ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο.  Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για  ατομική ασφάλεια.
Η πρόγνωση υφίσταται  έως τις 5 με 7 ημέρες.  Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Ο Φεβρουάριος φαίνεται να κυλάει με θερμοκρασίες κανονικές στο μεγαλύτερο μέρος  της Ευρώπης.  Αντικυκλώνας θα καλύπτει κατά περιόδους τα δυτικά και κεντρικά κυρίως τμήματα επεκτεινόμενος μέχρι και τη Ρωσία και φέρνοντας κάποια ψύχρα διαστήματα κυρίως στα κεντρικά τμήματα αυτής και εκεί αναμένονται θερμοκρασίες λίγο χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα.  Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι χώρες όπως η Γαλλία ή Ιταλία η Γερμανία και η Πολωνία θα έχουν λίγο χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες.  Αντίθετα λίγες θα είναι οι περιοχές που φαίνεται να έχουν σημαντικά μεγαλύτερες θερμοκρασίες από τις κανονικές. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την Ισλανδία καθώς και  χώρες της Μέσης Ανατολής.  
Για την Ελλάδα φαίνεται ότι διαδοχικά ψυχρά κύματα αλλά και διαστήματα επικράτησης αντικυκλώνικών συνθηκών με βελτιωμένο καιρό θα κρατήσουν τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα δηλαδή ανάμεσα στο +-1οC.

YETOΣ
 Ο Φεβρουάριος φαίνεται να ξεκινάει με ισχυρές αντικυκλώνικες συνθήκες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη επεκτείνονται και στην περιοχή της Ρωσίας με αποτέλεσμα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά να επηρεάσουν την περιοχή της Μεσογείου με αρκετές βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως τμήματα.  Αργότερα όμως στο 2ο δεκαημερο του μήνα πολύ πιθανόν ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά από τον Ατλαντικό να επηρεάσουν με αρκετές βροχές και την Αγγλίας και την Σκανδιναβία καθώς και με χιονοπτώσεις τις ορεινές περιοχές και βελτιωμένο καιρό στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Έτσι χώρες που πιθανόν να έχουν περισσότερο υετο από τον κανονικό θα είναι η Ισλανδία ,η Αγγλια, η Νορβηγία , η Ιταλία ,η Ελλάδα ,η Ελβετία ,η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τσεχία και η Σλοβακία.  Αντίθετα περιοχές που θα έχουν περιορισμένα φαινόμενα θα είναι η περιοχή της Ρωσίας με τον αντικυκλώνα να κρατάει πολλές μέρες εκεί καθώς και τμήματα της βόρειας Αφρικής, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όπου θα κυριαρχήσουν οι αντικυκλωνικές συνθήκες επίσης.  Σε μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου θα έχουμε κανονικές βροχές και χιόνια.
 Στη χώρα μας φαίνεται  το πρώτο 10-12ημερο του μήνα θα συνδυαστεί από κάποια βαρομετρικά χαμηλά και κάποιες ψυχρές εισβολές που πιθανόν να δώσουν αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως τμήματα.  Στη συνέχεια του μήνα σίγουρα θα υπάρξουν και αρκετές καλές ημέρες με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας παγετούς και ομίχλες. Υπάρχουν πιθανότητες προς το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα (ίσως τις τελευταίες 6 με 7  μέρες) να ξαναβρεθούμε σε τροχιά κάποιων ψυχρών εισβολών οι οποίες είναι βέβαια πολύ νωρίς να ξέρουμε αν θα φτάσουν μέχρι τη χώρα μας ή θα παραμείνουν στα βόρεια Βαλκάνια και την περιοχή της Τουρκίας.  
 Σε γενικές γραμμές φαίνεται  να έχει ενδιαφέρον  ο μήνας σε σχέση με τον Ιανουάριο που οι αντικυκλωνικές συνθήκες χάρισαν καλό καιρό με χαμηλές θερμοκρασίες στην αρχή και υψηλές στο τέλος και ανομβρία ρεκόρ.
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

fb page: Kάνετε like

Σχόλια