ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 27-28/2/2020 Τοπικές καταιγίδες στα δυτικά αλλά με υψηλές θερμοκρασίες(+XAΡΤEΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.
 Προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες σε όλη τη χώρα και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο τη δυτική ηπειρωτική χώρα και αργότερα προς τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σε τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.  Μικρή πιθανότητα να επηρεαστούν και ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.  Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της Πίνδου πάνω από τα 1200 μετρά  αρχικά ενώ τις απογευματινές ώρες θα κατέβουν και σε περιοχές στα 800 με 900 μέτρα υψόμετρο. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι ισχυρά για λίγες ώρες στην Ήπειρο ,στη Μυτιλήνη και τη Χίο.  Σταδιακά ο καιρός από τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες θα αρχίσει να βελτιώνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και να σημειώνονται και διαστήματα ηλιοφάνειας.
 Θεσσαλία: προβλέπονται αρχικά  ηλιοφάνεια αλλά και τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους κυρίως στις ορεινές περιοχές όπου και θα σημειωθούν σποραδικές μπόρες στην Πίνδο και αργότερα σε περιοχές του Ολύμπου και πιθανόν των υπολοίπων ορεινών τμημάτων.  Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πίνδο κατά τόπους ισχυρές πάνω από τα 900 με 1100 μέτρα υψόμετρο κατά μέσο όρο. Πολύ μικρή πιθανότητα για ψιχάλες σε πεδινά τμήματα. Ο καιρός θα βελτιωθεί παντού τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
 Λάρισα: προβλέπεται άστατος καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους και υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα για ψιχάλες τις μεσημεριανές ώρες αλλά ο καιρός γρήγορα θα ανοίξει.
 Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί αρχικά 4 μποφόρ στα πεδινά και 6 με 7 στα ορεινά και τα θαλάσσια τμήματα αλλά σταδιακά τις μεσημεριανές ώρες θα ενισχυθούν και στα πεδινά τμήματα τοπικά στα 5 με 6 μποφόρ και σταδιακά θα στραφούν έως και το βράδυ σε βορειοδυτικούς με σημαντική εξασθένηση στα πεδινά τμήματα.
 Η θερμοκρασία παρότι θα πέσει λίγο θα κυμανθεί και πάλι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και συγκεκριμένα σε
Λάρισα 7/17°C
Τρίκαλα 7/17°C
Καρδίτσα 7/17°C
Βόλος 11/17°C
Καλαμπάκα 6/14°C
Ελασσόνα 6/14°C
Αγιά 9/17°C
Φάρσαλα 9/16°C
Σποράδες 13/17°C
-------------------------------------------------------
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020.
 Προβλέπεται αρχικά λίγες νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά πριν από το μεσημέρι θα πυκνώσουν οι νεφώσεις στο Ιόνιο ,τη δυτική ηπειρωτική χώρα και τα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες αλλά ο καιρός από το απόγευμα και μετά θα βελτιωθεί σημαντικά.  Στην υπόλοιπη χώρα  παρόλο τις τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους δεν θα σημειωθούν φαινόμενα και θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Πίνδου πάνω από τα 1000 με 1200 μέτρα υψόμετρο.
 Θεσσαλία: προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις που θα αυξηθούν πρόσκαιρα και θα σημειωθούν τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τοπικές βροχές στα ορεινά τμήματα της περιφέρειας που στην Πίνδο θα είναι ισχυρές και χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από τα 1000 με 1200 μέτρα υψόμετρο. Ο καιρός στις βραδινές ώρες θα βελτιωθεί.
 Λάρισα:  προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα θα αυξηθούν πρόσκαιρα με πολύ μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρη ψιχάλα.  Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί και πάλι
 Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ στα πεδινά τμήματα και 4 με 5 στα ορεινά και τα θαλάσσια αλλά τις βραδινές ώρες στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα θα στραφούν σε ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους 6 με 7 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα 3/16°C
Τρίκαλα 3/16°C
Καρδίτσα 3/16°C
Βόλος 6/17°C
Καλαμπάκα 3/15°C
Ελασσόνα 2/14°C
Αγιά 4/16°C
Φάρσαλα 4/16°C
Σποράδες 11/16°C

Συνολικό ποσό ΥΕΤΟΥ για την κεντρική βόρεια και νότια χώρα για το διήμερο σε χιλιοστά ή τόνους νερού ανά στρέμμα.










Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Το μοτίβο του χειμώνα με τις χαμηλές πιέσεις στον Ατλαντικό και τις υψηλές πιέσεις στην Ευρώπη και τμήματα της Ασίας και των ΗΠΑ, που είχε ως συνέπεια θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρασία, θα συνεχιστεί και την άνοιξη, σύμφωνα με το severe-weather και τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση του ευρωπαϊκού μοντέλου πρόγνωσης ECMWF. Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρασίας θα επικρατήσουν και πάλι υψhλότερες θερμοκρασίες από ό,τι συνήθως την άνοιξη, όπως και στα δυτικά τμήματα της Βόρειας Αμερικής. Αντίθετα, στις κεντρικές ΗΠΑ οι θερμοκρασίες θα είναι κανονικές, όπως και στον ανατολικό Καναδά που θα δέχεται ψυχρές εισβολές από τη Γροιλανδία. Θερμότερο θα είναι και το φθινόπωρο στην Αυστραλία και τη νότια Αφρική.

    Περισσότερες βροχές από τον μέσο όρο θα δεχτούν μέρη των ΗΠΑ, χάρη στην υγρασία από τις θερμότερες αέριες μάζες στον κόλπο του Μεξικού. Στην Ευρώπη σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες θα δεχτούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, ενώ στο ηπειρωτικό τμήμα της θα επικρατήσουν ξηρότερες συνθήκες.

    Και το βρετανικό μοντέλο UKMO συμφωνεί με το ευρωπαϊκό, προβλέποντας υψηλές θετικές θερμοκρασιακές ανωμαλίες στην Ευρασία, αλλά κανονικές για την εποχή σε ΗΠΑ και Καναδά, όπου μπορεί να σημειωθούν και μερικές ψυχρές εισβολές. Εκτιμά επίσης ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη θα είναι ξηρότερες, με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά τμήματά της, ενώ περισσότερες βροχές απ' ό,τι συνήθως θα πέσουν στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά, εξαιτίας της επέκτασης των χαμηλών πιέσεων.

    Την πιο θερμή άνοιξη από όλα τα μοντέλα, προβλέπει το CFS - αν και η εκτίμησή του μοιάζει μη ρεαλιστική - ενώ υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές τιμές στην Ευρασία και χαμηλότερες στον δυτικό Καναδά και τις κεντρικές ΗΠΑ δίνει και το ιαπωνικό μοντέλο. Προβλέπει επίσης περισσότερες βροχές στη βόρεια Ευρώπη και τις ανατολικές ΗΠΑ και λιγότερες στη νότια Ευρώπη και τις δυτικές ΗΠΑ.

    Εν κατακλείδι, υπάρχει συμφωνία των μοντέλων για μία θερμότερη από τον μέσο όρο άνοιξη στην Ευρώπη, με ξηρές συνθήκες ή, έστω κανονικές για την εποχή βροχές, κυρίως στα νότια τμήματα της ηπείρου. Πιθανές είναι και κάποιες ψυχρές εισβολές στην ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά όχι μεγάλης διάρκειας, ενώ μετά τα μέσα και προς τα τέλη της άνοιξης αναμένονται καταιγίδες εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας στα διάφορα επίπεδα της ατμόσφαιρας.

    Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις έχουν κάνει τα μοντέλα και για το καλοκαίρι και γενικά προβλέπουν πολλή ζέστη και καύσωνες στην κεντρική και ανατολική Ασία (που είχαν βαρύ χειμώνα). Υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κλιματικές τιμές του καλοκαιριού θα έχουν επίσης οι δυτικές ΗΠΑ και η Ευρώπη.

    Αντίθετα ψυχρότερο από ό,τι συνήθως αναμένεται το καλοκαίρι στις ανατολικές ΗΠΑ, τον νότιο και κεντρικό Καναδά, τη Σκανδιναβία και τη βορειοανατολική Ευρώπη, εξαιτίας υψηλών πιέσεων στα υπόλοιπα τμήματα της ηπείρου, που θα "χτίσουν" ένα σύστημα εμποδισμού. Ξηρό προβλέπεται επίσης το καλοκαίρι στις δυτικές ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εξαιτίας του συστήματος εμποδισμού. Περισσότερες βροχές αναμένεται να έχουν μέρη των κεντρικών και ανατολικών ΗΠΑ και για αυτό και λιγότερους καύσωνες.
    https://www.severe-weather.eu/long-range-2/spring-2020-final-outlook-sneak-peek-summer-fa/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου