ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Μακροπροθεσμη Μαρτίου 2019


H εκτίμηση βασίζεται μόνο σε κάποιους βασικούς δείκτες μιας και δεν υπάρχει χρόνος για παράγωγη αναλυτικής μακροπρόθεσμης όπως το χειμώνα. Ο μήνας θα χωριστεί σε 3 περιόδους. Την πρώτη που θα διαρκέσει έως τις 12-13/3 και θα χαρακτηριστει από χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις στην βόρεια /δυτική και ανατολική Ευρώπη. Πολλές βροχές στα δυτικά και κεντρικά της ηπείρου μας και αρκετά χιόνια στην Ρωσία και την Σκανδιναβία. Αντίθετα καλοκαιρία στην νότια Ευρώπη με τους νοτιάδες και τις υψηλές πιέσεις να ανεβάζουν την θερμοκρασία και στους 25°C σε κάποιες ευπαθείς στη ζέστη περιοχές. Απουσία βροχών με μικρές απόπειρες κάποιου βαρομ. χαμηλού να δημιουργηθει.

Η δεύτερη περίοδος από 13-15 έως 25-26/3/2019. Σε αυτή την περίοδο ο Αζορικός αντικυκλώνας(Η) θα κάνει προσπάθειες να ανεβαίνει προς την Αγγλία και να κατεβάζει ψυχρές αέριες μάζες στην ανατολική και νότια Ευρώπη. Βαρομετρικά χαμηλά θα δημιουργούνται στη Μεσόγειο και θα δίνουν βροχές και ίσως κάποια χιόνια στα ορεινά. Η μέχρι στιγμής τάση πάντως δεν δείχνει να είναι έντονες οι ψυχρές εισβολές και η κύρια κατεύθυνση τους να είναι η κεντρική Ευρώπη και η κεντρική Μεσόγειο. Για την χώρα μας αναμένεται βροχερός καιρός με κατά περιόδους ψύχρα στα δυτικά και βόρεια κυρίως. Χιονοπτώσεις άφθονες στα βουνά και ίσως και σε ορεινά τμήματα της δυτικής και βορειας χωρας.

Η τρίτη περίοδος είναι οι τελευταίες 4-5 ημέρες του μήνα. Φαίνεται ραγδαία βελτίωση του καιρού σε όλη την Ευρώπη με ενίσχυση των δυτικών ωκεάνιων ανέμων από τον Ατλαντικό και την είσοδο της άνοιξης. Το ψύχος θα μετατοπιστεί πολύ ανατολικά και θα εξασθενίσει σημαντικά. Πολλές βροχές στη δυτική και κεντρική Ευρώπη με μαλακό καιρό. Άνοδος του υποτροπικού στη Μεσόγειο με ενίσχυση των νοτιάδων και υψηλές θερμοκρασίες. Οι βροχές θα είναι λίγες και αν υπάρξουν θα επηρεάσουν την δυτική μονο χώρα.


 Η γενική εικόνα για την χώρα μας είναι ότι η θερμοκρασία θα βρεθεί 3-4°C πάνω από τα κανονικά το πρώτο 13νθημερο. 1-3°C κάτω την περίοδο 14-15-27/3 και 3-4°C πάνω από τα κανονικά τις τελευταίες ημέρες του μήνα. Συνολικά θα έχουμε έναν ζεστό μήνα  1,5-2,5°C πάνω από τα κανονικά.
Υετικα θα λέγαμε ότι θα βρεθούμε σε κανονικά ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα στο σύνολο της χώρας. Η δυτική και βόρεια Ελλάδα ίσως να επιτύχουν βροχές λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα.


Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια