ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 5-7/2/2020 Βοριάδες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας(+XAΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020.
 Προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού πρώτα στα δυτικά ηπειρώτικα και τη Μακεδονία και σταδιακά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές στα πεδινά λίγες καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και αργά το βράδυ της Θεσσαλίας.  Αργά το βράδυ θα χιονίσει και σε ημιορεινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Μόνο στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ενδέχεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στις πρωτεύουσες των νομών όπως Φλώρινα (χιονοστρωση 10-15cm), Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά.
 Θεσσαλία: προβλέπεται σταδιακή αύξηση των νεφώσεων και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες ή σύντομες καταιγίδες στα δυτικά και στη συνέχεια και στο υπόλοιπο διαμέρισμα κατά περιόδους έως και τις βραδινές ώρες.  Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στις ορεινές περιοχές της Πίνδου και σταδιακά μετά το μεσημέρι και σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της υπόλοιπης Θεσσαλίας που μέχρι αργά το απόγευμα θα κατέβουν στα 300-400 μέτρα υψόμετρο περίπου.  Τα φαινόμενα στην περιοχή της Πίνδου θα είναι έντονα. Σταδιακά τις βραδυνές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα σε όλο το διαμέρισμα.   Γενικά αναμένουμε 3-8 χιλιοστά βροχής στα πεδινά τμήματα ενώ στην Πίνδο οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες και πιθανόν να ξεπεράσουν τα 15 με 25 εκατοστά  χιονιού σε μεγάλα υψόμετρα.
 Λάρισα: προβλέπεται σταδιακή αύξηση των νεφώσεων με μπόρες ή και πρόσκαιρη καταιγίδα κατά περιόδους τις πρωινές μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με βελτίωση το βράδυ.
 Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στα πεδινά και 5 με 7 στα ορεινά και θαλάσσια τμήματα αλλά πολύ γρήγορα το ξημέρωμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 7 με 8 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και 4 με 6 μποφόρ στα πεδινά τμήματα που θα εξασθενήσουν προς τις βραδινές ώρες μόνο στα πεδινά ενώ στις Σποράδες θα συνεχίσουν με την ίδια ισχυρή ένταση.
 Η θερμοκρασία  σε σταδιακή πτώση από βορρά προς νότο θα κυμανθεί τις πρωινές ώρες σε υψηλότερα επίπεδα από ότι τις απογευματινές. Αναλυτικά θα κυμανθεί σε
Λάρισα 12/4°C
Τρίκαλα 13/4°C
Καρδίτσα 14/4°C
Βόλος 15/6°C
Καλαμπάκα 11/2°C
Ελασσόνα 10/2°C
Αγιά 12/3°C
Φάρσαλα 14/4°C
Σποράδες 16/8°C
-----------------------------------------------------------
 Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020.
 Προβλέπεται στα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες ,τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου την Κρήτη ,τη Μακεδονία ,τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο νεφώσεις με τοπικές βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Μακεδονίας(100-200m) και της Θράκης(50-100m). Είναι πιθανό να χιονίσει για λίγο και μέσα στη Θεσσαλονίκη.
Σταδιακά τα φαινόμενα θα μετακινηθούν προς την Θεσσαλία, την ανατολική στερεά ,την Εύβοια ,τις Κυκλάδες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και με χιονόπτωση σε χαμηλά υψόμετρα στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα κατά μέσο όρο πάνω από τα 200 με 400 μέτρα. Τα φαινόμενα στην περιοχή της ανατολικής Μαγνησίας. της Ευβοίας, της βόρειας Κρήτης και της ανατολικής Στερεάς θα είναι κατά τόπους έντονα.

Σταδιακά μετά τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα από τα βόρεια προς τα νότια θα αρχίσουν να εξασθενούν και μέχρι αργά το βράδυ θα έχουν παραμείνει στις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και πιθανόν σε μερικές μεμονωμένες περιοχές της Εύβοιας.
Ενδεικτικές θερμοκρασίες για μερικές πόλεις:
Φλώρινα -4/0°C
 Κοζάνη -3/3°C
 Θεσσαλονίκη 2/6°C
 Κομοτηνή 2/6°C
 Ορεστιάδα 0/3°C
 Ιωάννινα 0/6°C
 Λαμία 3/8°C
 Θήβα 3/7°C
 Αθήνα 3/9°C
 Πάτρα 5/10°C
 Τρίπολη -2/6°C
 Ηράκλειο 7/13
 Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά τοπικές νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες θα εκδηλωθούν σύντομες βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και ημιπεδινά τμήματα πάνω από τα 200-250 μέτρα κατά μέσο όρο.  Χιονόστρωση θα έχουμε όμως πάνω από τα 400 με 500m πιο αξιόλογη θα είναι σε περιοχές του Ολύμπου του Κισσάβου του Μαυροβουνίου και του Πηλίου και πιθανόν στα Άγραφα, τη λίμνη Πλαστήρα και την Οθρυ. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν στα μέσα στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας και μέχρι το απόγευμα θα σημειωθούν και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.Υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει πρόσκαιρα στην Καλαμπάκα  την Αγία και τα Φάρσαλα ενώ μόνο στην Ελασσόνα υπάρχει και η πιθανότητα να στρώσει λίγο χιόνι.
 Λάρισα: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και μέχρι το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο με βελτίωση αργότερα ενώ τις απογευματινές ώρες δεν αποκλείονται και διαστήματα ηλιοφάνειας.
 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά στα θαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοι 7 μποφόρ και βορειοδυτικοί 3 με 4 στα πεδινά τμήματα αλλά σταδιακά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες θα στραφούν σε βορειοανατολικούς στα θαλάσσια τμήματα 8 και τοπικά 9 και 4 με 5 στα πεδινά τμήματα με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.
Λάρισα 2/9°C
Τρίκαλα 2/9°C
Καρδίτσα 3/9°C
Βόλος 3/7°C
Καλαμπάκα 1/6°C
Ελασσόνα 0/6°C
Αγιά 2/7°C
Φάρσαλα 2/7°C
Σποράδες 5/8°C
----------------------------------------------------------------------
 Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020.
 Προβλέπεται αρχικά στην Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά και λίγες χιονοπτώσεις σε περιοχές πάνω από τα 400 με 600 μέτρα υψόμετρο.  Σταδιακά οι νεφώσεις στην περιοχή του ανατολικου Αιγαίου θα αυξηθούν και πάλι και στον Έβρο και θα σημειωθούν εκ νέου βροχές στα πεδινά χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε ημιορεινές και είναι ημιπεδινές περιοχές  της Χαλκιδικής της Εύβοιας και του Εβρου πάνω από τα 200 με 300 μέτρα υψόμετρο. 
 Θεσσαλία:  τοπικές νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα διαλυθούν και θα παραμείνουν μόνο αυξημένες σε περιοχές του Ολύμπου του Κισσάβου του Μαυροβουνίου του Πηλίου της Όθρυς και τις Σποράδες όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις και βροχή και λιγο χιονόνερο στις Σποράδες. Ο καιρός στα βελτιωθεί από αργά το βράδυ στις Σποράδες ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα έχει βελτιωθεί από το μεσημέρι.
 Λάρισα: προβλέπονται διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους. Μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις θα διαλυθούν και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στις Σποράδες βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ και μετά ενώ και στα πεδινά τμήματα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι άνεμοι από Βόρειες διευθύνσεις θα ενισχυθούν πρόσκαιρα στα 6 μποφόρ αλλά το βράδυ θα εξασθενήσουν. Μεγάλη προσοχή στους ισχυρούς ανέμους και σε ξηρά και σε θάλασσα.
 Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα -3/11°C
Τρίκαλα -3/12°C
Καρδίτσα -4/12°C
Βόλος 0/11°C
Καλαμπάκα -2/12°C
Ελασσόνα -4/9°C
Αγιά -3/10°C
Φάρσαλα -4/10°C
Σποράδες 4/10°C
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

fb page: Kάνετε like

Σχόλια