ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 8-10/2/2020 Βοριάδες και παγετός(+XAΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020.
 Προβλέπεται αρχικά νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις στη Θράκη που γρήγορα θα σταματήσουν.  Σταδιακή αύξηση των νεφώσεων στο βόρειο Αιγαίο ,στη Χαλκιδική στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στην Εύβοια, στην Αττικοβοιωτία ,στις Κυκλάδες ,τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη με τοπικές βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας, ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας πάνω από τα 300 μέτρα κατά μέσο όρο ενώ στην Κρήτη πάνω από τα 700 μέτρα . Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν στα βορειότερα τμήματα και μέχρι αργά το βράδυ μόνο στη βόρεια Κρήτη υπάρχει πιθανότητα να σημειώνονται κάποιες ασθενείς βροχές. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά που  στα βόρεια και κεντρικά θα είναι ισχυρός κατά τόπους.
 Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός αλλά προς τις μεσημεριανές ώρες και μετά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους και στα ανατολικά τμήματα του νομού Λάρισας όπως τον Κίσσαβο ,το Μαυροβούνι  στα ανατολικά του νομού Μαγνησίας στο Πήλιο και την Οθρυ αλλά και τις Σποράδες είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300 με 400 μέτρα υψόμετρο.  Ο καιρός όμως γρήγορα θα βελτιωθεί  σε όλα τα τμήματα. Παγετός το πρωί και το βράδυ ακόμα και στα πεδινά τμήματα.
 Λάρισα: προβλέπεται αίθριος καιρός αρχικά αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα για λίγο θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις που το βράδυ θα διαλυθούν. Παγετός το πρωί και το βράδυ.
 Οι άνεμοι θα πνέουν στα θαλάσσια τμήματα βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ αλλά γρήγορα θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και θα εξασθενήσουν έως το βράδυ στα  4 με 5 μποφόρ.  Στα πεδινά τμήματα θα φυσάει ένας ανατολικός άνεμος κατά περιόδους 3 με 4 μποφόρ.
 Η θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα με παγετό το πρωί και το βράδυ θα κοιμηθείς σε
Λάρισα -3/11°C
Τρίκαλα -2/12°C
Καρδίτσα -4/12°C
Βόλος 0/11°C
Καλαμπάκα -2/11°C
Ελασσόνα -4/9°C
Αγιά -3/7°C
Φάρσαλα -4/11°C
Σποράδες 5/9°C
------------------------------------------------------------
Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020.
 Προβλέπεται βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα με ηλιοφάνεια ενώ θα υπάρχουν λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους στα νησιά του Αιγαίου.  Παγετός στα ηπειρωτικά που στα βόρεια θα είναι ισχυρός το πρωί και το βράδυ.
 Θεσσαλία: προβλέπεται αίθριος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες νεφώσεις στις Σποράδες κατά περιόδους.  Παγετός το πρωί και το βράδυ ακόμα και στα πεδινά τμήματα.
 Λάρισα: προβλέπεται ηλιοφάνεια καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.  Παγετός το πρωί και το βράδυ.
 Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στις Σποράδες  και ανατολικοί 2 με 3 μποφόρ στα πεδινά τμήματα.
Λάρισα -3/11°C
Τρίκαλα -2/11°C
Καρδίτσα -4/11°C
Βόλος 0/11°C
Καλαμπάκα -2/11°C
Ελασσόνα -4/9°C
Αγιά -3/9°C
Φάρσαλα -4/10°C
Σποράδες 5/9°C

--------------------------------------------------------------------
Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020.
 Προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στο Ιόνιο ,τα Ηπειρώτικα και το βόρειο Αιγαίο θα διέρχονται κατά περιόδους τοπικές νεφώσεις και υπάρχει μικρή πιθανότητα στην Πίνδο να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις το απόγευμα και το βράδυ.  Παγετός το πρωί και το βράδυ κυρίως στα κεντρικά και βόρεια Ηπειρώτικα.
 Θεσσαλία: προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους από το μεσημέρι και μετά άνευ σημασίας.  Παγετός κατά τόπους το πρωί και το βράδυ
 Λάρισα: προβλέπεται ηλιοφάνεια έως και το μεσημέρι ενώ στη συνέχεια θα υπάρχουν και λίγες νεφώσεις κατά περιόδους.  Παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στα ορεινά και τα θαλάσσια τμήματα και 3-4 μποφόρ στα πεδινά τμήματα κυρίως τις απογευματινές ώρες.
Λάρισα -3/14°C
Τρίκαλα -2/14°C
Καρδίτσα -3/14°C
Βόλος 0/13°C
Καλαμπάκα -2/13°C
Ελασσόνα -4/13°C
Αγιά -2/12°C
Φάρσαλα -4/14°C
Σποράδες 5/9°C
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Κι ένα ενδιαφέρον άρθρο από το Skynews για ένα τεράστιο κομμάτι πάγου ύψους 40 μέτρων και βάρους χιλιάδων τόνων που αποκολλήθηκε από κύριο παγετώνα στην Ανταρκτική και έπεσε στη θάλασσα ένα μίλι μακριά από πλοίο ερευνητικής αποστολής, στην οποία συμμετέχει και το βρετανικό δίκτυο ενημέρωσης. Η δημιουργία του παγόβουνου μετά την αποκόλλησή του έμοιαζε με τους πύργους από άμμο που παίρνει η θάλασσα. Ένα τείχος νερού άρχισε να κινείται προς το πλοίο, που απομακρύνθηκε υπό τον φόβο πρόκλησης τσουνάμι. Αργότερα επέστρεψε στο σημείο, όπου πέντε τετραγωνικά μίλια νερού είχαν καλυφθεί από πάγους, που συνέχισαν να πέφτουν από τον κύριο παγετώνα, καθώς είχαν πια ένα νέο κέντρο βαρύτητας.

    Ο παγετώνας εκτείνεται στα 170 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και μόνο 40 μέτρα είναι πάνω από την επιφάνειά της, αλλά καθώς χάνει μεγάλα κομμάτια πάγου, ανυψώνεται. Αυτά τα παγόβουνα έχουν μέγεθος όχι απλά σπιτιών, αλλά ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων. Η Ανταρκτική έχει χάσει 3 εκ. τόνους πάγου τα τελευταία 25 χρόνια και τους μισούς εξ αυτών την τελευταία πενταετία. Για αυτόν τον λόγο οι χάρτες της που είχαν σχεδιαστεί το 2009, θεωρούνται πλέον παρωχημένοι. Το επίπεδο της θάλασσας αναμένεται να ανέβει κατά ένα μέτρο ως το τέλος του αιώνα και η τήξη των πάγων της Ανταρκτικής είναι ο βασικότερος λόγος.

    https://news.sky.com/story/footage-captures-moment-40m-tower-block-of-ice-splits-from-glacier-11926795
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα βλέπουμε όλα κόκκινα και μπλε", όπως τραγουδούσαν παλιότερα οι συμπαθείς φίλοι του Πανιωνίου. Κάπως έτσι είναι οι χάρτες του ECMWF με τις θερμοκρασιακές ανωμαλίες για τον Ιανουάριο. Πού τα βλέπω τα μπλε; Στην Αλάσκα, τη Γροιλανδία, τη βόρεια Αφρική, την κεντρική Ασία, ακόμα και στη δυτική Αυστραλία. Αλλά και στη μισή Ελλάδα, δηλαδή, τη νοτιοανατολική και φυσικά την Αττική, όπου ο Γενάρης ήταν ελαφρώς ψυχρότερος από τον μέσο όρο, δηλαδή, παγερός. Αντίθετα στη βορειοδυτική Ελλάδα ήταν ελαφρώς θερμότερος, δηλαδή, απλά κρύος.

    Γενικά ο χειμώνας του 2020 είναι σαν αυτόν του 2018 για τη χώρα μας, με τη διαφορά ότι τα χιόνια και τα κρύα ήρθαν φέτος νότια, ενώ τότε είχαν πάει βόρεια. Γενικότερα, βέβαια, ο Γενάρης του 2020 στην Ευρώπη είναι θερμότερος από τα κανονικά του επίπεδα, με αποκορύφωμα τη Ρωσία και τη Σκανδιναβία, όπου οι θετικές αποκλίσεις των 6 ως 13 βαθμών από τους μέσους όρους είναι πράγματι υπερβολικές και ανησυχητικές.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο για την παγωμένη ήπειρο, την Ανταρκτική, καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών εκεί και συγκεκριμένα 18,3 βαθμοί, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 17,5 βαθμών από τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με το severe-weather.eu. Το απόλυτο υψηλό θερμοκρασιακό ρεκόρ για την ευρύτερη περιοχή είναι 19,8 βαθμοί από τον Ιανουάριο του 1982, όμως δεν αφορά την ηπειρωτική Ανταρκτική, την περιοχή, δηλαδή, που καλύπτεται από πάγους και γη, αλλά το νησί Signy στα ανοιχτά της. Αντίθετα, η θερμοκρασία των 18,3 βαθμών καταγράφηκε στον αργεντίνικο σταθμό Esperanza που βρίσκεται στην ηπειρωτική Ανταρκτική και συγκεκριμένα στη βόρεια χερσόνησο της.

    Η μεταφορά θερμών αερίων μαζών συνεχίζεται, εξάλλου, σε μεγάλο μέρος της παγωμένης ηπείρου μέσω του φαινομένου foehn effect, που συμβαίνει όταν ο αέρας (νότιος άνεμος) περνάει πάνω από τα βουνά και καθώς κατεβαίνει από τις πλαγιές τους, οι πεδιάδες χαμηλότερα δέχονται θερμές και ξηρές ριπές. Στην ανοδική τους πορεία στην οροσειρά οι άνεμοι ψύχονται, αλλά κατεβαίνοντας από την άλλη πλευρά στις πλαγιές των βουνών θερμαίνονται, καθώς δέχονται μεγαλύτερη πίεση. Στην Ανταρκτική έχει καταγραφεί και η πιο χαμηλή θερμοκρασία όλων των εποχών στη γη και ήταν οι -89,2 βαθμοί στον σοβιετικό σταθμό Vostok στις 21 Ιουλίου 1983.
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/february-2020-temperature-record-antarctica-fa/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου