ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Συνθηκες παγετου στη Θεσσαλια 17/3/2020

Όψιμος παγετός σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε πολλές περιοχές της πεδινής Θεσσαλίας.  Η θερμοκρασία νωρίς το πρωί για λίγες ώρες κυμάνθηκε στους -2 με -3 βαθμούς κελσίου θερμοκρασία κρίσιμη για την ανθοφορία των δέντρων.  
Προτείνω έλεγχο των καλλιεργειών σας τις επόμενες λίγες μέρες για να φανεί αν υπήρξε τελικά ζημιά ή όχι από τις χαμηλές θερμοκρασίες της σημερινής ημέρας.
 Επισημαίνω ότι και αύριο το πρωί υπάρχει κάποια πιθανότητα για θερμοκρασίες κοντά στο 0 με -1 σε κάποιες λίγες πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας ενώ από την Πέμπτη και μετά η πιθανότητα παγετού μηδενίζεται και έτσι δεν έχουμε περαιτέρω προβλήματα.
Ακολουθεί πίνακας με επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς της Θεσσαλίας ώστε να δείτε τις ελάχιστες θερμοκρασίες που είχαμε σήμερα το πρωί.
 Να τονίσω τέλος για τους αγρότες που με ρωτάνε αν θα έχουμε κάποια κύμα κακοκαιρίας προς τα τέλη του μήνα ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο.  Η μόνη τάση που μπορούμε να πούμε είναι ότι όντως η πρόγνωση πολλαπλού δείγματος δείχνει αρκετό κρύο και παγετό σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με ανοιχτό το ενδεχόμενο και για χιονοπτώσεις.
 Μείνετε συντονισμένοι στο προφίλ μου ,στη σελίδα μου στο Facebook στην οποία μπορείτε να κάνετε like και να έχετε ενημέρωση συνεχής καθώς βέβαια και στο παρόν blog.


Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Μιας και ο λόγος για παγετό και για χαμηλές θερμοκρασίες γενικότερα, μας τα χαλάει το ευρωπαϊκό προς το τέλος του μήνα, ενώ ο - συνήθης ύποπτος - τζίφος (το αμερικάνικο μοντέλο πρόγνωσης) δεν δίνει κάτι ιδιαίτερο. Ακόμα είναι, βέβαια, πολύ νωρίς και αυτό ισχύει και για το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, που έγινε πειραματικά σε τέσσερις (εθελοντές) ασθενείς στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το BBC. Το εμβόλιο περιέχει έναν ακίνδυνο γενετικό κώδικα, που αντιγράφηκε από τον ιό, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια Covid-19. Θα χρειαστούν, όμως, μήνες ερευνών για να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο εμβόλιο ή οποιοδήποτε άλλο είναι αποτελεσματικό. Ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο ήταν μία μητέρα δύο παιδιών και ηλικίας 43 χρονών στο Σιάτλ.

    Πρόκειται για την Jennifer Haller που χαρακτήρισε "θαυμάσια ευκαιρία τη συμβολή της στην αναχαίτιση της επιδημίας", κι ενώ παγκοσμίως συνεχίζονται οι έρευνες. Ο γιατρός John Tregoning εξήγησε από την πλευρά του ότι "αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιεί προϋπάρχουσα τεχνολογία, πράγματα που ξέρουμε ότι είναι ασφαλή για ανθρώπους, ενώ παρακολουθούμε στενά όσους το κάνουν". "Ναι, προχωρήσαμε πολύ γρήγορα, αλλά είναι ένας αγώνας δρόμου ενάντια στον ιό, δεν ανταγωνιζόμαστε οι επιστήμονες ο ένας τον άλλον και θέλουμε όλοι να κάνουμε το καλύτερο για την ανθρωπότητα".

    Συνήθως τα εμβόλια, όπως αυτό για την ιλαρά για παράδειγμα, παρασκευάζονται από έναν αποδυναμωμένο ή νεκρό ιό. Αλλά το εμβόλιο mRNA-1273 δεν παρασκευάστηκε από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια Covid-19. Αντίθετα, περιέχει ένα μέρος του γενετικού κώδικα, το οποίο αντιγράφηκε από τον ιό και παρασκεύασαν οι επιστήμονες στο εργαστήριο. Και αυτό που κάνει, είναι να ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έτσι ώστε να εξουδετερώσει την ασθένεια. Στους εθελοντές δόθηκαν διαφορετικές δόσεις του πειραματικού εμβολίου. Συνολικά, θα τους γίνουν δύο διαφορετικές ενέσεις με διαφορά 28 ημερών στο πάνω μέρος του αριστερού χεριού (πάνω από τον αγκώνα, δηλαδή, στο μπράτσο). Αλλά ακόμα κι αν τα αρχικά τεστ ελέγχου πήγαν καλά, θα χρειαστούν 18 μήνες για να είναι οποιοδήποτε εμβόλιο διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.

    Μέχρι τότε προσέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Προσέχουμε και για τους άλλους. Θα έρθει κάποια μέρα που θα θέλουμε κάποιος να προσέξει και για μας. "Εκεί που είσαι, ήμουνα κι εδώ που είμαι θα 'ρθεις" μου έλεγε κάποτε ο παππούς μου. Η ζωή τρέχει γρήγορα και ποτέ δεν είναι αρκετή. Μένουμε σπίτι, λοιπόν, όχι γιατί μας το ζητούν επιτακτικά, αλλά επειδή είναι μεγάλη ανάγκη πραγματικά.

    Για να γίνει αντιληπτό, ο βασικός λόγος που δεν διαπράττουμε κάποιο έγκλημα, δεν είναι η τιμωρία, αλλά για να μην βλάψουμε κάποιον συνάνθρωπό μας. Κάτι ανάλογο κάνουμε και τώρα, προσπαθούμε να μην βλάψουμε κανέναν συνάνθρωπό μας και να προστατέψουμε ο ένας τον άλλον. Και θα τα καταφέρουμε. Αυτή θα είναι και η πρώτη νίκη μας μετά από μία δεκαετία γεμάτη ήττες. Μία νίκη που είναι πιο κοντά απ' ό,τι τώρα φαίνεται.
    https://www.bbc.com/news/health-51906604
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο γιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός επιβεβαιώνει ότι τα πραγματικά κρούσματα στην Ιταλία αγγίζουν τις 100 χιλιάδες (εντάξει, εγώ έγραψα για 1 εκ., αλλά εξετάζοντας μόνο στατιστικά δεδομένα, ενώ έχουν περάσει και μερικές μέρες από το άρθρο του καθηγητή και τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά):

    "Μέχρι πρόσφατα, η Νότια Κορέα είχε πραγματοποιήσει πάνω από 250.000 αναλύσεις (πάνω από 100.000 αναλύσεις μόνο το διάστημα 12 έως 19 Φεβρουαρίου), ενώ έχει συνολικά τη δυνατότητα πραγματοποίησης 250.000 αναλύσεων την εβδομάδα. Η Γερμανία επίσης πραγματοποιεί τεράστιο αριθμό αναλύσεων. Από τις 2 έως τις 9 Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί 35.000 αναλύσεις για τον κορωνοϊό μόνο στον ιδιωτικό τομέα υγείας, και προφανώς χιλιάδες επιπλέον αναλύσεις σε δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστήμια και οργανισμούς. Η Γερμανία έχει σήμερα τη δυνατότητα πραγματοποίησης 12.000 αναλύσεων ημερησίως.

    Με βάση τα επίσημα στοιχεία στις 15 Μαρτίου, περίπου 14.800 από τα συνολικά 24.747 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία ήταν ηλικίας άνω των 60. Αυτός ο αριθμός στην πραγματικότητα αντιπρoσωπεύει το 15-20% του συνόλου των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, κι όχι το 59.7% όπως αναφέρει επίσημα η Ιταλία. Άρα η Ιταλία πιθανότατα πλησιάζει ή και ξεπερνά τα 100.000 πραγματικά κρούσματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν διαγνωσθεί. Και βλέποντας τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, μάλλον αυξάνεται καθημερινά αυτή η διαφορά μεταξύ πραγματικών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων".

    Ακολουθεί link με όλη την ανάλυση του γιατρού που είναι και ερευνητής στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Αττικής και θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξεις μία επιδημία είναι:

    - Ο εντοπισμός και η ακριβής καταγραφή των κρουσμάτων.

    -Η απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τους υγιείς.
    https://www.anoixtoparathyro.gr/%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7/?fbclid=IwAR0YGPHlH7IvjZlpfi8VgWx0wIkruiuizuv37w3yAVul-eLaBuGHzRy99HE
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι κινέζικες αρχές υποστηρίζουν ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιαπωνία για τη γρίπη φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και σε ασθενείς στον κορωνοϊό, όπως αναφέρει ο Guardian. O λόγος για το favipiravir, που παρασκευάζει θυγατρική εταιρία της Fujifilm και τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του σε 340 ασθενείς της Wuhan ήταν ενθαρρυντικά. "Eίναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ασφαλές και αποτελεσματικό στη θεραπεία" δήλωσε για τον ιαπωνικό φάρμακο ο Κινέζος αξιωματούχος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας Zhang Xinmin.

    Ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο στην κινέζικη πόλη Shenzen βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό, μόλις τέσσερις μέρες αφότου είχαν βρεθεί θετικοί. Το αντίστοιχο διάστημα για όσους δεν πήραν το φάρμακο ήταν 11 μέρες. Επιπρόσθετα, ακτίνες Χ επιβεβαίωσαν βελτίωση στην κατάσταση των πνευμόνων στο 91% των ασθενών που τους χορηγήθηκε το φάρμακο, αλλά μόνο στο 62% μεταξύ όσων δεν το πήραν.

    Οι μετοχές της Fujifilm Toyama Chemical, που έχει παρασκευάσει το favipiravir από το 2014, εκτοξεύτηκαν κατά 14,7% στα 5.207 γεν, ενώ για λίγη ώρα έκαναν και ιστορικό υψηλό ρεκόρ με 5.238 γεν. Γιατροί στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν το ίδιο φάρμακο σε κλινικές μελέτες σε ασθενείς του κορωνοϊού με ήπια ως μέτρια συμπτώματα, ελπίζοντας ότι θα αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού σε ασθενείς. Αλλά το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας υποστηρίζει ότι το φάρμακο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα.

    "Δώσαμε το Avigan (είναι η δεύτερη ονομασία του) σε 70 με 80 ασθενείς, αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί τόσο καλά όταν ο ιός έχει ήδη πολλαπλασιαστεί" δήλωσε Ιάπωνας γιατρός. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και από τη χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων (lopinavir και ratonavir) για το AIDS σε ασθενείς με κορωνοϊό. Το 2016 η ιαπωνική κυβέρνηση είχε δώσει στη Γουιάνα το favirapir για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα, ενώ για να χρησιμοποιηθεί τώρα ευρέως κατά του κορωνοϊού χρειάζεται κυβερνητική έγκριση, που το νωρίτερο που μπορεί να δοθεί είναι τον Μάιο του 2020, αφού πρόκειται για ένα φάρμακο για τη γρίπη.

    Το γεγονός ότι φάρμακο για τη γρίπη είχε χορηγηθεί μέχρι και για τον Έμπολα δείχνει και πόσο σοβαρή ασθένεια είναι και η γρίπη. Απλά, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα τώρα το πόσους σκοτώνει κάθε χρόνο και αυτή σε όλο τον κόσμο. Ίσως όταν οι επιστήμονες να έχουν όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα στη διάθεσή τους να αποδειχτεί ότι και ο κορωνοϊός - για τον οποίο δεν υπάρχει ανοσία τώρα, κάτι που τον καθιστά πολύ επικίνδυνο - είναι περίπου σαν τη γρίπη.

    Καρχαρίας δεν είναι, πάντως, όπως τον παρουσιάζουν. Δεν υπάρχουν καρχαρίες, ως επί το πλείστον καλόγριες βγάζω στις υποβρύχιες φωτογραφίες. Την Τετάρτη απαθανάτισα κι ένα άλλο είδος κτενοφόρου (ανήκει στην οικογένεια των μεδουσών), που μοιάζει με κορδέλα ή δαντέλα ανάμεσα στις καλόγριες. Έμεινα και καμιά 15αριά λεπτά στα κρυστάλλινα νερά, μήπως και φύγει ένας κύριος που περιφερόταν βήχοντας στη δαντελένια ακρογιαλιά. Μάταια, όμως. Ο τύπος έβηχε δυνατά και ξηρά - το κατεξοχήν σύμπτωμα του κορωνοϊού είναι αυτό μαζί με τον πυρετό - επισκιάζοντας ακόμα και τις ριπές των 6 και πλέον beaufort βοριά.

    Προς στιγμήν, σκέφτηκα να του ζητήσω τον λόγο που κυκλοφορεί έξω με βήχα, αλλά φοβήθηκα να τον πλησιάσω σε απόσταση μικρότερη των δέκα μέτρων. Αφού είδα ότι δεν φεύγει και είχα ξεπαγιάσει μέσα στη θάλασσα, βγήκα, ντύθηκα άρον, άρον και έφυγα από την αγαπημένη μου ακτή, φορώντας στο ένα πόδι μπλε σαγιονάρα και στο άλλο μία μαύρη κάλτσα.
    https://www.theguardian.com/world/2020/mar/18/japanese-flu-drug-clearly-effective-in-treating-coronavirus-says-china
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου