ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο.  Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για  ατομική ασφάλεια.
Η πρόγνωση υφίσταται έως τις 5 με 7 ημέρες.  Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.

Η προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας ανέλυσε όλα τα δεδομένα και παρουσιάζει σήμερα την εκτίμηση του για την θερμοκρασία  αλλά και την βροχόπτωση για τον Μάρτιο 2020.
 Τα βασικά στοιχεία του καιρού πού αναμένονται τον επόμενο μήνα είναι 
1) Οι θετικές τιμές των δεικτών ΑΟ και ΝΑΟ  στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα.
2) Οι ουδέτερες τιμές +0,2 και +0,5 βαθμούς Κελσίου αρα εχουμε ENSO NEUTRAL 
3)  Ο δείκτης QBO παραδόξως δεν μπόρεσε να μπει σε ανατολικη φαση κατά τη διάρκεια του χειμώνα
4)  O δείκτης MJO  θα περάσει από τις φάσεις που δίνουν αρκετές βροχές στην ανατολική Ευρώπη αλλά κάπου μετά τα μέσα του μήνα φαίνεται να επανέρχεται η ξηρασία και πάλι για κάποιες ημέρες.
5)  H μέση βαρομετρική κατάσταση του φετινού Φεβρουαρίου παρουσιάζει αρκετές έως πολλές ομοιότητες με τά έτη 1950, 1989, 1990, 1995,1997, 2002, 2008, 2011.
Για καλύτερη αποτύπωση της θερμοκρασίας και του υετου έχουμε φτιάξει τους δικούς μας χάρτες πιο απλούς  ώστε να τους διαβάσετε πιο εύκολα.  Στην αρχή κάθε παραγράφου έχω τοποθετημένους και τους αυθεντικους χάρτες (composite maps) τους οποίους βγάζει η ανάλυση που κάναμε λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω 5 στοιχεία.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα εξάγουμε τον παρακάτω χάρτη αποκλίσης θερμοκρασίας. Φαίνεται ότι και αυτό το μήνα θα επικρατήσουν υψηλές βαρομετρικες πίεσεις στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας Ευρώπης και χαμηλές στη βόρεια Ευρώπη. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η θερμοκρασία να παραμείνει σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και μάλιστα σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης να ευρίσκεται και αρκετούς βαθμούς (2-4°C)  πάνω από τη μέση τιμή για την εποχή.
  Χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες μόνο στην περιοχή της Ισλανδίας που τα βαρομετρικά χαμηλά θα είναι συνέχεια πολύ βαθιά και θα μεταφέρουν ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή της Γροιλανδίας καθώς και περιοχές της βόρειας Αφρικής.
 Για την περιοχή της Ελλάδας θα είναι ένας ζεστός μήνας αλλά η απόκλιση δύσκολα θα ξεπεράσει τον +0,5 με +1,5 βαθμό κελσίου. 


ΥΕΤΟΣ
 Η βαρομετρική διάταξη που περιγράψαμε πιο πάνω θα ευνοήσει τις συχνές και έντονες βροχές στην περιοχή της Ισλανδίας της Ιρλανδίας βόρειας Αγγλίας και γενικά των Σκανδιναβικών χωρών και τμημάτων της δυτικής Ρωσίας. Οριακά υψηλότερες από τις κανονικές βροχές ή κοντά στα κανονικά θα κυμανθεί σε περιοχές της ανατολικής Ισπανίας αλλά και στην περιοχή της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου.
Χαμηλότερες έως πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές για την εποχή βροχοπτώσεις θα σημειωθούν σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης όπως βλέπετε και στο χαρτη καθώς βέβαια και στα ανατολικότερα τμήματα της Τουρκίας της βόρειας Συρίας και του Καυκάσου.
Για την περιοχή της Ελλάδας φαίνεται μία περίοδος στην αρχή έως τις 7-8 του μήνα θα σημειωθούν αξιόλογες βροχές σε αρκετές περιοχές. 
Στη συνέχεια ο σημαντικός καιρός θα μεταφερθεί στα ανατολικότερα τμήματα της χώρας και στην ανατολική Μεσόγειο και να επικρατούν οι βοριάδες και χαμηλές γενικά θερμοκρασίες  
Στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη την δυτική κεντρική και νότια Ευρώπη με επικράτηση υψηλών βαρομετρικών πιέσεων οι οποίες φαίνεται να διατηρούνται μέχρι τις 18 με 20 περίπου Μαρτίου.
 Τέλος φαίνεται να μπαίνουμε στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα όπου και πάλι θα υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών  στα δυτικά της χώρας  με αποτέλεσμα αρκετές βροχές νοτιάδες πιθανη μεταφορά αφρικανικής σκόνης και υψηλές γενικά θερμοκρασίες.
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Μακάρι να βγει η συγκεκριμένη εκτίμηση. Με ζεστούλες, αλλά και βροχούλες, ένας γενικά ισορροπημένος καιρός. Αρκετά δυνατός ήταν, εξάλλου, σήμερα Σάββατο ο βοριάς στην Αττική και παρά τον ήλιο είχε μία ψύχρα σχετική. Ειδικά στη θάλασσα, σαν ο χειμώνας να ήθελε να πει αντίο με ένα τελευταίο κρύο.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δορυφορικές εικόνες της NASA έδειξαν ότι με τα λουκέτα σε εργοστάσια και βιομηχανίες λόγω κορωνοϊού καθάρισε η ατμόσφαιρα στην Κίνα, όπως αναφέρει το Skynews. Συγκεκριμένα, υποχώρησαν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, που εκπέμπουν αυτοκίνητα, εργοστάσια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η επιδημία του κορωνοϊού άρχισε από την επαρχία Wuhan της Κίνας, που μπήκε σε καραντίνα από τις 23 Ιανουαρίου, όταν απαγορεύτηκε στους κατοίκους της να φύγουν και έκλεισαν οι επιχειρήσεις για να μειωθεί η διάδοση της ασθένειας.

    Η μείωση της ρύπανσης με διοξείδιο του αζώτου παρατηρήθηκε πρώτα κοντά στην επαρχία Wuhan, αλλά σταδιακά και σε όλη την Κίνα. Η καραντίνα στην Κίνα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου είχαν μειωθεί και κατά την οικονομική κρίση του 2008, αλλά βαθμιαία. Ανάλογη μείωση είχε παρατηρηθεί κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, αλλά τότε ήταν περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξήθηκαν ξανά μετά το τέλος της διοργάνωσης.

    Η μείωση του διοξειδίου του αζώτου συνέπεσε επίσης με τη Γιορτή της Νέας Σελήνης στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες (είναι η δική τους πρωτοχρονιά). Σε αυτή τη γιορτή, οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια κλείνουν την τελευταία βδομάδα του Ιανουαρίου και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Παλιότερες παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι και σε αυτή την περίοδο μειώνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά η μείωση του διοξειδίου του αζώτου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα επέφερε η Γιορτή της Νέας Σελήνης ή ένα καιρικό φαινόμενο.

    Αυτή τη φορά, μάλιστα, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου δεν αυξήθηκαν μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου. Η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από προηγούμενα χρόνια και έχει κρατήσει περισσότερο, καθώς πολλές πόλεις σε όλη την Κίνα πήραν μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τη διάδοση του ιού. Σύμφωνα με τη ΝASA τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου το 2020 στην Κίνα ήταν μέχρι και 30% λιγότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2005-2019 τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

    Και σαν την καθαρή ατμόσφαιρα της Κίνας, είχαν διαύγεια και τα τα κρυστάλλινα νερά την Κυριακή 1η Μαρτίου στα παράκτια της Αθήνας. Με μελανούρια, σαργούς και αθερίνα. Καλό μήνα!
    https://news.sky.com/story/nasa-images-show-coronavirus-shutdown-has-cleared-china-pollution-11946759
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου