ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Ο χειμώνας που δεν ήρθε ποτέ (ΑΝΑΛΥΣΗ)



Το φαινόμενο σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες με τον δείκτη ΑΟ να σημειώνει τιμή-ρεκόρ. Ο δείκτης ΑΟ    (Arctic Oscillation) συνδέεται με τις διακυμάνσεις της βαρομετρικής πίεσης σε γεωγραφικά πλάτη πάνω από 20 μοίρες βόρεια (N). Αυτή η διακύμανση οδηγει σε συσσώρευση του ψύχους στο βόρειο πόλο όταν έχουμε θετικές τιμές του AO ενώ όταν αυτές πηγαίνουν προς τις αρνητικές τιμές σημαίνει ότι έχουμε μεσημβρινη κυκλοφορία σε κάποια τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου και μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.Αυτό αποτυπώθηκε και από την τιμή του ΑΟ όπως βλέπετε έφτασε στις 10 Φεβρουαρίου την τιμή 6,34.  Έσπασε το ρεκόρ που κρατούσε από τις  26 Φεβρουαρίου του 1990 με  5,91.
Να τονίσουμε ότι και το 1990 είχαμε έναν πολύ ξηρό Ιανουάριο και Φλεβάρη  ενώ η ανομβρία είχε παραταθεί και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο δίνοντας τις πολυπόθητες βροχές το Μάιο αλλά και τους επόμενους μήνες που ακολούθησαν.
Η φετινή χρονιά όπως το τονίζουμε εδώ και μήνες χαρακτηρίζεται από έντονη ζώνη κυκλοφορία δηλαδή από ισχυρούς δυτικούς ανέμους που κρατάνε το ψυχος στο βόρειο πόλο και δεν το αφήνουν να ξεχυθεί προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.  Στην εικόνα πιο κάτω φαίνονται οι θετικές αποκλίσεις του δυτικού ανέμου (ζωνικη κυκλοφορια) γύρω από το Βόρειο Πόλο.  Για αυτό η ταχύτητα των δυτικών ανέμων έφτασε σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ.
ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΖΩΝΙΚΟΥ AΝΕΜΟΥ ΣΤΑ 10hPa
 Στην επόμενη εικόνα βλέπετε την απόκλιση της βαρομετρικής πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας για το βόρειο ημισφαίριο και φαίνεται πόσο συμπαγείς ήταν τα βαρομετρικά χαμηλά στο βόρειο πόλο τα οποία συγκρατούσαν και το ψύχος σε αυτές τις περιοχές. Αντίθετα φαίνεται οι υψηλές βαρομετρικες πίεσεις που κάλυπταν όλη την Ευρώπη καθώς και περιοχές της Αλάσκας αλλά και της ανατολικής Σιβηρίας δίνοντας σε γενικές γραμμές καλοκαίρια σε αυτές τις περιοχές.  Τέλος βλέπουμε ότι και στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από τις κανονικές και αυτό υποδηλώνει την κατάβαση ψυχρών  αέριων μαζών σε αυτές μόνο τις περιοχές του Βορείου ημισφαιρίου το φετινό χειμώνα.
ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΒΑΡΟΜ.ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Αν πάμε στη στρατόσφαιρα θα δούμε στις επόμενες δύο φωτογραφίες το πόσο ισχυρός ήταν ο πολικός στρόβιλος τελικά αφού τον Ιανουάριο αλλά και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου φαίνεται μία ισχυρή συγκέντρωση χαμηλών θερμοκρασιών στην περιοχή του βόρειου πόλου έως και 15 βαθμούς Κελσίου κάτω από τις μέσες τιμές για την περιοχή. 
Στην επόμενη φωτογραφία είναι ακόμα πιο εμφανής το ποσό στρογγυλεμένος και καλό τοποθετημένος στο βόρειο πόλο είναι ο πολικός στρόβιλος βλέποντας την απόκλιση που είχαμε στα γεωδυναμικά ύψη στο επίπεδο της στρατόσφαιρας. 
Φαίνεται ότι η απόκλιση ήταν και πάνω από 600gpm που μας δείχνει για ποιο λόγο φέτος είχαμε και ρεκόρ στον δείκτη ΑΟ αλλά είχαμε και πολύ υψηλές τιμές του ζωνικού ανέμου που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη διαταραχών που θα έφερναν το ψύχος και σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.  Και πάλι μόνο στην περιοχή της Αλάσκας ,της ανατολικής Σιβηρίας και του Καναδά υπήρχαν θετικές αποκλίσεις και στα δυναμικά ύψη και στις θερμοκρασίες στα 10hPa που αυτό μεταφράστηκε και σε ανάπτυξη αντικυκλωνικων συνθηκών στην περιοχή αυτή και κάποιες ψυχρές εισβολές στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.  
Θα τονίσουμε ακόμα μία φορά ότι μόνο αυτές οι περιοχές του βορείου ημισφαιρίου ειδαν κατά διαστήματα χειμώνα αυτό το χρόνο ενώ σε όλες τις άλλες περιοχές κυριάρχησαν οι υψηλότερες από  τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίες καθώς και γενικά ανομβρία.
ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΑ 10hPa


ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΣΤΑ 10hPa

 Αν και στον καιρό δύσκολα επαναλαμβάνονται τα ίδια μοτίβα υπάρχει πάντα αυτή η πιθανότητα η σχετική ανομβρία να μας συντροφεύει για καιρό ακόμα.
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Αυτός, ο ήπιος χειμώνας όμως, είχε και κάτι θετικό, καθώς οι ψυχρές αέριες μάζες που έμειναν στον πολικό κύκλο, βοήθησαν να παγώσει μεγαλύτερο κομμάτι του Αρκτικού Ωκεανού και της ευρύτερης περιοχής, όπως αναφέρει το severe-weather.eu. Δηλαδή, ο ισχυρός πολικός στρόβιλος βοήθησε να παραμείνουν περισσότερες ψυχρές αέριες μάζες στις πολικές περιοχές και να σχηματιστεί περισσότερος πάγος. Κι όλα αυτά ενώ η περίοδος 2019-2020 άρχισε τον Σεπτέμβρη με λιγότερη παγοκάλυψη στη θάλασσα από ό,τι ακόμα και το 2012 που ήταν η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας. Η παγοκάλυψη έχει, μάλιστα, πολύ καλές συγκεντρώσεις, εκτός από τα πολύ μακρινά σημεία της στην ανοιχτή θάλασσα, τον εξωτερικό και λεπτό πάγο, που θα λιώσει έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι.

    Συγκρινόμενη, μάλιστα, με τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρχε τόσο εκτεταμένη παγοκάλυψη από το 2010 και αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν φέτος τον χειμώνα. Η παγοκάλυψη του 2020 είναι η έβδομη μεγαλύτερη τα τελευταία 20 χρόνια για αρχές Φεβρουαρίου, ενώ ξεπερνάει τον μέσο όρο της περιόδου 2001-2010. Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ο θαλάσσιος πάγος θα συνεχίσει να επεκτείνεται και τον Μάρτιο, αλλά οι εκτιμήσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι θέλουν να λιώνει το μεγαλύτερο κομμάτι του. Πρόκειται για μία μακροπρόθεσμη, βέβαια, εκτίμηση, που συνήθως είναι, όμως, αξιόπιστη στο θέμα της τήξης των πάγων.
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/arctic-sea-ice-extent-largest-february-fa/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιας και ο λόγος, όμως, για τους πάγους, από τον παγετώνα του Chamonix (Σαμονί) και ντυμένος με μία φόρμα του σκι μίλησε ο Emmanuel Μacron για την κλιματική αλλαγή, όπως γράφει η Le Monde. O Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι "δεν μπορούσα να φανταστώ ότι λιώνει τόσο γρήγορα" για τον παγετώνα που έχει χάσει 120 μέτρα μέσα στον αιώνα και πρόσθεσε ότι "η αδράνειά μας είναι ο βασικός λόγος". Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο συγκεκριμένος παγετώνας χάνει 8 με 10 μέτρα ετησίως, ενώ η μέση θερμοκρασία του έχει ανέβει κατά 4 βαθμούς από το 1950. Ο παγετώνας mer de Glace (θάλασσα από πάγο), όπως ονομάζεται, εκτείνεται σε εφτά χιλιόμετρα, αλλά έχει χάσει 2 χιλιόμετρα από το 1850.

    Ο Μacron που συνοδευόταν από πολλούς εμπειρογνώμονες, θέλει να κάνει την οικολογία μία από τις δύο μεγάλες του προτεραιότητες (η άλλη είναι η μεταρρύθμιση των συντάξεων). Έτσι, η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Elizabeth Born ανακοίνωσε μία επέκταση των φυσικών πάρκων και μέτρα για τις πλημμύρες, αλλά και τη δημιουργία ζώνης προστασίας στο Mont Blanc ως το τέλος του έτους. Μέτρα που οι οικολογικές οργανώσεις θεωρούν, πάντως, ανεπαρκή.

    Ο Γάλλος πρόεδρος θα κατέβει ξανά στο Chamonix για να αναφερθεί με λεπτομέρειες στα μέτρα προστασίας του Mont Blanc (Λευκό Όρος), που έχει υψόμετρο 4.809 μέτρων, αλλά απειλείται από την έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς κάθε χρόνο τον επισκέπτονται 20 χιλιάδες άτομα. Η προσγείωση ενός τουριστικού αεροσκάφους όχι μακριά από την κορυφή του, μόνο και μόνο για να μην χρειάζεται παρά να κάνουν μερικά μέτρα οι αλπινιστές για να την ανέβουν, οι σημαίες και τα σκοινιά που αφήνουν εκεί, είναι μερικά παραδείγματα.

    Έχει ζητηθεί επίσης να δημιουργηθεί καταφύγιο για την προστασία άγριας ζωής, αλλά και να απαγορευτεί η διέλευση από το τούνελ του Mont Blanc στα πιο ρυπογόνα φορτηγά, όμως οι τοπικές αρχές λένε ότι δεν μπορούν να τα σταματήσουν.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2020/02/13/emmanuel-macron-visite-la-mer-de-glace-pour-parler-climat_6029390_1652612.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και από την Αρκτική να περάσουμε στην Ανταρκτική, καθώς Βραζιλιάνοι επιστήμονες κατέγραψαν θερμοκρασία 20,75 βαθμών στο νησί Seymour, σχεδόν έναν ολόκληρο βαθμό μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε γίνει στο νησί Signy τον Ιανουάριο του 1982 και ήταν 19,8 βαθμοί, όπως επισημαίνει ο Guardian. H υψηλότερη θερμοκρασία στην ηπειρωτική Ανταρκτική είναι, πάντως, οι 18,3 βαθμοί που καταγράφηκαν στις 7 Φεβρουαρίου στον αργεντίνικο σταθμό Esperanza.
    Aυτά τα τρία ρεκόρ θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, αλλά ήδη οι επιστήμονες κάνουν λόγο για απίστευτες και υπερβολικές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο επιστήμονα Carlos Schaefer η θερμοκρασία στη νότια χερσόνησο της Ανταρκτικής και το αρχιπέλαγος Ross παρουσίασε πτώση την πρώτη δεκαετία του χειμώνα μας, αλλά εντυπωσιακή άνοδο τη δεύτερη. Αυτή οφείλεται σε αλλαγή των ωκεάνιων ρευμάτων και σε επεισόδια Ελ Νίνιο, καθώς "οι κλιματικές αλλαγές στην ατμόσφαιρα σχετίζονται με τις αλλαγές στον πάγο και τον ωκεανό".

    Στην Ανταρκτική είναι αποθηκευμένο το 70% του γλυκού νερού υπό τη μορφή πάγου ή, χιονιού, που αν λιώσουν, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει 50 με 60 μέτρα, αλλά θα περάσουν πολλές γενιές για να συμβεί αυτό. Μέχρι το τέλος του αιώνα η άνοδος της στάθμης των ωκεανών υπολογίζεται στα 30 με 110 εκατοστά, ανάλογα και με το πόσο θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στην ανατολική Ανταρκτική οι θερμοκρασίες είναι, πάντως, σχετικά σταθερές και η ανησυχία υπάρχει για τη δυτική. Εκεί τα ολοένα και θερμότερα νερά υπονομεύουν δύο μεγάλους παγετώνες, αν και για την ώρα δεν έχει ανέβει πολύ η στάθμη της θάλασσας.

    Σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται η δυτική χερσόνησος που εκτείνεται (με τους πάγους προφανώς) ως την Αργεντινή. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι της Greenpeace - παρουσία και του Guardian - διαπιστώθηκε ότι οι πάγοι είχαν υποχωρήσει κατά 100 μέτρα, αποκαλύπτοντας τα μαύρα βράχια στις ακτές. Αν και το καλοκαίρι συνηθίζεται να λιώνουν οι πάγοι, το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, οι θερμοκρασίες αυξάνονται γρηγορότερα τον χειμώνα και οι αποικίες των πιγκουίνων που βασίζονται στους πάγους, κινδυνεύουν.
    https://www.theguardian.com/world/2020/feb/13/antarctic-temperature-rises-above-20c-first-time-record
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου