ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΙΟΥΛΙΟΥ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Η εκτίμηση του Μαΐου πήγε πάρα πολύ καλά με ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%. Αλλά και ο Ιούνιος πήγε αρκετά καλά αφού πιάσαμε τη γενική τάση για δροσιά στην Δυτική Ευρώπη και τοπικά ψυχρό καιρό και θερμό στην Ανατολική και νότια Ευρώπη. Μάλιστα ήταν αρκετά πιο έντονη η ζέστη από αυτη που αναμέναμε
Μετά από αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των προηγούμενων δύο μηνών προχωράμε σε νέα μακροπρόθεσμη για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.

Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι όλο αυτό είναι μία πειραματική προσπάθεια και δεν έχει σχέση με την πρόγνωση. Η πρόγνωση υφίσταται έως 4 με 6 ημέρες ενώ από κει και πέρα μιλάμε για τάση το πολύ έως τις δέκα ημέρες. 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2019
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Για τον Ιούλιο λοιπόν έχουμε να πούμε ότι η θερμοκρασία καθόλη τη διάρκεια του μήνα θα βρίσκεται πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Υπάρχουν μάλιστα σημαντικες πιθανότητες και το πρώτο δεκαπενθήμερο αλλά και το δεύτερο δεκαπενθήμερο να σημειωθούν κύματα καύσωνα 2 έως 3 με θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη Ευρώπη θα υπάρχει αρκετή δροσιά στην δυτική και βόρεια όπως φαίνεται και στο χάρτη ενώ αντίθετα η Μεσόγειος η Τουρκία και τμήματα της Ρωσίας θα βρεθούν σε θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά. 
Στη χώρα μας ειδικότερα η ανάλυση που έχω κάνει πάνω στην πόλη της Λάρισας μου δίνει τα αποτελέσματα ότι είναι σίγουρο ότι θα σημειωθούν δύο κύματα ή και τρία  με θερμοκρασίες έως και 42-44 β.κελσίου. Επίσης η μηνιαία μέση θερμοκρασία θα είναι περίπου 1,5 με 2,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα.


ΥΕΤΟΣ
Ο υετός που θα πέσει στην δυτική και βόρεια Ευρώπη θα είναι αρκετός έως πολύς και θα κρατήσει αρκετές μέρες αυτού του μήνα. Αντίθετα στην κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο την Τουρκία και τμήματα της Ρωσίας θα επικρατήσει ξηρασία με πολύ λίγες βροχές και καταιγίδες κατά τόπους. 
Στη χώρα μας ειδικότερα θα επικρατήσει καλός καιρός όλο σχεδόν το μήνα με λίγες σποραδικές καταιγίδες στη Βόρεια μόνο Ελλάδα και αυτές πολύ αραιά. Για την πόλη της Λάρισας όπου γίνεται η ακριβής ανάλυση θα σημειωθούν πάρα πολύ λίγα χιλιοστά με πιθανότητα ακόμα και για σχεδον μηδενικό υετό. Η πιθανότητα ξεπερνά και το 80%.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Η θερμοκρασία τον Αύγουστο γενικά θα κυμανθεί σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από τα κανονικά σε τμήματα της Ρωσίας της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αντίθετα στην υπόλοιπη Μεσόγειο αλλά και σε τμήματα της κεντρικής Ευρώπης θα βρεθεί στα κανονικά επίπεδα. Στη Βόρεια όμως Ευρώπη και σε τμήματα της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας θα βρεθεί σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. 
Για τη χώρα μας αναμένονται θερμοκρασίες και το πρώτο δεκαπενθήμερο και το δεύτερο πάνω από τα κανονικά επίπεδα έως 1 βαθμό κελσίου. Δεν φαίνεται να σημειώνεται κάποιο πολύ έντονο κύμα ζέστης αλλά είναι πολύ πιθανόν τοπικά να πλησιάσουμε και τους 40 βαθμούς Κελσίου. 
Για τη Λάρισα ειδικότερα που έχει γίνει ανάλυση μου δίνει μία μέση μηνιαία θερμοκρασία περίπου 0,4 έως 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Η απόλυτα μέγιστη για το μήνα φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ των 38 και των 40 βαθμών Κελσίου.


ΥΕΤΟΣ
Ο υετός θα είναι αρκετός έως πάρα πολύς στη Σκανδιναβία σε δυτικά τμήματα της Ρωσίας ίσως και στην Πολωνία. Στην Μεσόγειο θα βρεθεί στα κανονικά επίπεδα δηλαδή θα έχουμε τοπικά βροχές και καταιγίδες στις περιοχές που κάθε χρόνο πέφτουν αλλά σε νησιωτικά τμήματα έτσι κι αλλιώς αυτός ο μήνας είναι άνομβρος. Στο ενδιάμεσο τμήμα δηλαδή σε περιοχές της Ισπανίας της Γαλλίας της Βόρειας Ιταλίας Ελβετίας Τσεχοσλοβακίας Ρουμανίας Σερβίας Κασπίας θάλασσας όπως φαίνεται και στο χάρτη θα επικρατήσουν χαμηλότερες βροχοπτώσεις από τις κανονικές έως και περίοδοι ξηρασίας. 
Στη χώρα μας αναμένεται κυρίως το πρώτο δεκαπενθήμερο κάποιες ημέρες με μπόρες και καταιγίδες που θα είναι στα κανονικά επίπεδα θα λέγαμε στη Βόρεια κυρίως βέβαια Ελλάδα ενώ και το δεύτερο δεκαπενθήμερο θα σημειωθούν κάποιες μπόρες. Ίσως λίγο λιγότερες αλλα το ισοζύγιο του μήνα θα βρεθεί στα κανονικά επίπεδα περίπου. 
Για τη Λάρισα ειδικότερα η ανάλυση μου δίνει 15 με 20 χιλιοστά υετού δηλαδή στα κανονικά για το μήνα επίπεδα.
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ. ΓΙ'ΑΥΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ .

Βασίλειος Πανάκογλου - Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης - Ιδιοκτήτης του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Λάρισας.
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία γιατί σε εκτιμώ απεριόριστα. Αλλά ως καιρόφιλος ...δε μου βγαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουτε εγω θελω να πεσω μεσα αλλα ηταν πολλα τα ετη ''φωτια'' που ανελυσα και το φοβαμαι πολυ!!

      Διαγραφή
  2. Βασίλη η αλήθεια είναι οτι πρέπει να ευχόμαστε για τον Ιούλιο να πέσεις εξω :-)
    Συνέχισε την καλή δουλεια. Σε ευχαριστούμε για τις ενημερώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι να πεσω εξω ετσι πρεπει γιατι δεν θελουμε 42+. Ευχαριστω πολυ Χρηστο

      Διαγραφή
  3. Kαλή επιτυχία Βασίλη, πολύ σημαντική η προσπάθεια που κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολυ Αντωνη. Αλλοι ασχολουνται με φρου φρου και αρωματα εμεις με την προγνωση και την ερευνα!!

      Διαγραφή
  4. Βασίλη εύχομαι ολόψυχα να πέσουμε και οι δυο μας έξω, τουλάχιστον για τον Ιούλιο, αλλά, τόσο οι δικές σου μελέτες και προσπάθειες, όσο και τα σημάδια της φύσης, μαζί φυσικά με τους "μετεωρολογους"μου,είναι εναντίον μας.
    Συγχαρητήρια για την πολλή καλή δουλειά σου και εύχομαι να είσαι πάντα υγιής και δυνατός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολυ Χριστοδουλε, να ειμαστε καλα να δινουμε τον παλμο του καιρου ειτε καλος ειτε κακος!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου