ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Μακροπροθεσμες ματιές για τον Οκτώβρη

Σταδιακά μέρα με τη μέρα ο καιρός βελτιώνεται και θα παραμείνει καλός για αρκετές μέρες ακόμα.  Η θερμοκρασία θα ανέβει σε υψηλά επίπεδα για την εποχή ίσως και πάνω από τους 27 με 28 βαθμούς κελσίου σε περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας.
Ο δείκτης ΜJO  που είναι μία ταλάντωση  που αφορά τις τροπικές περιοχές αλλά επηρεάζει αρκετά το κλίμα σε όλο τον πλανήτη έχει μπλοκάρει στη φάση 1 η οποία δίνει έναν τύπο καιρού  αντίκυκλωνικου σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων στη Γροιλανδία και την δυτική και βόρεια Ευρώπη.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μαλακό καιρό στο μεγαλύτερο μέρος αυτής και εκτοπισμός του ψύχους προς τα ανατολικά της Ρωσίας.(ΕΙΚΟΝΑ 1)
ΕΙΚΟΝΑ 1

 Αν δούμε τις εκτιμήσεις των δύο μεγαλύτερων προγνωστικών παγκόσμιων μοντέλων για τις επομενες 15 ημερες αυτά έχουν διαφορές.  Το μεν αμερικανικό παρατείνει για αρκετές μέρες ακόμα  το μπλοκάρισμα στη φάση 1  δηλαδή παραμονή σε αυτό τον τύπο του καιρού  με υψηλές βαρομετρικές πιέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και μαλακό καιρό ενώ την ίδια στιγμή το ευρωπαϊκό δείχνει τάσεις ξεμπλοκαρίσματος της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας  με κίνηση στη φάση 2 και στη συνέχεια στη φάση 3 κάπου κοντά στις 20 με 24 του μήνα  δηλαδή αλλαγή του μοτίβου και εισχώρηση σιγά-σιγά χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων από τη βορειοδυτική Ευρώπη προς τη Μεσόγειο.  Ευελπιστούμε αυτό το σενάριο του ευρωπαϊκού μοντέλου να επιβεβαιωθεί και να σπάσει η ανομβρία που θα διαρκέσει από ότι φαίνεται για δύο εβδομάδες τουλάχιστον.
 Με άπλα λόγια δείχνουμε με τα κόκκινα βελάκια το μπλοκάρισμα φαίνεται στο αμερικάνικο προγνωστικό μοντέλο στον δείκτη MJO  ενώ στη δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο και τη σταδιακή κίνηση της ταλάντωσης προς τη φάση 2 και τελικά φάση 3 έως τις 22 του μήνα όπου θα είναι η έναρξη  για κάποια βαρομετρικά χαμηλά να εισχωρήσουν προς τη Μεσόγειο από τη βορειοδυτική Ευρώπη.
GFS ΠΡΟΓΝΩΣΗ MJO
ECMWF ΠΡΟΓΝΩΣΗ MJO
 Εδώ θα είμαστε για να παρακολουθούμε τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες τάσεις του καιρού.  Για τα κοντινά παρακολουθείτε τις διήμερες και τριήμερες προγνώσεις καιρού από την προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας.  Την Πέμπτη 10/10 θα εκδοθεί η επόμενη τριήμερη πρόγνωση καιρού.
ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΩΝ: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας:
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Εσύ το ψάχνεις πολύ, μα πάρα πολύ τελικά! Όταν ευκαιρήσεις δώσε μας αν θες και κανένα λινκ που να εξηγεί αναλυτικά τον δείκτη ΜJO, για τον οποίο ειλικρινά είχα μεσάνυχτα! Βασίλη είσαι επιστήμονας της πρόγνωσης. Δε με νοιάζει αν πέφτεις πολύ ή λίγο μέσα στις προγνώσεις σου, μ΄αρέσεις γιατί την ψάχνεις! Όπως την ψάχνω κι εγώ (που δεν ασχολούμαι με την επιχειρησιακή μετεωρολογία) με τη συνοπτική και δυναμική μετεωρολογία, με τη φυσική της ατμόσφαιρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιωργο οτι εμαθα το εμαθα μονος μου απο το μηδεν και προσπαθω για το καλυτερο. Καθαρα απο τυχη στις εξετασεις δεν επιασα μαθηματικο αλλα γεωπονικο και εχασα την μεγαλη μου αγαπη.

      Διαγραφή
    2. Βίοι παράλληλοι, ως προς την πρώτη πρότασή σου. Ως προς τη δεύτερη, κάποιες περίεργες (όπως τις βλέπω τώρα πια) επιλογές μου στα μαθητικά χρόνια έκριναν την πορεία μου. Αλλά δεν πειράζει! Άλλωστε, είσαι σίγουρος Βασίλη ότι αν είχαμε γίνει επαγγελματίες μετεωρολόγοι θα είχαμε το ίδιο μεράκι για τον καιρό και τις καιρικές γνώσεις; Βλέποντας γύρω μου εγώ θα απαντούσα "μπορεί και ναι, μπορεί και όχι".

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου