ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο.  Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για  ατομική ασφάλεια.

Η πρόγνωση υφίσταται  έως τις 5 με 7 ημέρες.  Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Η εκτίμηση που κάναμε για τον Οκτώβριο πήγε πολύ καλά από θέμα θερμοκρασίας για τη χώρα μας μιας και αυτή βρέθηκε πραγματικά κοντά στον 1.5 με 2.5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα.  Μπορούμε να πούμε δηλαδή ότι η επιτυχία αγγιξε το 90%.  
Για την υπόλοιπη Ευρώπη μπορούμε να πούμε ότι πήγαμε αρκετά καλά στην περιοχή της Σκανδιναβίας και κρατων της πρώην Ρωσίας όπως και στα βορειοδυτικά της Αφρικής αφού εκεί πράγματι οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες κοντά στον έναν με 1,5 βαθμό από τις κανονικές τιμές. Πέσαμε έξω βέβαια σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης και τμήμα της βόρειας βαλκανικής όπου αναμένεται με χαμηλότερες θερμοκρασίες και αυτές ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές. Θα λέγαμε ότι σε θέμα Ευρώπης η επιτυχία μας στη θερμοκρασία ήταν κοντά στο 60%.
 Σε θέμα βροχών πέσαμε μέσα σε περιοχές της Γαλλίας και Ισπανίας και Πορτογαλίας όπως και στα βόρεια της Αφρικής όπου σημειώθηκαν περισσότερες από τις κανονικές βροχές αλλά πέσαμε έξω στο μεγαλύτερο μέρος της βαλκανικής όπου αυτές ήταν κανονικές ή και κάτω από τις κανονικές ενώ εμείς είχαμε προβλέψει ότι θα είναι βροχερός ο καιρός.  Η επιτυχία μας για τις βροχές στην Ευρώπη εκτιμάται κοντά στο 60%.
Για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις ήταν μέτρια αφού μόνο στο τέλος του μήνα σημειώθηκαν βροχές στο Ιόνιο και την δυτική χώρα κυρίως και βρεθήκαμε σε αξιοπρεπή επίπεδα ενώ στα υπόλοιπα τμήματα της ανατολικής και νότιας ήμασταν σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά ενώ εμείς προβλέπαμε να είμαστε στα κανονικά ή και λίγο πάνω από αυτά.  Για τη χώρα μας η επιτυχία στις βροχές ήταν κοντά στο 50%.
 Συμπερασματικά πρέπει να τονίσουμε ότι φέτος έχουμε πολύ μεγάλη ρευστότητα στην  ατμοσφαιρική κυκλοφορία και έτσι γενικά οι μακροπρόθεσμες δεν έχουν μεγάλη επιτυχία είτε oι δικές μας είτε άλλων ερασιτεχνών είτε και επίσημων φορέων.  Σε αντίθεση  με πέρυσι που η κατάσταση ήταν πολύ πιο σταθερή και οι εκτιμήσεις και οι δικές μας και κάποιον άλλων κυρίως επίσημων φορέων ήταν πολύ καλές.  Ας ελπίσουμε ότι όσο προχωράμε προς το χειμώνα θα μπορέσουμε να δούμε καλύτερα τις καιρικές συνθήκες στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Τα βασικά δεδομένα που λαμβάνουμε υπόψη  για την έκδοση της μακροπρόθεσμης εκτίμησης του Νοεμβρίου είναι:
1)  το El Nino το οποίο βρίσκεται σε ουδέτερες τιμές δηλαδή είμαστε σε κατάσταση ENSO NEUTRAL  αφού η τιμή βρίσκεται στο +0.241°C.
2)  οι δείκτες NAO  και AO  θα βρεθούν σε αρνητικές και ουδέτερες τιμές τη μεγαλύτερη διάρκεια του μήνα.
3)  το QBO βρίσκεται ακόμα σε δυτική φάση στο κρίσιμο τμήμα της στρατοσφαιρας.
4)  ο MJO  θα βρίσκεται για αρκετές μέρες σε φάσεις που δεν έχουν κάποιο σημαντικό ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκτός της δυτικής.
BAΡΟΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ 2019
Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που αναμένουμε να κυριαρχήσει τον μήνα Νοέμβριο είναι η ύπαρξη υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στα δυτικά της Ευρώπης με κέντρο τον Ατλαντικό ωκεανό και αυτές να αγγίζουν οριακά την Αγγλία τη Γαλλία και την Ισπανία.  Επίσης υψηλές βαρομετρικές πιέσεις και σημαντική καλοκαίρια θα προκαλούν και υψηλές πιέσεις που θα βρεθούν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ,Τουρκία ,Συρία Ισραήλ, Ιράν.  Ο υποτροπικος αεροχείμαρρος θα παραμείνει δυνατός από την Ελλάδα και ανατολικότερα και αυτό το μήνα προσφέροντας κατά διαστήματα  καλό καιρό στις παραπάνω περιοχές.
 Αντίθετα χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στη Σκανδιναβία και στα βορειότερα τμήματα της Ρωσίας ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ευρώπης αναμένονται ουδέτερες συνθήκες με ανάπτυξης κατά διαστήματα  αντικυκλώνα αλλά και διαστήματα με κυκλωνικες συνθήκες.  Τέλος σε τμήματα της βόρειας Αφρικής και της νότιας Ιταλίας  θα αναπτύσσονται κατά περιόδους βαρομετρικά χαμηλά προσφέροντας βροχές στις γύρω περιοχές.


ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019
Η θερμοκρασία στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο θα διατηρηθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά έως και 2 - 3 βαθμούς Κελσίου.  Μόνο σε περιοχές της νότιας Αγγλίας, δυτικής Γαλλίας ,Ισπανίας ,Πορτογαλίας και βορειοδυτικής Αφρικής το  βόρειο ρεύμα που θα προσφέρει ο Αζόρικος αντικυκλώνας  θα δώσει θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές  έως και 1,5 βαθμό Κελσίου κατά μέσο όρο. Υπάρχει και ένα κομμάτι με περιοχές της Αγγλίας της Γερμανίας των κάτω χωρών της Ιταλίας σε Ελβετίας της Αυστρίας που οι θερμοκρασίες θα βρεθούν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σε γενικές γραμμές  η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που δείξαμε παραπάνω δεν ευνοεί την έντονη μεταφορά ψύχους κυρίως στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.


ΥΕΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019
Ο Αζόρικος αντικυκλώνας που θα καλύπτει τμήματα του Βόρειου ατλαντικού και τα δυτικότερα της Αγγλίας της Ισπανίας και της Γαλλίας δεν θα αφήνει τα βαρομετρικά χαμηλά να δώσουν πάρα πολλά φαινόμενα και έτσι σε αυτές τις περιοχές αναμένονται λιγότερες βροχές από τις κανονικές και μικρά διαστήματα με χιονοπτώσεις κυρίως σε ορεινές περιοχές.  Επίσης μία περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νότια Ρωσία λόγω του αντικυκλώνα που και εκεί θα επικρατεί κατά διαστήματα θα έχει ξηρασία με αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές.  Αντίθετα οι περιοχές της δυτικης Σκανδιναβίας και τα βορειότερα τμήματα της Ρωσίας λόγω του βαρομετρικού χαμηλού που θα είναι σταθερό θα διατηρήσει εκεί και το ψύχος  αλλά και αρκετές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις. Επίσης τμήματα της Μεσογείου όπως η Ιταλία η Ελλάδα τα δυτικά Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική θα δεχτούν περισσότερες βροχές από τις κανονικές λόγω των βαρομετρικών χαμηλών που θα δημιουργούνται σε αυτά τα τμήματα.  Υπάρχουν και αρκετά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που όπως βλέπετε στο χάρτη θα έχουν κανονικές βροχές μιας και θα έχουμε συνεχείς εναλλαγές  βελτιωμένου καιρού αλλά και κακοκαιριων.

ΕΛΛΑΔΑ
Για τη χώρα μας μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο βροχερή τις πρώτες 8 με 12 ημέρες του μήνα οι οποίες θα δώσουν αξιόλογα ποσά έτους στη δυτική κυρίως χώρα.  Στη συνέχεια φαίνεται να βελτιώνεται ο καιρός σημαντικά στα ανατολικά και νότια τμήματα και μόνο αποκομμένα βαρομετρικά χαμηλά στην κεντρική Μεσόγειο θα δίνουν βροχές στη δυτική χώρα και το Ιόνιο.  Αυτή η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων υπάρχει σημαντική πιθανότητα να αλλάξει μετά τις 18-22/11 όπου και πάλι θα σημειωθούν βροχές στη χώρα από τα δυτικά κεντρικά και βόρεια και στη συνέχεια (22-25/11)  ψυχρή εισβολή από τα βόρεια της Ευρώπης με την εγκαθίδρυση του χειμώνα στη χώρα μας.  
Μετά την περιγραφή που σας έκανα για την πιθανή πορεία του καιρού αυτό το μήνα συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η θερμοκρασία θα βρεθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα αυτό το μήνα στη χώρα μας ίσως και πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου από τις κανονικές τιμές με επικράτηση νοτιάδων στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα. 
Οι βροχές θα είναι από ότι φαίνεται σημαντικές και πάνω από τα κανονικά δεδομένα για το Ιόνιο και τη δυτική χώρα με πιθανότητα όμως και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα έως το τέλος του μήνα να δεχθούν επιτέλους αξιόλογες βροχές. 
Με απλά λόγια οι διατάξεις ευνοούν όσο πιο δυτικά στη χώρα μας τόσο πιο μεγάλες πιθανότητες να έχουμε αξιόλογες βροχές και καταιγίδες αυτό το μήνα.  Από θέμα χιονοπτώσεων όπως είπα μόνο προς το τέλος του μήνα υπάρχει σημαντική πιθανότητα για ψυχρές εισβολές που θα δώσουν χιόνια κυρίως βέβαια σε ορεινές περιοχές. 
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας:
Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Γειά σου μεγάλε Βασίλη!
    "Αζόρικο" τον έκανες τον Αζορικό. Εμείς όμως τον θέλουμε ...ζόρικο, όταν θα μπει ο χειμώνας (όταν, λέμε...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικα θα εχουμε τις ευκαιριες μας Γιωργο και προσηνεμα και βορεια. Δεκ-Ιαν αλλαζει το μοτιβο σε πιο χειμερινο. Για τους τονους ξεφευγουν μερικοι.

      Διαγραφή
  2. Καλή επιτυχία Βασίλη, και μπράβο για την επιμονή και το μεράκι στις προγνώσεις.
    Τόσο μεγάλος γρίφος(ολόκληρου μήνα), μπορεί να μην λύνεται εύκολα, αλλά και μόνο
    η προσπάθεια, είναι τουλάχιστον αξιέπαινη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολυ Αντωνη. Φετος ειναι πολυ δυσκολες οι μακροπρο.θεσμες

      Διαγραφή
  3. Χαίρε Βασίλη, καλή επιτυχία εύχομαι κ γ χιονολατρης σαν τον Λαμερα είμαι..
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να εισαι καλα Κωστα, σας ευχαριστω που επισκεπτεστε το blog μου. Mακαρι να επιβεβαιωθει η ταση για ενδιαφερον απο τελη Νοεμβρη και μετα!!

      Διαγραφή
    2. Ήδη Βασίλη τα μοντέλα δειλά -δειλά κάτι αρχίζουν να ψιθυρίζουν για τα μέσα του μήνα και μετά. Να μην τα ματιάσουμε κι όλας!

      Διαγραφή
    3. Εχει σχεδον κλειδωσει το θεμα οτι αρχιζει το ενδιαφερον γενικα στην Ευρωπη ευτυχως

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου