ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 20-23/2/2020 Τοπικές μπόρες την Πέμπτη και την Παρασκευή(+XAΡΤEΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020.
 Προβλέπεται σταδιακή μεταβολή του καιρού από τις πρωινές ώρες πρώτα στο Ιόνιο, στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα και στη συνέχεια στα υπόλοιπα ηπειρώτικα και ως αργά το βράδυ και στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές μπόρες στα πεδινά τμήματα τις λίγες καταιγίδες στα θαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και πιθανόν της Ηπείρου πάνω από τα 1300 με 1400 μέτρα αρχικά ενώ μέχρι το απόγευμα θα κατέβουν έως τα 900 με 1000 μέτρα. Βελτίωση του καιρού από το βράδυ στη δυτική και χώρα.
 Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις  που γρήγορα θα αυξηθούν και από τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και πιθανον σύντομες καταιγίδες στα πεδινά και τις Σποράδες και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά αρχικά πάνω από τα 1200 με 1300 μέτρα ενώ μέχρι το απόγευμα θα κατέβουν στα 900 με 1000 μέτρα περίπου. Από αργά το βράδυ και από τα δυτικά τμήματα θα αρχίσει η βελτίωση του καιρού.  Αναμένονται κατά μέσο όρο 3-8 χιλιοστά υετού στις πεδινές περιοχές και 10 με 20 στις ορεινές περιοχές ενώ στον Κίσσαβο  το Μαυροβούνι και  το Πήλιο πιθανόν να ξεπεράσει και τα 25 με 30 mm.
 Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες με μικρή πιθανότητα σύντομης καταιγίδας.
 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί ασθενείς αλλά από τις προμεσημβρινες ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν σημαντικά στα 4 με 5 μποφόρ στις πεδινές περιοχές και στα 6 με 8 στα θαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σε
Λάρισα 6/12°C
Τρίκαλα 6/12°C
Καρδίτσα 6/13°C
Βόλος 8/13°C
Καλαμπάκα 4/10°C
Ελασσόνα 4/11°C
Αγιά 5/10°C
Φάρσαλα 5/11°C
Σποράδες 9/12°C
--------------------------------------------------
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020.
 Προβλέπεται αρχικά στη Χαλκιδική την ανατολική και νότια Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια ,τα νησιά όλου του Αιγαίου ,τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές μπόρες στα παραθαλάσσια τμήματα και τα πεδινά λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς και λίγες καταιγίδες κυρίως στα Δωδεκάνησα. Σταδιακά ο καιρός μες στις μεσημεριανές ώρες θα σημειώσει σημαντική βελτίωση σε όλες τις περιοχές και μέχρι αργά το βράδυ μόνο στη βόρεια Κρήτη θα σημειώνονται κάποιες τοπικές μπόρες.
 Θεσσαλία: προβλέποντας  αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές σε περιοχές του Ολύμπου του Κισσάβου του Μαυροβουνίου του Πηλίου και της Οθρυος και των Αγράφων καθώς και στις Σποράδες αλλά πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθεί ηλιοφάνεια.
 Λάρισα: προβλέπονται αρχικά τοπικές νεφώσεις που γρήγορα θα διαλυθούν και θα σημειωθούν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.
 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα αλλά σταδιακά προς το βράδυ θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 μποφόρ. Στα πεδινά τμήματα θα πνεει ένα βορειοδυτικό ρεύμα 2 με 4 μποφόρ κατά περιόδους με εξασθένηση το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σε
Λάρισα 4/14°C
Τρίκαλα 5/14°C
Καρδίτσα 5/14°C
Βόλος 7/13°C
Καλαμπάκα 3/13°C
Ελασσόνα 3/12°C
Αγιά 3/11°C
Φάρσαλα 3/12°C
Σποράδες 7/11°C
--------------------------------------------------
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020.
Προβλέπονται στη Θράκη τα νησιά του Αιγαίου την Εύβοια την Κρήτη και τη νότια Πελοπόννησο αρχικά νεφώσεις με τοπικές μπόρες κατά περιόδους αλλά από αργά το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα από το μεσημέρι και μετά.
 Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις στα ορεινά και τις Σποράδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.
 Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις κατά περιόδους.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ ενώ στα πεδινά τμήματα θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σε
Λάρισα 3/13°C
Τρίκαλα 3/13°C
Καρδίτσα 3/13°C
Βόλος 6/13°C
Καλαμπάκα 3/12°C
Ελασσόνα 3/12°C
Αγιά 3/11°C
Φάρσαλα 3/12°C
Σποράδες 7/13°C
-------------------------------------------------
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020.
Προβλέπεται αρχικά συννεφιά στην Εύβοια τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη με λίγες τοπικές μπόρες αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθεί ηλιοφάνεια.  Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει αίθριος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά.
 Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους.
 Λάρισα: προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ ενώ στα πεδινά τμήματα θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σε
Λάρισα 0/15°C
Τρίκαλα 1/16°C
Καρδίτσα -1/16°C
Βόλος 4/14°C
Καλαμπάκα 0/13°C
Ελασσόνα -1/14°C
Αγιά 1/13°C
Φάρσαλα -1/15°C
Σποράδες 6/13°C

Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 

e-meteolarissa.blogspot.com

e-mail: meteovas79@yahoo.gr

fb: Vassilis Panakoglou

fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. H ασφαλιστική εταιρία της Αυστραλίας QBE ανακοίνωσε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταστήσει κάποια ασφάλιστρα ασύμφορα, ειδικά για πελάτες που είναι εκτεθειμένοι σε ακραία φαινόμενα και να διαταράξει τις επιχειρήσεις της ανά τον κόσμο, όπως μεταδίδει το Reuters. Είναι ενδεικτικό ότι τα αιτήματα για αποζημιώσεις στην QBE ανήλθαν σε 193 εκ. δολ. το 2019, έναντι 106 εκ. δολ. το 2018, κυρίως εξαιτίας των πλημμυρών που δεν είχαν προηγούμενο στη βορειοανατολική Αυστραλία, αλλά και των τρομακτικών πυρκαγιών στα νοτιοανατολικά.

    Η ασφαλιστική εταιρία έχει αρχίσει να προσαρμόζει τα μοντέλα της που προβλέπουν τις καταστροφές, στις αναμενόμενες επιπτώσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2100. Βραχυπρόθεσμα η QBE θα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα αιτήματα για αποζημίωση, δεδομένης της συχνότητας και της σοβαρότητας των φαινομένων που θα έχουν επίπτωση στον κεφαλαιακό σχεδιασμό της, οπότε θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα αντασφάλισης καταστροφών. Μακροπρόθεσμα αναμένεται ότι οι φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα έχουν ως συνέπεια οι πελάτες της να αναζητούν αυξημένη ασφάλιση για την προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων.

    Αυτό μπορεί να καταστήσει κάποια ασφάλιστρα ασύμφορα, ειδικά για πελάτες σε περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε καιρικά φαινόμενα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων. Οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης αυστηρότερους ελέγχους σχετικά με τη δράση τους για την υπερθέρμανση με τους μετόχους να ζητούν περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τους κλιματικούς κινδύνους.

    H QBE ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2030 σχεδιάζει να καταργήσει τις ασφαλιστικές υπηρεσίες της για πελάτες που κάνουν χρήση θερμικού άνθρακα, σε μία προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές που είναι υπεύθυνες για την άνοδο των θερμοκρασιών. Δεσμεύεται επίσης να διακόψει άμεσα υπηρεσίες άμεσης ασφάλισης προς νέα εργοστάσια, ορυχεία και υποδομές μεταφοράς θερμικού άνθρακα.

    Παγκοσμίως, το οικονομικό κόστος για τις φυσικές καταστροφές έχει υπερβεί τον μέσο όρο της 30ετίας τα 7 από τα 10 τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων έχει επίσης τριπλασιαστεί συγκριτικά με τη δεκαετία του 1980.
    https://www.reuters.com/article/us-climate-change-qbe-ins-grp/climate-change-could-make-premiums-unaffordable-qbe-insurance-idUSKBN20B0DA?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδού και η μακροπρόθεσμη εκτίμηση του Accuweather για την άνοιξη, που αναμένεται να ακολουθήσει τα μονοπάτια του χειμώνα, δηλαδή, ίδιες συνθήκες στις ίδιες γεωγραφικές περιοχές.

    Με εξαίρεση, λοιπόν, κάποιες θύελλες στην Ιρλανδία και τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο αναμένεται να έχει καλό καιρό την άνοιξη με τη θερμοκρασία να φτάνει και τους 27 βαθμούς πριν το τέλος του Μάη. Θερμοκρασίες υψηλότερες από τους μέσους όρους της εποχής αναμένονται σχεδόν σε όλη την ήπειρο με άφθονη ηλιοφάνεια που θα επιτρέπει εξωτερικές εργασίες και με οφέλη και για τη γεωργία, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η καλοκαιρία θα μετατρέπεται σε ανυπόφορη ζέστη. Κυρίως στην Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου οι θερμοκρασίες θα φτάνουν και τους 32 βαθμούς και θα αγγίζουν και τους 38 τοπικά στα τέλη του Μάη.

    Από το Παρίσι ως το Βερολίνο αναμένονται επίσης 30άρια στο δεύτερο μισό του Μάη, ωστόσο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και η βορειοδυτική Πολωνία μπορεί να έχουν και καταστροφικές καταιγίδες. Θυελλώδεις άνεμοι, χαλάζι και πλημμύρες, που θα προκαλέσουν προβλήματα αναμένονται κυρίως τον Απρίλη και τον Μάη στο Παρίσι. Αντίθετα, ζέστη θα επικρατήσει από την Πολωνία ως τις χώρες της Βαλτικής με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει και στους 27 βαθμούς στη Βαρσοβία (Πολωνία), το Μινσκ (Λευκορωσία) και το Κίεβο (Ουκρανία) τον Μάιο. Ανάλογες συνθήκες θα επικρατήσουν στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ξηρασία, μετά από έναν ιδιαίτερα ήπιο χειμώνα.

    Μία από τις περιοχές που αναμένεται να έχει περισσότερες βροχές από ό,τι συνήθως είναι η βαλκανική χερσόνησος, κυρίως από τον Μάρτη μέχρι τις αρχές Απρίλη. Είναι πιθανές και καταιγίδες, καταστροφικοί άνεμοι και πλημμύρες, αν και οι βροχές θα είναι στην πλειοψηφία τους ωφέλιμες εν όψει του ξηρού, όπως αναμένεται καλοκαιριού. Κι αυτό διότι στο δεύτερο μισό της άνοιξης θα επικρατήσουν ξηρότερες συνθήκες και υψηλότερες από τις κλιματικές τιμές θερμοκρασίες από την Ιταλία ως τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

    Ακόμα μία απόδειξη είναι όλα αυτά ότι η χώρα μας ούτε από ανομβρία κινδυνεύει και μια χαρά χειμώνα είχε και έχει. Τουλάχιστον σε σύγκριση με την Ισπανία και την Πορτογαλία, με τις οποίες είμαστε στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος και βιώνουν 12 μήνες καλοκαίρι, το οποίο σπάει δυστυχώς με κάποιες φονικές κακοκαιρίες.

    Όπως έγινε και φέτος, που στην Ελλάδα διάγουμε, ακριβώς σαν και πέρσι, έναν τετράμηνο χειμώνα, ο οποίος άρχισε με ψυχρή εισβολή στις 4-5/12, νέα ψυχρή εισβολή τα Χριστούγεννα - με βάση τον ορισμό του κ. Ζιακόπουλου (μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών από τις συνήθεις για την εποχή) - καπάκι ψυχρή εισβολή στις 29-30/12, ξανά μανά στις 2/1 και 6-7/1, παγωμένους βοριάδες είχαμε και στις 18-21/1, παγερό και το τριήμερο 6-8/2 και πάμε τώρα για βροχές και χιόνια από Τσικνοπέμπτη μέχρι την παραδοσιακά κακή, ψυχρή κι ανάποδη Καθαρά Δευτέρα.
    https://www.accuweather.com/en/weather-forecasts/accuweathers-2020-europe-spring-forecast/678440
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου