ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Ισχυρες καταιγιδες στη Θεσσαλια και την Χαλκιδικη 10-11/7/2019

Έντονη αστάθεια παρατηρήθηκε στις 10 Ιουλίου με το πέρασμα του καύσωνα. Μετά τις μεσημεριανές ώρες στη Θεσσαλία στην περιοχή του Ολύμπου και του Κισσάβου σημειώθηκε έντονη καταιγίδα η οποία έφερε σφοδρά καθοδικά ρεύματα τα οποία με τη μορφή ανεμοθύελλας έπληξαν περιοχές όπως ο Τύρναβος ,η Λάρισα, το Συκούριο και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και γεωργικές υποδομές. Στο αεροδρόμιο της Λάρισας μάλιστα η ένταση του ανέμου έφτασε τα 70km/hr στο Νεσσωνα Τεμπων τα 78km/hr ενώ και στον μετεωρολογικό μας σταθμό στο ΑΤΑ Λάρισας μέσα στην πόλη φτάσαμε τα 50km/hr.Το ψυχρό μέτωπο συγκρούστηκε με τις πολύ θερμές αέριες μάζες και σταδιακά προκάλεσε καταιγίδες τις βραδινές ώρες εκ νέου στη Χαλκιδική στα άλλα τμήματα της Μακεδονίας αλλά και στη Θεσσαλία. Μελετώντας τις εικόνες του ραντάρ φαίνεται ότι στην πορεία της η καταιγίδα από τη Φλώρινα προς τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στα πόδια της Χαλκιδικής έφτανε κατά περιόδους και πάνω από 65-70 dbz ανακλαστικότητα. Οι κορυφές των νεφών έφτασαν στους -65 με -69°C που μας δείχνει ότι ξεπέρασαν σε ύψος τα 13km. Μάλιστα στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής είχαμε μία μεγάλη περιοχή με τέτοια ανακλαστικότητα που σημαίνει έντονους ανέμους και μεγάλες καταστροφές.
Στο παρακάτω βιντεάκι που βλέπετε την ηλεκτρική δραστηριότητα της 10ης ιουλίου. Σημειώθηκαν συνολικά πάνω από 14.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις στον ελλαδικό χώρο οι περισσότερες βέβαια στη Βόρεια Ελλάδα. Θα παρατηρήσετε την καταιγίδα που σημειώθηκε στον Όλυμπο και τον Kίσσαβο τις μεσημεριανές ώρες αλλά κατά περιόδους και στη Βόρεια Ελλάδα. 



Παρακάτω βλέπετε τεφιγραμμα απο την περιοχή της Νεας Ποτιδαιας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Τρομακτικοί δείκτες και κατάλληλο προφίλ της ατμόσφαιρας.

Στο παρακάτω βιντεάκι βλέπετε την ηλεκτρική δραστηριότητα που σημειώθηκε τα ξημερώματα τις 11ης ιουλίου στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Σημειώθηκαν πάνω από 12.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις και από αυτές οι 2.500 σημειώθηκαν στο νομό Λάρισας. Στο τέλος βλέπετε και το χάρτη από το Αστεροσκοπείο Αθηνών που δείχνει τον υετό που έπεσε στη χώρα. Φαίνεται ότι από τη Θεσσαλία και βορειότερα έπεσαν σημαντικά χιλιοστά βροχης.

Από θέμα υετού σημειώθηκαν όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει αρκετά χιλιοστά σε όλη τη Θεσσαλία. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι στην
Αγιά Λάρισας 23χλς
Αλόννησο 41 χλς
Φάρσαλα 11 χλς
Γόννους 17 χλς
Καρδίτσα 13 χλς
Λάρισα 9 χλς
Χάλκη Λάρισας 20χλς
Μακρυνίτσα 13 χλς
Νέσσωνα Τεμπών 10 χλς
Πλατανούλια Λάρισας 8 χλς
Σκιάθο 33 χλς
Σκόπελο 57 χλς
Τρίκαλα 11 χλς

Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.gr
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Βασίλη, το τεφίγραμμα αυτό είναι άπω ραδιοβόλιση (απ΄όσο γνωρίζω ραδιοβολίσεις γίνονται μόνο σε Ελληνικό, Μίκρα και Σούδα) ή είναι αποτέλεσμα αριθμητικού μοντέλου; Αν θέλεις μου δίνεις τη σελίδα όπου το βρίσκεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι απο προγραμμα που βγαζει προγνωστικα τεφιγραμματα βαση GFS

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου