ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Πιθανή πορεία του καιρού έως το τέλος Φλεβάρη

Συγκεντρώσαμε όλα τα προγνωστικά στοιχεία και θα δώσουμε την πιθανή πορεία του καιρού έως το τέλος του μήνα.
 Μερικοί δείκτες αλλάζουν το επόμενο διάστημα και αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό για αλλαγή του καιρού επιτέλους στην περιοχή της ανατολικής αλλά και κεντρικής Ευρώπης.  Για τις επόμενες όμως 4 με 5 ημέρες το μοτίβο του καιρού δεν θα αλλάξει σημαντικά αφού υψηλές βαρομετρικες πίεσεις θα επικρατούν στη νότια Ευρώπη ενώ βαρομετρικά χαμηλά θα διέρχονται από τα κεντρική και βόρεια.
 Αποτέλεσμα αυτού του μοτίβου θα είναι οι πολλές βροχές σε περιοχές της Αγγλίας και της Σκανδιναβίας (οπως ακριβώς τα έχουμε πει και στη μακροπρόθεσμη εκτίμηση) ισχυροί δυτικοί άνεμοι που μεταφέρουν  θερμές και υγρές αέριες μάζες από τον Ατλαντικό προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.  Κάπου κοντά στις 19-21 του μήνα όμως φαίνεται σταδιακή εξασθένηση των δυτικών ανέμων στη στρατόσφαιρα και αυτό ευελπιστούμε να δράσει ευεργετικά στην αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.
  Αυτή η εξασθένιση των δυτικών ανέμων αν και δεν θα είναι πολύ έντονη φαίνεται να διατηρείται αρκετές ημέρες δίνοντας τη δυνατότητα στα ατλάντικα χαμηλά να περιοριστούν για λίγο και να αφήσω χώρο για άνοδο του Αζορικου αντικυκλώνας.  Τα δεδομένα επίσης ότι οι δυτικοί άνεμοι θα εξασθενήσουν και σε χαμηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας μας δίνει ακόμα μία ελπίδα με σημαντική αλλαγή του καιρού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη με είσοδο και ψυχρών αέριων μαζών αλλά και αρκετών βροχοπτώσεων/χιονοπτωσεων.
 Ο δείκτης επίσης MJO  θα μετακινηθείς σιγά-σιγά σε περιοχές που ευνοούν αυτή τη διάταξη οπότε είναι ακόμα ένα στοιχείο που μας δίνει αισιοδοξία.
 Το μόνο θέμα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο και είναι και το ENSΟ  πού βρίσκεται σε ουδέτερες τιμές και γενικά δεν ευνοεί την ανάπτυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα του Αζορικου αντικυκλώνα.
 15-19 Φεβρουαρίου:  η εικόνα 1 περιγραφή το βασικό μοτίβο του καιρού με τις υψηλές βαρομετρικες πίεσεις στα 500hPa να βρίσκονται στην κεντρική και νότια Ευρώπη και χαμηλές στη βόρεια με αποτέλεσμα τους δυτικούς ανέμους την καλοκαιρία σε όλη τη Μεσόγειο και τις υψηλές γενικά θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.  Πολλές βροχές και χιόνια στη Σκανδιναβία.
ΕΙΚΟΝΑ 1
20-26  Φεβρουαρίου:  η εικόνα  2 δείχνει τη σταδιακή επικράτηση του αντικυκλώνα στον βόρειο Ατλαντικό και την Αγγλία και την κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών απο την περιοχή της Σκανδιναβίας προς την περιοχή της Μεσογείου και της κεντρικής Ευρώπης.  Αυτές τις μέρες αναμένονται να σημειωθούν αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις στο ανατολικό και κεντρικό κομμάτι της Ευρώπης με αρκετές πιθανότητες κάποια βαρομετρικά χαμηλά να δημιουργηθούν και στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου και να μας επηρεάσουν με νοτιάδες αρκετές βροχές και χιόνια στα ορεινά και στη συνέχεια πιθανόν και με κάποια ψυχρή εισβολή και κρύο/χιονοπτώσεις.
ΕΙΚΟΝΑ 2
26-29  Φεβρουαρίου: η εικόνα 3  δείχνει την πιθανή βαρομετρική κατάσταση με τις χαμηλές πιέσεις να πάνε προς την Ανατολική Μεσόγειο και να επηρεάζουν τμήματα της ανατολικής Ελλάδας, της Μαύρης θάλασσας και της Τουρκίας με χαμηλές θερμοκρασίες χιονοπτώσεις και κάποιες βροχοπτώσεις.  Αντίθετα οι υψηλές βαρομετρικες πίεσεις προσπαθούν να εγκαθιδρύθουν στη δυτική και βόρεια Ευρώπη δεχόμενοι πάντα πίεση από τα ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά του Ατλαντικού ωκεανού.  Σε αυτό το στάδιο αναμένουμε και πάλι να σημειωθούν κάποιες βροχές και χιονοπτώσεις στον ελλαδικό χώρο αλλά και γενικά στα Βαλκάνια με τάση βέβαια αυτά να εντοπίζονται όλο και πιο ανατολικά στην Τουρκία αλλά και στην περιοχή της Κύπρου.
ΕΙΚΟΝΑ 3
  Όπως και να έχει όπως φαίνεται από  την παραπάνω ανάλυση μετά τις 19-20 του μήνα φαίνεται ο καιρός να ζωηρεύει στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και αυτό είναι ενθαρρυντικό και για την περιοχή μας μήπως και καλύψουμε το μεγάλο έλλειμμα βροχών που έχουμε.

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα που περιγράφουμε και κανένας δεν ξέρει από τώρα ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πώς.  Όσο θα προχωρούμε προς τις 19-20 του μήνα ευελπιστούμε τα προγνωστικά μοντέλα να αρχίσουν να δείχνουν κάτι και τότε μέσα από τις 2ήμερες και 3ήμερες προγνώσεις θα βλέπουμε την πορεία του καιρού για την  περιοχή μας.
 Αυτή είναι μία εκτίμηση και όχι πρόγνωση.  Δεν πρέπει να το ξεχνάτε ποτέ και ειδικά τη φετινή χρονιά που όλα είναι πάρα πολύ ρευστά και οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις που κάναμε και εμείς δεν πήγαν όσο καλά θα θέλαμε.


Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε Βασίλη για την ενημέρωση δύσκολος καιρός φέτος για να δούμε τη θα δούμε.. Ευγενία Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μία χαρά ήταν η μακροπρόθεσμη εκτίμηση που κάνατε για τον Ιανουάριο, που ήταν ψυχρότερος από τον μέσο όρο του, κάτι που νομίζω ότι είχατε αναφέρει. Από την παρούσα εκτίμηση, το συμπέρασμα είναι ότι δεν έρχεται τελικά πρόωρη άνοιξη - κι ας έκαναν τα πρώτα κτενοφόρα, συγγενικά είδη των μεδουσών που, όμως, δεν τσιμπούν, ενώ θεωρούνται και προάγγελοι της άνοιξης, την εμφάνισή τους στον Σαρωνικό. Αντίθετα, οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή έχουν εγκατασταθεί στη δυτική Ευρώπη και μάλιστα στην Κορσική καίει μία φωτιά εδώ και δέκα μέρες, έχοντας αποτεφρώσει μία έκταση 5.000 εκταρίων, όπως γράφει η Liberation.

    Η πυρκαγιά είναι στα νότια του γαλλικού νησιού, όπου οι δυτικοί άνεμοι έφταναν τα 140 με 160 χιλιόμετρα στο Cap de Corse, τα 120 με 140 χλμ/ώρα στο Balagne και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα στο Μπαστιά, σύμφωνα με το MeteoFrance. Έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 450 πυροσβέστες, τέσσερα αεροσκάφη Canadair και τρία ελικόπτερα για την κατάσβεση μίας ασυνήθιστης για την εποχή πυρκαγιάς, καθώς έχει αποτεφρώσει μία έκταση ίση με 10 χιλιάδες γήπεδα ποδοσφαίρου και εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή.
    https://www.liberation.fr/direct/element/corse-lincendie-de-bavella-a-parcouru-5-000-hectares-le-prefet-redoute-le-retour-du-vent_109203/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου