ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Πρόγνωση Ελλάδας -Θεσσαλίας 16-17/1/2020 Oμιχλες στα ηπειρωτικά και κανονικές θερμοκρασίες(+XAΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ-ΟΜΙΧΛΗΣ)

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020.
 Προβλέπεται κακοκαιρία στις στην Κρήτη και αργότερα και στα Δωδεκάνησα με ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες.  Στην Εύβοια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ασθενούς έντασης και μικρής διάρκειας με βελτίωση το βράδυ.  Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας τοπικές ομίχλες το πρωί και το βράδυ στο εσωτερικό της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Ηπείρου και της Θράκης και λίγες νεφώσεις κατά περιόδους. Παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ  στο εσωτερικό της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της Ηπείρου.


  Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με τοπικές ομίχλες το πρωί που στη συνέχεια θα διαλυθούν και θα σημειωθούν και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους.  Εκ νέου ανάπτυξη τοπικής ομίχλης το βράδυ. Παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ.
 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός  με ηλιοφάνεια αλλά και περιορισμένη ορατότητα το πρωί και το βράδυ και σημαντική πιθανότητα για ανάπτυξη ομίχλης . Παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια τμήματα βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ ενώ στα πεδινά θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί.

 Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα -2/8-10°C
Τρίκαλα -1/9-11°C
Καρδίτσα -2/8-10°C
Βόλος 2/10-12°C
Καλαμπάκα 0/9-11°C
Ελασσόνα -1/10-12°C
Αγιά -1/9-11°C
Φάρσαλα -1/8-10C
Σποράδες 8/12°C
-----------------------------------------------------------------
 Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020.
 Προβλέπεται στην ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες την Εύβοια τις Κυκλάδες της βόρεια Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές.  Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται καλός καιρός με κατά περιόδους νεφώσεις αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.  Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν το πρωί στο εσωτερικό της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης το μεσημέρι θα διαλύονται. Παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ  στο εσωτερικό της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της Ηπείρου.
 Θεσσαλία: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νομού Λάρισας του νομού Μαγνησίας και στις Σποράδες και εκεί είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές.  Στα υπόλοιπα τμήματα ο καιρός θα είναι καλός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις κατά περιόδους ενώ το πρωί και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ.
 Λάρισα: προβλέπεται γενικά καλός με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους.  Περιορισμένη ορατότητα το πρωί με πιθανότητα ανάπτυξης ομίχλης. Παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στις Σποράδες και τα παραθαλάσσια τμήματα βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ ενώ στα πεδινά τμήματα μεταβλητοί ασθενείς.
 Η θερμοκρασία σε κανονικά σχεδόν επίπεδα για την εποχή θα κυμανθεί σε
Λάρισα -2/8-10°C
Τρίκαλα -1/9-11°C
Καρδίτσα -2/8-10°C
Βόλος 2/10-12°C
Καλαμπάκα 0/9-11°C
Ελασσόνα -1/10-12°C
Αγιά -1/9-11°C
Φάρσαλα -1/8-10C
Σποράδες 8/12°C
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 

e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr

fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Tο 2019 ήταν το δεύτερο πιο θερμό έτος από το 1850 που τηρούνται αρχεία, μετά το 2016, όταν είχε σημειωθεί τότε επεισόδιο Ελ Νίνιο, όπως αναφέρει η Le Monde. To 2019 ολοκληρώνει επίσης την πιο καυτή δεκαετία στην ιστορία. Από το 1980 και μετά, κάθε δεκαετία είναι πιο θερμή από την προηγούμενη.

    Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά 1,1 βαθμό σε σύγκριση με την προ βιομηχανική εποχή (1850-1900), με τη θερμότητα που απορροφούν οι ωκεανοί να φτάνει σε νέο υψηλό και συγκεκριμένα στο 93%, συνεισφέροντας έτσι στην υπερθέρμανση. Η μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στην Αρκτική και ήταν +1,9 βαθμοί σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Πάνω από τους μέσους όρους τους ήταν και η Νότια Αμερική, η Ευρώπη, η Ασία και η Ωκεανία, όπου στην Αυστραλία καταγράφηκαν και 50 βαθμοί Κελσίου.

    Για τη Γαλλία το 2019 είναι το τρίτο πιο θερμό έτος στην ιστορία της, μετά το 2018 και το 2014, σύμφωνα με το MeteoFrance, ενώ έγινε και νέο ρεκόρ με 46 βαθμούς Κελσίου τον Ιούνιο του 2019. Πάντως, με τις τρέχουσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οδεύουμε προς μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 5 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα, εκτιμά ο Peteri Taalas από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, ενώ πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις Γάλλων επιστημόνων κάνουν λόγο για +6,5 με +7 βαθμούς.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/01/15/2019-deuxieme-annee-la-plus-chaude-de-l-histoire_6025985_3244.html

    Δικές μου παρατηρήσεις: Καταγράφηκαν και -40 και -50 βαθμοί και για μέρες, μάλιστα, στις ΗΠΑ, στις οποίες δεν αναφέρεται το κείμενο. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας οφείλεται κυρίως στην Αρκτική, που είναι σχεδόν 2 βαθμοί. Συνολικά στον πλανήτη είναι +1,1 βαθμός (με την αύξηση της Αρκτικής μέσα, οπότε χωρίς αυτήν, η απόκλιση δεν πρέπει να ξεπερνάει τους +0,5 βαθμούς).
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kι άλλη παρατήρηση: Η αύξηση +1,9 βαθμών Κελσίου της Αρκτικής είναι σε σχέση με την περίοδο 1981-2010, ενώ η αύξηση +1,1 βαθμός συνολικά του πλανήτη είναι σε σύγκριση με την προ βιομηχανική εποχή (1850-1900), κάτι που σημαίνει ότι αν γινόταν και σε αυτή την περίπτωση ο συσχετισμός με την περίοδο 1981-2010, η συνολική αύξηση θα ήταν μικρότερη του βαθμού.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου