ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020.


Η προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας μελετά όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά προϊόντα και σας παρουσιάζει μία περιγραφή για το πώς θα κινηθεί ο καιρός το επόμενο διάστημα στην περιοχή της χώρας μας αλλά και γενικότερα στην ανατολική Ευρώπη.
Μετά την πολύ επιτυχημένη  εκτίμηση για τον καιρό του Δεκεμβρίου προχωρήσαμε στην εκτίμηση του Ιανουαρίου μπορείτε να τη βρείτε στο link.  Χρησιμοποιούμε ένα νέο τρόπο για να εντοπίζουμε τις ψυχρές εισβολές στην περιοχή μας  και φέτος είναι η πρώτη δοκιμαστική χρόνια.  Μέχρι στιγμής πετύχαμε ακριβώς την ψυχρή εισβολή στο τέλος του 2019 και έτσι τολμάμε να κάνουμε μία εκτίμηση και για τη 2η ψυχρή εισβολή που αναμένουμε στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.  Όλα αυτά γίνονται μετά από 27 με 28 χρόνια εμπειρίας, με ταπεινότητα, σοβαρότητα  και σεβασμό σε αυτούς που μας διαβάζουν.
 Πρώτα θα κάνουμε μία ανάλυση για την πολική δίνη που συνήθως βρίσκεται στην περιοχή του βόρειου πόλου.  Αυτή είναι  μία περιοχή σχήματος μπάλας που καλύπτει το βόρειο πόλο και η οποία συγκρατεί πολύ ψυχρές αέριες μάζες σε ένα υψόμετρο 25-40 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης.   Μία φορά κάθε δύο χρόνια κατά μέσο όρο σε αυτά τα πολύ μεγάλα υψόμετρα διαταράσσεται αυτή η ψυχρή μπάλα  από σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας.  Άλλες φορές με αργό ρυθμό και χαρακτηρίζεται σαν στρατόσφαιρική θέρμανση και άλλες φορές  με γρήγορο και βίαιο τρόπο και τότε αποκαλείται ξαφνική στρατόσφαιρική θέρμανση(SSW).
 Τη φετινή χρονιά έγιναν 2 προσπάθειες να εμφανιστεί στράτοσφαιρική θέρμανση αλλά δεν επιτευχθεί αυτό. Oπως βλέπετε στο επόμενο σχεδιάγραμμα η ένταση των δυτικών ανέμων σε αυτό το υψηλό υψόμετρο που πνέουν περιμετρικά της ψυχρής μπάλας έφτασε σε σχεδόν επίπεδα ρεκόρ ξεπερνώντας για αρκετές ημέρες ακόμα και τα 45m/sec.  Η μαύρη γραμμή είναι ο μέσος όρος της ταχύτητας σε αυτό το μεγάλο υψόμετρο των 40km από το έδαφος τα τελευταία 50 χρόνια και βλέπετε την μπλε γραμμή και την κόκκινη να βρίσκεται από τον Δεκέμβριο και μετά σε πολύ υψηλά  επίπεδα ξεπερνώντας τοπικά και τα 45m/sec. Μάλιστα η προγνωστική εικόνα για τις επόμενες 15 μέρες δείχνει ότι θα φτάσουμε σε νέο υψηλό ρεκόρ πλησιάζοντας και τα 80m/sec.
Να επισημάνω ότι την περσινή χρονιά το αντίστοιχο διάστημα αυτή η μπλε γραμμή βρισκόταν στο -10 με -15 δηλαδή είχαμε όχι απλά αιφνίδια στρατόσφαιρική θέρμανση αλλά είχε καταφέρει να γίνει και αντιστροφή των δυτικών ανέμων σε ανατολικούς πράγμα που ευνοούσε έντονα την περιοχή της Ευρασίας για ψυχρές εισβολές.
Ενώ οι προσδοκίες τον  χιονόφιλων ήταν μεγάλες την περίοδο του Οκτωβρίου 2019 που φαινόταν ότι θα έχουμε πολύ μικρές ταχύτητες σε αυτούς τους δυτικούς ανέμους που ευνοούν τις ψυχρές εισβολές  στα κατώτερα τμήματα της τροπόσφαιρας  αυτό άλλαξε άρδην στις αρχές Δεκέμβρη.  Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι ο μέσος όρος της θερμοκρασίας στην περιοχή της χώρας μας σε αιφνίδιες στράτοσφαιρικές θέρμανσεις είναι θετικός και όχι αρνητικός.  Αυτό σημαίνει το ότι πολλές φορές οι στρατοσφαιρικες θέρμανσεις φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι καιρόφίλοι της χώρας μας.  Φέρνουν συνήθως νοτιάδες και βροχές και όχι βοριάδες και κρύο.  Κάποιες βέβαια χαρακτηριστικές περιπτώσεις και  μετά από λεπτομερειακή ανάλυση φέρνουν το ψύχος και στην γειτονιά μας.
Επειδή πολλά γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες ότι αυτοί οι δυτικοί άνεμοι που περιβάλλουν την πολική δίνη θα εξασθενίσουν το επόμενο διάστημα και αυτό θα κατεβάσει ψύχος στις περιοχές μας δεν υφίσταται. Βλέπετε στους παρακάτω χάρτες ποια είναι η θερμοκρασία στο ύψος των 30km περίπου στο βόρειο Πόλο.  Η πρώτη εικόνα αναφέρεται στις 13 Ιανουαρίου η δεύτερη στις 17 Ιανουαρίου και η τρίτη στις 24 Ιανουαρίου.  Όπως βλέπετε το κέντρο του ψύχους παραμένει κοντά στους μείον 80 βαθμούς Κελσίου και μάλιστα με την πάροδο του χρόνου ενισχύεται και φτάνει και τους μείον 84 ενώ αντίθετα δεν παρατηρείται πουθενά κάποια αξιοπρόσεκτη θέρμανση περιφερειακά αυτού του στροβίλου. Υπάρχει μία μικρή υποτυπώδη θέρμανση μέσω Wave1 στις 13 Ιανουαρίου η οποία εξανεμίζεται στις επόμενες δύο φωτογραφίες. 




Στις επόμενες φωτογραφίες βλέπουμε και την ένταση του ανέμου σε αυτό το επίπεδο των 30km από το έδαφος με τις ταχύτητες να ξεπερνούν και τα 400km/hr στις πορτοκάλι και κοκκινωπές περιοχές περιμετρικά του στροβίλου και στις 3 εικόνες που αντιπροσωπεύουν τις προηγούμενες ημερομηνίες που αναφέραμε πιο πάνω.  Άρα από θέμα διάσπασης του πολικού στροβίλου λόγω μείωσης των δυτικών ανέμων δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι.





Άλλοι είναι οι λόγοι που το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες για μεσημβρινή κυκλοφορία σε τμήματα του Βόρειου ημισφαιρίου δηλαδή μεταφοράς ψυχρών αέριων μαζών από το Βόρειο Πόλο προς τις νοτιότερες περιοχές.  Αυτές είναι :
1) η σταδιακή πτώση των δεικτών ΝΑΟ και ΑΟ  σε τιμές κοντά στο μηδέν ή και σε αρνητικό πρόσημο
2)  ο δείκτης MJO που παίρνει θέση σε φάσεις που ευνοούν την κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών στην ανατολική και κεντρικη Ευρώπη
3)  η σταθεροποίηση του ΕL-NINO  σε θετικές τιμές  και συγκεκριμένα σε τιμές κοντά στο +0,4 με +0,7οC  που αντανακλώνται περισσότερο σε ανάπτυξη αντικυκλωνικων συνθηκών πάνω από τον βόρειο Ατλαντικό.
4)  ο δείκτης QBO  μπαίνει επιτέλους σε ανατολική συνιστώσα στο υψόμετρο των 25 με 40 km στην περιοχή των τροπικών και βοήθα στην αλλαγή της ατμοσφαιρικης κυκλοφορίας πρώτα στις περιοχές πλησίον Ισημερινού και στη συνέχεια σε πλανητικό επίπεδο.
 Αυτό μπορούμε να το δούμε στους τελευταίους χάρτες που έχουμε στην ανάλυσή μας και δείχνουν την απόκλιση των γεωδυναμικών υψών στα 5,5km από το έδαφος για τις 17 Ιανουαρίου και στο δεύτερο χάρτη για τις 22 Ιανουαρίου.  Είναι εμφανές η ανάπτυξη των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στην περιοχή της Αγγλίας και μέρος της κεντρικής Ευρώπης που θα ευνοήσουν την κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών από τη Ρωσία προς τα Βαλκάνια.  Η πρώτη εικόνα βλέπουμε ότι στις 13 του μήνα δεν υφίσταται κάτι τέτοιο αφού οι χαμηλές πιέσεις βρίσκονται στην περιοχή του Ατλαντικού και υψηλές στην περιοχή της Ρωσίας διατηρώντας τις υψηλές σχετικά θερμοκρασίες στην περιοχή μας αλλά και τους παγετούς.  Όλη αυτή η διαδικασία και η αλλαγή  προέρχεται από τα παραπάνω 4 αίτια και δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με καμιά στρατόσφαιρική θέρμανση ή μείωση των δυτικών ανέμων στη στρατόσφαιρα.
 

Με απλά λόγια για την περιοχή των Βαλκανίων και γενικά της ανατολικής Ευρώπης η γενική εικόνα που θα επικρατήσει τις επόμενες μέρες είναι συνέχιση του καλού καιρού έως και τις 15 του μήνα με υψηλές βαρομετρικες πίεσεις σε όλη την Ευρώπη και χαμηλές να καραδοκούν στη δυτική και βόρεια Ρωσία.  Επίσης ασθενικά βαρομετρικά χαμηλά είναι πιθανόν να αναπτυχθούν στα παράλια της βόρειας Αφρικής που δεν δείχνουν σημαντικές πιθανότητες να κινηθούν και να επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας μας.
 Από τις 16 έως και τις 20 του μήνα ο καιρός δεν θα αλλάξει σημαντικά αλλά θα αρχίσει σιγά-σιγά η άνοδος Αζορικου αντικυκλώνα στην περιοχή του Βόρειου ατλαντικού και της Αγγλίας και πιο εμφανείς ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της ανατολικής Ευρώπης έτοιμες να κατηφορίσουν προς την περιοχή μας.
 Τέλος μπαίνουμε και στην περίοδο από τις 21/1 και μετά που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το πιθανότερο σενάριο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι αντικυκλώνας ισχυρός να επικρατήσει στην Αγγλία τη Σκανδιναβία αλλά και περιοχές της Ρωσίας και ψυχρή εισβολή πολικής προέλευσης να κατέβει στην Κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.  Αν συμβεί αυτό το σενάριο θα έχουμε τη δεύτερη ισχυρή ψυχρή εισβολή για φέτος και πιθανόν αρκετά ισχυρότερη.  Το πιο πιθανόν είναι να εκδηλωθεί στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου δίνοντας χιόνια αυτή τη φορά περισσότερο στα κεντρικά και βόρεια της χώρας μας όπως και στα βόρεια Βαλκάνια και βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα.  Αυτό το σενάριο συγκεντρώνει ένα ποσοστό πάνω του 70%.
Αυτό που δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε από σήμερα είναι η διάρκεια αυτής της ψυχρής εισβολής αφού υπάρχουν πιθανότητες 50-50% αυτή να ολοκληρωθεί μέσα σε 4 με 5 ημέρες και ο καιρός να βελτιωθεί αλλά υπάρχει και ένα 50% που τη φέρνει σε κατάσταση να ανασυνταχθεί πάλι και να έχουμε εκ νέου κάποια ψυχρή εισβολή στην περιοχή μας με νέο βαρομετρικό χαμηλό που δεν γνωρίζουμε που θα δημιουργηθεί και να επηρεαστούμε τελικά από ένα σχεδόν 10 ήμερο απο χειμερινού τύπου καιρού στην χώρα μας.

Δεν ξεχνάμε πάντα ότι αυτή αποτελεί μία εκτίμηση της προγνωστικης ομάδας Θεσσαλίας και δεν είναι πρόγνωση.  Πρόγνωση όπως γνωρίζουμε δεν υφίσταται πάνω από 5-6 μέρες για αυτό και καλό είναι να μείνετε συντονισμένοι στο blog μου,  στο προφίλ μου αλλά και στη σελίδα μου στο Facebook για περαιτέρω ενημερώσεις.
Τέλος δεν ξεχνάτε ότι μπορείτε να ενημερώνεστε κάθε Πέμπτη μεσημέρι στις 15:00 από το TV 10 Θεσσαλίας μέσω Skype για τον καιρό της περιοχής μας αλλά και καθημερινά μέσα από τη ραδιοφωνική μου εκπομπή  agro-pressing στον  ραδιοφωνικό σταθμό pressing 90.1 FM  το σταθμό που ξέρει να δίνει την ευκαιρία σε αυτούς που την αξίζουν.

Οποιαδήποτε αναφορά γίνει στο συγκεκριμένο άρθρο από τρίτους θα πρέπει να αναφερθεί ρητώς το όνομα του συγγραφέα και το link του blog.
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 

e-meteolarissa.blogspot.com

e-mail: meteovas79@yahoo.gr

fb:Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε Βασίλη για την ενημέρωση να είσαι πάντα καλά!! Καλή συνέχεια στις πρωγνωσεις σου!! Ευγενία Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν αποκλείεται να εμφανίσει, όμως και σημάδια κόπωσης ο χειμώνας, όπως έγινε πέρυσι που τέτοια εποχή έλεγαν πάλι για νέες ψυχρές εισβολές από 25/1, αλλά και το 2017 που μετά την Αριάδνη... ουδέν.

    Το πιθανότερο είναι το πιο δυνατό κομμάτι του χειμώνα να πέρασε, χωρίς αυτό να είναι, βέβαια, και πανάκεια.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω δεν ελεγα για ψυχρες εισβολες παντως. Το μηνα Ιανουαριο 2017 επιασα απολυτα τη ψυχρη αρχικη περιοδο 15 ημερων και μετα τους ειπα ερχεται ανοιξη σιγα σιγα.
      Τωρα αν θα κανει η οχι χειμωνα τις επομενες ημερες δεν το ξερει κανενας. Εκτιμηση κανουμε με εναν νεο τροπο που ανακαλυψαμε και αν πετυχει θα ειναι μεγαλη μας χαρα.

      Διαγραφή
    2. Και την ψυχρή εισβολή "Ζηνοβία" στο τέλος Δεκέμβρη είχες προαναγγείλει εύστοχα 10 και πλέον μέρες πριν, δεν αντιλέγω. Ούτε χωρίς να έχω γνώσεις θα κάνω υποδείξεις σε έναν μετεωρολόγο. Απλά, εμπειρικά βιώνοντας τον καιρό, συνήθως όταν ο χειμώνας μπαίνει δυνατά, δύσκολα διατηρεί αυτή τη δυναμική ως το τέλος του.

      Για αυτό ανέφερα το 2017 (Αριάδνη) και το 2019, αν και στη δεύτερη περίπτωση ήρθε μία ψυχρή εισβολή στα τέλη Φλεβάρη (Ωκεανίδα). Στην Αττική είχε να κάνει κρύο από τις 15 Γενάρη τότε και οι περισσότεροι περίμεναν πολλά χιόνια, αλλά θυμάμαι που είχες γράψει μία βδομάδα πριν ότι μόνο οι παγωνιές είχαν κλειδώσει και δικαιώθηκες απόλυτα για την Αθήνα, όπου είχαμε ισχυρά ξεροβόρια.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  3. Νομίζω ότι πρέπει να τα γράφεις στα αγγλικά από δω κ πέρα....
    Θα γίνεσαι πιο κατανοητός
    Νομίζω.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανακαλώ αυτό που έγραψα
    Ζητώ συγνώμη κ από τους 2.
    Ήταν άστοχο αυτό που έγραψα.
    Ήταν δύσκολη μέρα.
    Βασίλη αν θες το διαγραψεις το μνμα μου εννοείται.
    Η κ την παρουσία μου
    Εγώ θα συνεχίσω να σε διαβάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου