ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 14-16/3/2020 Από τη άνοιξη στο χειμώνα(+XAΡΤEΣ ΒΡΟΧΗΣ-XIONIOY)

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020.
 Προβλέπεται καλοκαίρια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά θα υπάρχουν κατά τόπους τοπικές νεφωσεις στο Ιόνιο και τα ηπειρώτικα και αργότερα και στην υπόλοιπη χώρα και θα σημειωθούν λίγες σποραδικές μπόρες στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα κυρίως της Μακεδονίας.
 Θεσσαλία: προβλέπεται καλός  με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας που θα διακόπτονται από τοπικές νεφώσεις.
 Λάρισα: προβλέπεται καλοκαίρια με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους.
 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς αλλά και μετά θα στραφούν σε ανατολικούς 2 με 3 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και 3 με 4 μποφόρ στα πεδινά.
Η θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή θα κυμανθεί σε
Λάρισα 8/24°C
Τρίκαλα 9/23°C
Καρδίτσα 8/24°C
Βόλος 11/22°C
Καλαμπάκα 9/22°C
Ελασσόνα 7/22°C
Αγιά 8/21°C
Φάρσαλα 7/23°C
Σποράδες 13/19°C
-----------------------------------------------------
Κυριακή 15 Μαρτίου 2020.
 Σταδιακή πύκνωση των νεφώσεων από τα βόρεια προς τα νότια με τοπικές βροχές  αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη και σταδιακά από τις μεσημεριανές ώρες στην Ήπειρο ,τη Θεσσαλία ,τη Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στις θαλάσσιες περιοχές ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι και μετά σε ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης κατά μέσο όρο πάνω από τα 500 μέτρα στη Θράκη και πάνω από τα 800 με 1200 μέτρα στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
 Θεσσαλία: προβλέπεται πύκνωση των νεφώσεων με τοπικές βροχές από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και μετά έως και το βράδυ. Λίγες καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.  Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά σε πολύ μεγάλα υψόμετρα αλλά σταδιακά μέχρι το βράδυ θα κατέβουν στα 1000 με 1100 μέτρα υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του διαμερίσματος.
 Λάρισα: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις που θα πυκνώσουν και πριν το μεσημέρι θα ξεκινήσει να βρέχει.  Οι βροχές θα διαρκέσουν έως αργά το βράδυ.
 Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα αλλά από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σημαντικά στα θαλάσσια τμήματα που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ.
  Η θερμοκρασία έως και το μεσημέρι θα ανέβει αλλά από το απόγευμα θα σημειωθεί σημαντική πτώση και θα κυμανθεί σε
Λάρισα 7/17°C
Τρίκαλα 7/18°C
Καρδίτσα 7/18°C
Βόλος 8/18°C
Καλαμπάκα 7/16°C
Ελασσόνα 5/15°C
Αγιά 6/15°C
Φάρσαλα 7/19°C
Σποράδες 10/16°C
---------------------------------------------------------
Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020.
 Στην Ήπειρο ,τη Μακεδονία ,τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα την Πελοπόννησο και τη βόρεια Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους στα πεδινά τμήματα λίγες καταιγίδες στα θαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας πάνω από τα 600 μετρά κατά μέσο όρο. Στη Στερεά Ελλάδα οι χιονοπτώσεις θα ξεκινούν από τα 800 μέτρα και πάνω ενώ στην Πελοπόννησο πάνω από τα 1000 μέτρα.  Σταδιακά Από τις απογευματινές ώρες ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται από τα βόρεια προς τα νότια και οι βροχές μέχρι το βράδυ θα παραμείνουν στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.
 Θεσσαλία: προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν για λίγο και σε ημιορεινές περιοχές πάνω από τα 500 με 600 μέτρα κατά μέσο όρο. Από τις απογευματινές ώρες ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί. Αναμένονται να πέσουν 10 με 15 χιλιοστά βροχής στις πεδινές περιοχές και 25 με 40 χιλιοστά στα ορεινά τμήματα όλης της περιφέρειας.  Χιονόστρωση θα παρατηρηθεί σε ορεινές περιοχές πάνω από τα 700 με 800 μέτρα και όσο ψηλότερα τόσο μεγαλύτερη θα είναι αυτή.
 Λάρισα: προβλέπονται τοπικές βροχές που από το μεσημέρι και μετά θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
 Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα πεδινά τμήματα 4 μποφόρ με εξασθένηση το απόγευμα και στα θαλάσσια αρχικά 6 με 7 αλλά και εδώ θα εξασθενίσουν λίγο προς το βράδυ.
 Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σε
Λάρισα 5/11°C
Τρίκαλα 5/10°C
Καρδίτσα 5/10°C
Βόλος 6/10°C
Καλαμπάκα 4/8°C
Ελασσόνα 4/8°C
Αγιά 4/9°C
Φάρσαλα 4/10°C
Σποράδες 8/11°C


ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΥΕΤΟΣ ΣΕ ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 14-16/3/2020.



ΧΙΟΝΟΚΑΛΥΨΗ ΕΛΛΑΔΑΣ 16/3/2020 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Χιόνια στα βουνά απ' ό,τι καταλαβαίνω, δηλαδή, Πίνδο, Όλυμπο, Παρνασσό. Να δούμε, όμως, τι συμβαίνει και στη μεγαλύτερη οροσειρά του κόσμου, καθώς το Νεπάλ έκλεισε όλες τις κορυφές των Ιμαλαϊων, συμπεριλαμβανομένης και της υψηλότερης, του Έβερεστ, υπό τον φόβο του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters. H ασιατική χώρα κερδίζει πάνω από 4,4 εκ. δολ. κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μόνο για τη χορήγηση αδειών στους ορειβάτες, προκειμένου να ανέβουν στις 14 πιο ψηλές βουνοκορφές του κόσμου. Ο υπουργός Τουρισμού Yogesh Bhattarai ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι ακυρώνονται όλες οι ορειβατικές αποστολές στα Ιμαλάια από τον Μάρτιο ως τον Μάιο ως προληπτικό μέτρο για τον κορωνοϊό.

    Το Νεπάλ έχει μόνο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού μεταξύ 450 ανθρώπων που έχει ελέγξει και συγκεκριμένα έναν φοιτητή που επέστρεψε από την Κίνα. Η απόφαση του Νεπάλ επηρεάζει πολλές ξένες ορειβατικές αποστολές, που ετοιμάζονταν για την εαρινή περίοδο, η οποία είναι και η ιδανική για την ανάβαση στα Ιμαλάια, καθώς έχει υποχωρήσει το τσουχτερό κρύο του χειμώνα και δεν έχουν αρχίσει οι βροχές του Ιουνίου. Το Έβερεστ με υψόμετρο 8.850 μέτρα είναι στα σύνορα του Νεπάλ με το Θιβέτ και η Κίνα ανακοίνωσε με τη σειρά της την απαγόρευση της ορειβασίας στα βουνά που βρίσκονται στην επικράτειά της.

    Είναι η δεύτερη φορά που απαγορεύεται η ανάβαση, μετά τις 25 Απριλίου 2015, όταν ένας μεγάλος σεισμός είχε στοιχίσει τότε τη ζωή σε 9.000 ανθρώπους στο Νεπάλ. Ανάμεσά τους ήταν και 18 άνθρωποι που σκοτώθηκαν όταν χιονοστιβάδα έπεσε σε κατασκήνωση βάσης στο Έβερεστ. Την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Νεπάλ εξέφρασαν κάποιοι ορειβάτες, ενώ άλλοι είπαν ότι την κατανοούν, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Ένα ξέσπασμα του κορωνοϊού σε κάποια κατασκήνωση βάσης θα ήταν καταστροφικό.

    Οικονομικές απώλειες δεν θα έχει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι σέρπα, που οδηγούν τους ορειβάτες στις 400 κορφές των Ιμαλαϊων. Για να πάρει ένας ορειβάτης άδεια ανάβασης στο Έβερεστ θα πρέπει να πληρώσει 11 χιλ. δολ., ενώ τα συνολικά του έξοδα (αμοιβές των σέρπα, εξοπλισμός, μεταφορές, ξενοδοχεία), μπορεί να ανέλθουν σε 60 χιλ. δολ. Πέρσι είχαν ανέβει στο Έβερεστ 381 ορειβάτες. Το Νεπάλ θα σταματήσει και την έκδοση βίζας για τους ξένους που θέλουν να το επισκεφτούν ως τις 30 Απριλίου.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavurus-nepal/nepal-closes-mount-everest-for-climbers-because-of-coronavirus-fears-idUSKBN2100LO?il=0

    Στη Νότια Κορέα, εξάλλου, δεν εφαρμόζουν τόσο πολύ το μέτρο της καραντίνας, όσο αυτό του εντοπισμού των κινήσεων ενός ασθενή με κορωνοϊό. Και μέσω ενός δικτύου χάρη στην υπερσύγχρονη τεχνολογία που διαθέτουν, ενημερώνουν με μηνύματα τον κόσμο αν κάποιο κρούσμα κινείται στην περιοχή τους. Στη Νότια Κορέα έχουν υποβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε τεστ για τον κορωνοϊό και έχουν τα δύο τρίτα των θυμάτων από ό,τι έχει η Ελλάδα από τη γρίπη.

    Κατά τα άλλα, επιθεώρησα και κάτι δίχτυα που είχαν ρίξει την Παρασκευή στο Θυμάρι και ευτυχώς δεν είχαν πιάσει κανένα ψάρι, ενώ μάζεψα και αρκετά σκουπίδια από τη δαντελένια ακρογιαλιά και μία χελώνα που την πήγα στους αγρούς για να μην την πατήσει κανένα αυτοκίνητο στη δημοσιά. Βγήκε πάλι το μεροκάματο...
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδού και μερικές ακόμα λεπτομέρειες για το πώς χειρίζονται την επιδημία στη Νότια Κορέα:

    Περισσότεροι ανάρρωσαν, παρά νόσησαν από τον κορωνοϊό για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στη Νότια Κορέα το Σάββατο 14/3, όπως μεταδίδει το Reuters. H καθοδική τάση δίνει την ελπίδα ότι η επιδημία επιβραδύνεται στη δεύτερη μεγαλύτερη εστία της, μετά την Κίνα. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 107 νέα κρούσματα σε σχέση με τα 110 της Παρασκευής 13/3, ενώ 204 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Η Νότια Κορέα έχει πλέον 8.086 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 73 νεκρούς (ένας καινούριος), δηλαδή, ποσοστό θνησιμότητας 0,9% από τις 20 Ιανουαρίου οπότε και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα.

    Με βάση τα τελευταία στοιχεία η Νότια Κορέα έχει μία σταθερή πτώση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αυξάνοντας τις ελπίδες για επιβράδυνση της επιδημίας, αλλά οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση. Από τα 107 νέα κρούσματα, τα 62 είναι από την Νταεγού που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη πόλη, με μία χριστιανική εκκλησία να είναι εκεί το επίκεντρο της επιδημίας. Στην πρωτεύουσα Σεούλ καταγράφηκαν 13 κρούσματα και άλλα 15 στην επαρχία Gyeongbuk, όπου υπάρχει επίσης μείωση.

    Η Νότια Κορέα, που έχει τα περισσότερα κρούσματα στην Ασία μετά την Κίνα εξετάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και εντοπίζει πιθανούς ασθενείς και φορείς του ιού, χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα και δορυφορική τεχνολογία. Το Κέντρο για τον Έλεγχο Επιδημιών της Νότιας Κορέας ενημερώνει την κυβέρνηση για το πού κινούνται οι ασθενείς με κορωνοϊό, διασφαλίζοντας την προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς να παραβιάζει προσωπικά δεδομένα. Δεν συμπεριλαμβάνονται, δηλαδή, πληροφορίες για την κατοικία και τον τόπο εργασίας των ασθενών.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-southkorea/south-korea-reports-107-new-coronavirus-cases-total-8086-kcdc-idUSKBN21101Y?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για του λόγου το αληθές ότι ο ιός έχει τελειώσει (και εδώ και μέρες, μάλιστα,) στην Κίνα, ιδού το ακόλουθο κείμενο:

    Τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα εγχώρια την Παρασκευή 13/3, όπως μεταδίδει το Reuters. Συγκεκριμένα, όλα τα νέα κρούσματα στην Κίνα ήταν μόλις 11, αλλά μόνο τέσσερα ήταν εγχώρια και συγκεκριμένα από την επαρχία Hubei. Tα άλλα εφτά - τέσσερα εκ των οποίων στη Σαγκάη και ένα στο Πεκίνο - αφορούσαν ταξιδιώτες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ και τα Σαουδική Αραβία. Συνολικά 95 ασθενείς με κορωνοϊό έχουν μπει στην Κίνα, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 3.189 με τους 13 πιο πρόσφατους θανάτους να καταγράφονται στην επαρχία Hubei, εκ των οποίων οι 10 στην πρωτεύουσά της Wuhan. Παγκοσμίως 138 χιλιάδες άνθρωποι έχουν νοσήσει και 5.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Και καθώς αυξάνονται τα εισαγόμενα κρούσματα στην Κίνα, οι αρχές ζητούν από τους ξένους να μην κρύβουν από πού έρχονται, προειδοποιώντας τους ότι θα καλύψουν από μόνοι τους τα έξοδα νοσηλείας τους, εφόσον το κάνουν. Από τα τέσσερα νέα κρούσματα της Σαγκάης, τα τρία ήταν εργαζόμενοι από την Ιταλία, που επέστρεψαν στην Κίνα μέσω Μόσχας και ο τέταρτος επίσης Ιταλός, που έφτασε από το Παρίσι. Η Ιταλία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που σταμάτησε τις πτήσεις προς την Κίνα με το ξέσπασμα της επιδημίας, έχει πλέον 17.600 κρούσματα και το υψηλότερο ποσοστό (7%) θνησιμότητας στον κόσμο.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-china/mainland-china-sees-imported-virus-cases-exceed-new-local-infections-for-first-time-idUSKBN21106O?il=0
    Bαγγέλης Σπανός

    Υ.Γ: Και για να ευθυμήσουμε και λίγο, γιατί και η καλή ψυχολογία παίζει πάντα ρόλο στο πώς αντιμετωπίζει ο οργανισμός μας τις αρρώστιες: "Είμαστε σε μία τράπεζα και μπαίνουν δύο τύποι με μάσκες. Στην αρχή φοβηθήκαμε όλοι, αλλά ευτυχώς ήταν ληστεία". Κι ένα ακόμα: "Δύο αρνάκια βόσκουν στο λιβάδι. "Λες να τη γλιτώσουμε φέτος;" ρωτάει το ένα. "Στάνταρντ", απαντάει το άλλο. "Συνέχισε να βήχεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου