαήμερο οι υψηλές πιέσεις θα επεκταθούν σε ολη την ανατολική Ευρώπη την Ιβηρική και την Βαλκανική ενω χαμηλές εως πολυ χαμηλές πιέσεις θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Αγγλιας και τοπικα στην ανατολική Μεσόγειο(Κύπρος). Αναμένεται κάλος καιρός με λιγοστές βροχές και χιόνια στη χώρα μας με βοριάδες παγετούς και γενικά χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες.
Το 3ο δεκαήμερο εκτιμάται οτι οι χαμηλές πιέσεις θα επεκταθούν σε ολη την βορεια , κεντρική Ευρωπη και μερος της ανατολικής Ευρώπης οπως και στην χωρα μας και την Τουρκια. Υψηλές πιεσεις θα παραμεινουν μόνο στην Ιβιρικη με ασθενικές προσπάθειες του Αζορικου αντικυκλώνα να ανεβει σε υψηλότερα γεωγραφικα πλατη. Ο καιρός στη χωρα μας θα χαρακτηριστει απο απουσία αξιολογων βροχων στα ηπειρωτικα και μονο το Αιγαιο και περιοχές της Κυπρου θα δεχθούν πολλές βροχες. Η θερμοκρασία στα κανονικά επιπεδα στα δυτικά κεντρικα και βόρεια ενω στο Αιγαίο και τα νοτια θαλασσια τμηματα θα ειναι λιγο χαμηλοτερη απο τα κανονικα επιπεδα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 
Για τον Ιανουάριο η εκτίμηση μας δινει χαμηλες πιεσεις στην Κεντρικη και μερος της νοτιου
Ευρωπης και υψηλές στη Σκανδιναβία, την Αγγλια και την περιοχή της Ισλανδίας. Ως αποτέλεσμα συχνές ψυχρές εισβολές θα ξεκινούν απο την Ρωσία και την Σκανδιναβία και εξασθενημενες θα επηρεάζουν μεγάλο μέρος της γηραιας ηπειρου. Στη χώρα μας βαρομετρικά χαμηλά που θα δημιουργουνται στην κεντρικη Μεσογειο θα δινουν αξιόλογες βροχες και χιόνια στα ορεινα και ημιορεινά. Η θερμοκρασια γενικα θα κρατηθει σε επιπεδα κατω απο τα κανονικα.

Το 1ο δεκαήμερο φαινεται οτι υψηλες πιεσεις θα υπαρχουν στην περιοχη της Αγγλιας ενω χαμηλες στην ανατολική Ευρωπη με προεκτασεις και στην Μεσογειο. Αποτελεσμα των βαρομετρικων χαμηλων οι πολλες βροχες και τα χιονια στα ορεινα/ημιορεινα της χωρας. Οι θερμοκρασιες θα ειναι κανονικες στο μεγαλυτερο μερος και λιγο χαμηλοτερες στα δυτικα.
Το 2ο δεκαημερο η εκτιμηση δινει πολυ ισχυρο αζορικο αντικυκλωνα στην περιοχη της Αγγλιας με πολυ χαμηλες πιεσεις σε ολη την κεντρικη ανατολικη και νοτια Ευρωπη. Αποτελεσμα στη χωρα μας πολλες βροχες και πολλα χιονια ακομα και σε πεδινες περιοχες. Η θερμοκρασια σε χαμηλα για την εποχη επιπεδα και συμφωνα με την μελετη το πιο κρυο μερος του χειμωνα.
Το 3ο δεκαημερο η πιθανη διαταξη δινει ισχυρο Σκανδιναβικο αντικυκλωνα με προεκτασεις εως και την Βαλκανικη ενω στη δυτικη Ευρωπη εισοδο πολυ χαμηλων βαρομ. πιεσεων.
Ο καιρος στη χωρα μας θα χαρακτηριστει απο βροχες στη δυτικη κυριως χωρα ενω θα ειναι ξηρος στα υπολοιπα τμηματα. Η θερμοκρασια θα βρεθει στα κανονικα για την εποχη επιπεδα.



ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Για τον Φεβρουαριο προβλεπεται πολυ υψηλες πιεσεις στην βορεια και ανατολικη Ευρωπη και χαμηλες στα δυτικα και νοτια τμηματα αυτης. Οι βροχες θα ειναι αξιολογες στην λεκανη της Μεσογειου αλλα και στην Ιβιρικη και την Αγγλια. Πολυ χαμηλες οι θερμοκρασιες στην κεντρικη Ευρωπη αρκετα κατω απο τα κανονικα επιπεδα ενω στην Μεσογειο αρκετα πιο μαλακος ο καιρος.
Αναλυτικα το 1ο δεκαημερο του Φλεβαρη εκτιμαται οτι υψηλες βαρομ. πιεσεις θα υπαρξουν στην βορεια και κεντρικη Ευρωπη και χαμηλες στην Μεσογειο. Προβλεπεται τα χαμηλα βαρομετρικα να δωσουν πολλες βροχες και χιονια στη χωρα μας ακομα και σε πεδινα τμηματα. Η θερμοκρασια θα βρεθει σε χαμηλα για την εποχη επιπεδα και αυτο διαφαινεται να ειναι το δευτερο πολυ ψυχρο τμημα του χειμωνα.
Για το 2ο δεκαημερο εκτιμαται οτι υψηλες πιεσεις θα αναπτυχθουν στην Ισλανδια με προεκταση προς την Σκανδιναβια ενω πολυ χαμηλές πιέσεις στην Αγγλια, Ισπανία και τμημα της κεντρικης και νοτιας Ευρωπης. Στη χωρα μας η δυτικη και βορεια θα δεχθει αξιολογες βροχες ενω στα ανατολικα και νοτια τμήματα θα επικρατήσει ξηρός καιρός. Η θερμοκρασια κοντα στα κανονικά επιπεδα στα δυτικα και βορεια και ελαφρώς πάνω απο τα κανονικα στα ανατολικα και νοτια.
Το 3ο τελος δεκαημερο προβλεπεται να υπαρξουν υψηλές πιεσεις στη ανατολικη Ευρώπη συμπεριλαμβανομενης και της χωρας μας και χαμηλες στην δυτικη Ευρωπη. Ισχυρος νοτιας στην Μεσογειο και ανομβρια τα κυρια χαρακτηριστικα. Στα  δυτικα και νοτια της χωρας μας σημαντικα θερμοτερος ο καιρος ενω στα ανατολικα και βορεια ελαφρως θερμοτερα απο τα κανονικα επιπεδα. Ανομβρια σε ολη την χωρα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1)Τουλάχιστον δυο σημαντικές ψύχρες εισβολές στη χωρα μας μια στα μεσα Ιανουαρίου και μια στις αρχές Φλεβαρη.
2)Ικανοποιητικος υετος με την μορφή χιονιού και βροχής κυρίως τον Ιανουάριο και Φλεβάρη ενω ο Δεκέμβρης στα ανατολικά πιθανόν να είναι κάτω από τις κανονικές βροχές.
3)Συνολικα ο χειμώνας θα εχει σημαντικές εναλλαγές με τα κρύα σεναρια να ειναι περισσότερα από τα θερμά. Εκτιμώ οτι Δεκέμβριος και Ιανουάριος να εχουμε αρνητική αποκλιση εως και 0,5-1°C στη θερμοκρασία ενώ ο Φλεβάρης οριακά θετική.
4)Ισχυρή θερμή μεταφορά το 3ο δεκαήμερο του Φλεβάρη.
5)Για τα ανατολικά προσήνεμα μόνο στο 3ο δεκαημερο του Δεκέμβρη υπαρχει πιθανότητα κάποιας ψυχρής κατάβασης με χιονια σε χαμηλά υψόμετρα.
6) Η δυτική και βόρεια χώρα θα εχει τις περισσότερες πιθανότητες χιονοπτώσεων στα πεδινά αφου τα χαμηλά κατά κυρίως λόγο θα δημιουργουνται δυτικα της χώρας μας.

Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου