ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Τελευταία καιρικά νέα για την κακοκαιρία 7-8/10/2019(+ΧΑΡΤΕΣ ΥΕΤΟΥ)

Τελευταία καιρικά νέα με τα πιο φρέσκα προγνωστικά δεδομένα για την αλλαγή του καιρού που θα σημειωθεί αύριο Δευτέρα και την Τρίτη στη χώρα. 
 Όπως βλέπετε στους χάρτες βαρομετρικών συστημάτων το βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Σικελίας έχει μία κίνηση προς τις ακτές της Αφρικής.  Δεν είναι κλασικό σύστημα το οποίο έρχεται από τα δυτικά και περνάει στα ανατολικά της χώρας μας αλλά είναι ένα σύστημα το οποίο δημιουργείται στα βορειοδυτικά Βαλκάνια και έχει μία κίνηση νότια όπου και θα εκφυλιστεί στις ακτές της Αφρικής.  Σε αυτά τα συστήματα είναι αρκετά δύσκολο να βρούμε τις περιοχές που θα επηρεάσει το μέτωπο.  Όπως βλέπετε στο χάρτη το θερμό μέτωπο είναι αυτό που θα μας απασχολήσει και φαίνεται σταθερά ότι αυτό θα βρεθεί περίπου στην περιοχή της Αττικής και της κεντρικής Στερεάς πράγμα που σημαίνει πώς περιοχές γύρω από το μέτωπο θα έχουν τα σημαντικότερα φαινόμενα.

 Η προγνωστική μας ομάδα βέβαια έχει δώσει από την Παρασκευη τριήμερη πρόγνωση καιρού που καλύπτει και τη Δευτέρα.  Αυτό έγινε διότι το προγνωστικό μας μοντέλο όπως έχετε δει έδωσε από τότε πολύ καλά την κατανομή του υετού η οποία δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ και με τα σημερινά στοιχεία για τη Δευτέρα αλλά και την Τρίτη.
Παρακάτω έχουμε δύο κάρτες για τον υετό που θα πέσει τη Δευτέρα στη χώρα μας μέχρι το μεσημέρι και ο δεύτερος χάρτης έως το βράδυ και στη συνέχεια άλλους δύο χάρτες για την Τρίτη ένας μέχρι το μεσημέρι και ένας μέχρι το βράδυ. Φαίνεται σε γενικές γραμμές ότι η Θεσσαλία το Ιονιο ,το κεντρικό Αιγαίο ,η Δυτική Μακεδονία και στο τέλος το ανατολικό Αιγαίο θα έχουν τα περισσότερα φαινόμενα.
Για τη Θεσσαλία αναλυτικά μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε αρκετές βροχές έντονες στις περιοχές που βλέπουν στα ανατολικά δηλαδη Κίσσαβος,Μαυροβούνι, Πήλιο και ημιορεινά Τρικάλων και Καρδίτσας που βλέπουν προς την ανατολή.  Λιγότερα αλλά και πάλι αξιόλογα θα είναι τα φαινόμενα που θα σημειωθούν στα πεδινά τμήματα  με τα λιγότερα φαινόμενα να σημειώνονται σε μία περιοχή γύρω από τη Λάρισα σε ένα άξονα Ελασσόνας- Φάρσαλων.
 Μιλάμε πάντα βέβαια για πάνω από 10 χιλιοστά ακόμα και στα πεδινά τμήματα οπότε θα είναι αξιόλογα τα ποσά υετού που θα σημειωθούν ενώ σε ορεινές  και ημιορεινές περιοχές που βλέπουν ανατολικά πιθανόν να ξεπεράσουμε και τα 30 με 40 χιλιοστά.
Τέλος να πω ότι για την περιοχή της Θεσσαλίας η πιθανότητα για καταιγίδες στα πεδινά τμήματα αλλά και τα ορεινά είναι αρκετά μικρή έως ανύπαρκτη.  Μέσα στον οχετό της παραπληροφόρησης του διαδικτύου από άσχετους με τον καιρό διάβασα και αυτό ότι θα έχουμε καταιγίδες στη Θεσσαλία αλλά και στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.  Αν είναι δυνατόν με καιρό βορείου ρεύματος και μηδενική αστάθεια να έχουμε έντονες καταιγίδες σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα.  Μόνο σε περιοχές παραθαλάσσιες της Μαγνησίας του νομού Λάρισας και των Σποράδων υπάρχει μία πιθανότητα για σύντομες μεμονωμένες μπόρες ή καταιγίδες για λίγη ώρα βέβαια.
 Αύριο βέβαια θα έχουμε και την νέα τριήμερη πρόγνωση του καιρού που Θα αναρτήσω στο blog αλλά και στα συνεργαζόμενα site και καιρικές ομάδες στο Facebook.
 Διαβάστε λοιπόν αναλυτικά και Κοινοποιήστε σε γνωστούς και φίλους
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΒΡΑΔΥ

ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΒΡΑΔΥ
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας:
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Καλησπέρα Βασίλη

    Όντως δεν είναι ένα κλασικό χαμηλό, είναι όμως αντιπροσωπευτικό του Φθινοπώρου ως μεταβατικής περιόδου. Μετωπική δομή συγκεχυμένη και υποτονική, ο αεροχείμαρρος πολύ δυτικά-νοτιοδυτικά σε σχέση με την Ελλάδα και πιστεύω πως ό,τι δώσει το σύστημα από υετό θα οφείλεται σε μικρού κυματισμού τραφάκια που φαίνονται (κυρίως στη στάθμη των 300 hPa) να συνοδεύουν τον αυλώνα και να δημιουργούν τοπικά κάποια μέγιστα στροβιλισμού. Αυτά σε συνδυασμό με τη θερμή μεταφορά και τις τοπικές συγκλίσεις στην επιφάνεια φαίνεται να αποτελούν τους κύριους παράγοντες (δυναμικής) ανύψωσης. Αλλά, όπως σωστά επισημαίνεις, οι δείκτες αστάθειας δε δείχνουν απολύτως τίποτα. Άνοιξα πριν λίγο το zy-grib, ένα τεφίγραμμα με CAPE δεν βρήκα, ακόμα και στις παράκτιες περιοχές. Παρόλα αυτά η ΕΜΥ επιμένει για καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Μήπως κάτι μας ξεφεύγει Βασίλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνουμε απολυτα και περιμενουμε να δουμε την πραγματικη εικονα. Αν δω καταιγιδες θα ξανασκεφτω τι μπορει να μας ξεφυγε. Παντως ο θετικος στροβιλισμος ειναι οντως στα πολυ ψηλα πανω απο τα 400-500hPa και δεν δικαιολογει για μενα αναπτυξη καταιγιδων οταν πιο χαμηλα δεν εχει ουτε cape ουτε θερμοκρασια για να ανυψωθει. Ιδωμεν!!

      Διαγραφή
  2. Εκεί που βγάζει πολλή αστάθεια είναι Κυκλάδες και νότιο Αιγαίο. Κάτι λίγα στην Αττική, ανατολική Πελοπόννησο και από Θεσσαλία στα παραλιακά προς Βόλο. Η μεταφορά στροβιλισμού και οι συγκλίσεις μπορούν να δώσουν καλά ύψη βροχής αλλά με δυναμικό υετό, όχι υετό αστάθειας και καταιγίδες και μάλιστα ισχυρές - καλά τα γράφεις. Η Αττική θα βρεθεί σε ευνοϊκή θέση αυτή τη φορά. Με βάση και τα τεφιγράμματα που είδα, ίσως να μας κάνει κάποιες καλές μπόρες αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου