ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση 17/10-15/11/2019

Η εκτίμηση του καιρού είναι αρκετά ασφαλής για τις πρώτες 5-7ημέρες αλλά γίνεται αρκετά επισφαλής από κει και πέρα.  Προσπαθούμε να δώσουμε μία τάση μέσα από έναν πολύ καλό δείκτη -ταλάντωση που μας δείχνει την κυκλοφορία των επόμενων ημερών αλλά όπως έχουμε πει ο καιρός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. 
 Η κυκλοφορία των βαρομετρικών συστημάτων  ξεμπλοκάρει τις επόμενες ημέρες και σταδιακά θα αναπτυχθούν  υψηλές βαρομετρικές πιέσεις στη Σιβηρία ενώ χαμηλές στην περιοχή της Αγγλίας.
 Έως και τις 25 Οκτωβρίου θα βρισκόμαστε στη  φάση 1 και φάση 2  το δείκτη MJO  με αποτέλεσμα οι καιρικές συνθήκες στη χώρα μας να είναι καλές με υψηλές θερμοκρασίες και απουσία βροχών.
ΠΑΡΩΝ ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
 Από τις 26 και μετά το πολλαπλό δείγμα του μοντέλου έχει αρκετά μεγάλο εύρος με πιθανότερο σενάριο όμως τα βαρομετρικά χαμηλά να καταφέρουν και να κατέβουν μέχρι την περιοχή της Ιταλίας.  Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν βροχές κυρίως στο Ιόνιο και τη Δυτική χώρα. Για αυτό το σενάριο δίνω περίπου ένα 40%. (Φάση 3)
ΠΙΘΑΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 26/10
 Υπάρχει όμως και το σενάριο και σε αυτό δίνω ένα 50% τα βαρομετρικά χαμηλά να μην μπορέσουν τελικά να έρθουν αρκετά κοντά στη χώρα μας και έτσι να μην έχουμε βροχές αλλά αυτές να απασχολήσουν την Ιταλία. (Φάση 2)
 Τέλος υπάρχει και το τρίτο σενάριο στο οποίο δεν δίνουμε πάνω από 10% πιθανότητες αυτή τη στιγμή τα βαρομετρικά χαμηλά να μην καταφέρνουν καν να πλησιάσουν την Μεσόγειο αλλά να εκφυλιστεί  στην περιοχή της Γαλλίας και έτσι η μεσόγειος να παραμείνει σε υψηλές σχετικά βαρομετρικές πιέσεις.(Φάση 1)
ECMWF- MJO ΔΕΙΚΤΗΣ- ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ ΠΟΥ ΦΘΙΝΕΙ 
 Όλα αυτά αναφέρονται ως τις 31 Οκτωβρίου.  Από κει και πέρα για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν σχετικό μπλοκάρισμα της κυκλοφορίας  και πάλι με πολλές ασάφειες και μεγάλη ρευστότητα.  Μέχρι και τη σημερινή μέρα η τάση είναι για άνοδος του Αζόρικου αντικυκλώνα στην Δυτική Ευρώπη και κάθοδος χαμηλών γεωδυναμικών υψών από την βορειοανατολική Ευρώπη προς την περιοχή μας και δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή μας με αποτέλεσμα τον βροχερό καιρό.  Δεν θα πούμε περισσότερα πράγματα γιατί πολλές φορές παρεξηγούμαστε από τον κόσμο ο οποίος νομίζει ότι γνωρίζουμε επακριβώς τον καιρό των επόμενων 30 ημερών.
Παρακολουθήστε και τις τακτικές προγνώσεις 2-3 ημερών που είναι αρκετά ασφαλεις και τις περισσότερες φορές έχουν επιτυχία πάνω από 90%.

Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας:
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου