ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Κύμα καύσωνα 7-11/7/2019

Το πρώτο σημαντικό επεισόδιο καύσωνα σε τμήματα της χώρας μας σημειώθηκε από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου 2019. 
Αυλώνας από την βόρεια ανατολική Ευρώπη κινήθηκε προς την δυτική Ευρώπη και την περιοχή της Ισπανίας όπου συνήθως εκεί αναπτύσσεται κέντρο χαμηλών πιέσεων το οποίο είναι η απαρχή της θέρμης μεταφοράς  προς την περιοχή της Ιταλίας και της Ελλάδας. Όπως δείχνω στον πρώτο χάρτη φαίνεται η μεταφορά των θερμών αέριων μαζών από την περιοχή της Αφρικής με το βαθυκόκκινο χρώμα προς την Μεσόγειο και τη χώρα μας ενώ αντίθετα βόρειο ρεύμα επικρατεί στην Δυτική Και βόρεια Ευρώπη που έχει αρκετά ψυχρότερο καιρό. 
Στον επόμενο χάρτη φαίνεται η θερμοκρασία στη στάθμη των 850hPa περίπου στα 1500 μέτρα υψόμετρο. Αυτη είναι η στάθμη στην οποία μελετάμε μία θερμή εισβολή. Βλέπετε στις 8 και 9 ιουλίου τη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μακριά από τη θάλασσα ξεπέρασε τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου που είναι συνήθως το όριο όπως λέει και ο κύριος Ζιακόπουλος στο βιβλίο του για να χαρακτηριστεί μία θερμή εισβολή αξιόλογη και κατά περίπτωση και καύσωνας. 
Ο τρίτος χάρτης κάνει ζουμ στην Ελλάδα και βλέπουμε αναλυτικά τις θερμοκρασίες στη στάθμη των 1500 μέτρων υψόμετρο. Βλέπετε ότι περιοχές της Θεσσαλίας της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου έχουν τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες από 22 έως 25 βαθμούς Κελσίου. 
Σε αυτές τις περιοχές σημειώθηκαν τελικά και οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες αυτού του κύματος καύσωνα.


ΘΕΡΜΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ 7-11/7/2019 ΠΗΓΗ METEOCIEL.FR

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΑ 850hPa~1580m ΥΨΟΜΕΤΡΟ. ΠΗΓΗ METEOCIEL.FR

Αναλυτικά μπορούμε να πούμε πως στις 7 Ιουλίου σημειώθηκαν 41 βαθμοί Κελσίου στη Λάρισα και 38 στη Χάλκη Λάρισας. Όπως έχουμε εξηγήσει πολλάκις το δυτικό κομμάτι της πόλης έχει δυτικό άνεμο που δρα ως λίβας ενώ το ανατολικό κομμάτι ανατολική αύρα από τη θάλασσα που κρατάει τη θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα. Και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας όπως στα Πλατανούλια και η Ελασσόνα σημείωσαν 38 βαθμούς Κελσίου τμήματα της Στερεάς ακολούθησαν με 37 έως 38 βαθμούς Κελσίου. 
8 Ιουλίου και πάλι τμήματα της Λάρισας και της Θεσσαλίας σημείωσαν τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Η Λάρισα αλλά και το χωριό Χάλκη σημείωσαν 41 έως 42 βαθμούς Κελσίου. Επίσης τμήματα της Στερεάς Ελλάδας σημείωσαν και αυτά 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. 
Στις 9/7 και πάλι στη Θεσσαλία σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Στη Λάρισα 41,6°C και στα Πλατανούλια Λάρισας 39,3°C. Η Στερεά Ελλάδα και η Κρήτη ακολούθησαν με 39 βαθμούς κελσίου σε κάποιους μετεωρολογικούς σταθμούς όπως βλέπετε. 
Τέλος στις 10 Ιουλίου και η θερμή αέρια μάζα εκτοπιστηκε από τη Θεσσαλία και νοτιότερα και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας της Πελοποννήσου όπως και της Κρήτης σημείωσαν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. 
Για την Ιστορία να πούμε ότι στην Θεσσαλία η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 39 βαθμοί στη Λάρισα και 37 βαθμοί σε Βόλο και Τρίκαλα.




Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.gr

e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια