ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Kλιματικα Δεκεμβρίου 2018

Ο Δεκέμβριος 2018 ήταν ένας μήνας με πολλές ψύχρες κατά περιόδους και τους βόρειους ανέμους να δηλώνουν παρών πάνω από το 70% των ημερών του. Η ηλιοφάνεια βρέθηκε σε επίπεδα πάνω απο τα κανονικά αφού τα συστήματα που μας επηρέασαν δεν ήταν πολλά. Όπως ήταν φυσικό και ο υετός(βροχές-χιόνια) βρέθηκαν σε επίπεδα λιγο έως μετρίως κάτω των κανονικών τιμών. Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε την απόκλιση της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές. Μιλάμε πάντα για σταθμούς της ΕΜΥ όπου υπάρχει χρονοσειρά 60 και πλέον ετών και η σύγκριση γίνεται με το σωστό τρόπο. Σε όλη την χώρα οι αποκλίσεις ήταν αρνητικές εκτός του βόρειου Ιονίου που ο βοριάς δεν φτάνει με την ίδια ισχύ που φτάνει στην υπόλοιπη χώρα.

Στον επόμενο χαρτη μπορείτε να δείτε το ποσοστό επί τοις εκατό της κανονικής βροχής στους επιλεγμένους σταθμούς. Στη δυτική , βόρεια και ανατολική νησιωτική χώρα ο υετός που σημειώθηκε ήταν μόλις 43-79% της κανονικής τιμή ενώ αντίθετα από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και στα νότια ο υετός ξεπέρασε ελαφρώς έως μετρίως τις κανονικές τιμές λόγω κάποιων δυνατών βαρομετρικών συστημάτων. 

 Συμπερασματικα μπορούμε να πούμε οτι ο χειμώνας ξεκίνησε δυναμικά με πολλές ημέρες παγετού στην κεντρική και βόρεια χώρα ενώ σημειώθηκαν και αρκετά χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα κυρίως.
Πρεπει να μην δίνουμε σημασία στις διάφορες μακροπροθεσμες εκτιμήσεις που δόθηκαν απο χωρες του εξωτερικού που μιλούσαν για ξηρό και ζεστό χειμώνα στην Ελλάδα.
Μονο δυο μακροπροθεσμες η δικη μας και ενος συναδέλφου στην Αθήνα μίλησαν για ψυχρό Δεκέμβρη και με κανονικές βροχοπτώσεις. Οπότε φιλτράρετε τις πηγές ενημέρωσης σας και μείνετε μακριά απο τρομολαγνιες και εκτιμήσεις ασχέτων με το αντικείμενο στη χώρα μας.


Για έγκαιρη και έγκυρη καιρική ενημέρωση κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook 

Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια