ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Σύνοψη χειμώνα 2019-2020 Ευρώπη -Ελλάδα

Ο χειμώνας 2019-2020 τελείωσε και μπορούμε τώρα να κάνουμε μία σύνοψη.  Όπως βλέπετε και στον χάρτη με τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε σχέση με την περίοδο 1981-2010 ο φετινός χειμώνας ήταν πολύ θερμός σε όλη την Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στην περιοχή της δυτικής Ρωσίας και της νότιας Σκανδιναβίας και αγγιξαν τους 5 με 7 βαθμούς κελσίου πάνω από τις κανονικές τιμές. Και στην υπόλοιπη Ευρώπη είχαμε υψηλότερες από τις κανονικές τιμές κατά μέσο όρο στον 1 με 3 βαθμούς Κελσίου. 
 Οι αιτίες που σημειώθηκαν τόσο υψηλές θερμοκρασίες εκτός από την κλιματική αλλαγή που είναι παρούσα εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια  ήταν:
1)  οι πολύ ισχυροί δυτικοί άνεμοι στην περιοχή της στρατόσφαιρας δηλαδή σε ένα υψόμετρο 20 με 30 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης.  Οι τιμές τους βρέθηκαν κατά το 90% του χειμώνα πάνω έως πολύ πάνω από τις κανονικές ταχύτητες. Στο πιο κάτω σχεδιάγραμμα βλέπετε την μαύρη γραμμή  που είναι ο μέσος όρος της τελευταίας 35ετίας και με την μπλε γραμμή την ένταση των δυτικών αυτών ανέμων το φετινό χειμώνα. Υπήρξαν κάποιες μέρες όπου σημειώθηκαν ρεκόρ στην ένταση των δυτικών ανέμων όπως στις πρώτες μέρες του Νοέμβρη στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου καθώς και σε πολλές ημέρες  από τις 15 Φλεβάρη και μετά.
ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΗ=2020 - ΜΑΥΡΗ ΓΡΑΜΜΗ= ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ 1979-2016

2)  οι παραπάνω  ισχυροί δυτικοί άνεμοι συγκέντρωσαν και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες  σε αυτό το υψόμετρο που κάποιες στιγμές έφτασαν και σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από τον βόρειο πόλο κάνοντας πολύ δυνατό τον πολικό στρόβιλο (PV).
3)  αποτέλεσμα του πολύ ισχυρού πολικού στροβίλου ήταν η ανάπτυξη πολύ χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων και στην μέση τροπόσφαιρα δηλαδή στα 5 km από την επιφάνεια της γης που συγκρατούσαν τις αέριες μάζες πολικής προέλευσης πάνω από τον βόρειο Πόλο.
 H διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη μέση τροπόσφαιρα (5km  υψόμετρο) που επικράτησε λόγω των παραπάνω λόγων ήταν η εγκαθίδρυση βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Ισλανδίας και της Σκανδιναβίας και ενός βαρομετρικού υψηλού στην δυτική ,κεντρική και νότια Ευρώπη.  Οι επικρατούντες άνεμοι από αυτό το μοτίβο ήταν οι δυτικοί νοτιοδυτικοί οι οποίοι μετέφεραν υγρές και θερμές αέριες μάζες από τον Ατλαντικό ωκεανό προς το εσωτερικό της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στην επόμενη εικόνα με περιοχές της δυτικής και κυρίως της βόρειας Ευρώπης να σημειώνουν πολύ μεγάλα ύψη βροχής.  Υπάρχει και μία περιοχή στα νότια της Ελλάδας αλλά και στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου όπου κάποιες φορές κάποιες από αυτές τις διαταραχές  κατάφεραν να περάσουν κυριως τον Δεκέμβριο και δευτερευόντως και τον Φλεβάρη  και εδωσαν σύντομες αλλά πάρα πολύ έντονες βροχοπτώσεις.  Στις υπόλοιπες περιοχές της Μεσογείου και πέριξ αυτής οι βροχοπτώσεις ήταν χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα μιας και ο αντικυκλώνας δεν άφηνε την ανάπτυξη κάποιων αξιόλογων βαρομετρικών χαμηλών.
                            

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019
Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα ο Δεκέμβριος ήταν ένας αρκετά θερμός μήνας για τη χώρα μας λόγω της παραπάνω διάταξης. Υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίας σε όλες τις περιοχές της χώρας με μία μέση θετική απόκλιση κοντά στον 1 με 2,5 βαθμούς Κελσίου. Πιο μεγάλες οι θετικές αποκλίσεις στη βόρεια Ελλάδα και μικρότερες στα νοτιότερα τμήματα. Όπως βλέπετε τα βόρεια Βαλκάνια βρέθηκαν σε θετικές αποκλίσεις πάνω από 3 με 4 βαθμούς Κελσίου.
                             
Στην επόμενη εικόνα μπορούμε να δούμε το ύψος βροχής του Δεκεμβρίου ο οποίος ήταν ο μοναδικός πραγματικά βροχερός μήνας για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ελλάδα προκάλεσε βροχές ρεκόρ στην περιοχή της Κρήτης αλλά και της Κύπρου.  Σε ορεινές περιοχές της Κρήτης μάλιστα μετρήθηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών και πάνω από 300 με 400 χιλιοστά βροχής. Αξιόλογες βροχές σημειώθηκαν και στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής και νότιας χώρας ενώ αντίθετα η βόρεια Ελλάδα είχε σημαντικά χαμηλότερες βροχές από τις κανονικές. Μεγάλη απουσία και των χιονοπτώσεων στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας.



ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη ο Ιανουάριος ήταν ο μοναδικός μήνας του χειμώνα που αρκετές ψυχρές εισβολές από τα βορειοανατολικά κράτησαν τη θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ελαφρώς υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα βρέθηκαν η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα αλλά και τα βόρεια Βαλκάνια ενώ αντίθετα ελαφρώς χαμηλότερες ήταν αυτές στα νότια της Πελοποννήσου στην Κρήτη και σε περιοχές των Δωδεκανήσων.  Η γενική εικόνα όμως του μήνα όπως είπαμε και όπως φαίνεται και από το χάρτη ήταν ότι βρέθηκε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.  Αξιοσημείωτες είναι οι πολύ ισχυρές ψυχρές εισβολές που σημειώθηκαν στην δυτική και κεντρική Τουρκία με πάρα πολλά εκατοστά χιονιού αλλά και θερμοκρασίες έως και 4 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή.
Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε τις βροχοπτώσεις και φαίνεται ότι σε όλο τον κορμό της Ελλάδας αλλά και το Αιγαίο αυτές βρέθηκαν σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Και πάλι μόνο περιοχές της Κρήτης και της ανατολικής Μεσογείου συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου δέχτηκαν βροχοπτώσεις πάνω από τα κανονικά επίπεδα λόγω κάποιων λίγων βαρομετρικών χαμηλών που αναπτύχθηκαν σε αυτές τις περιοχές.  Το υπόλοιπο κομμάτι της χώρας δεχόταν κατά περιόδους βορειοανατολικούς ανέμους κάποιες φορές ψυχρούς λόγω του αντικυκλώνας που καλύπτε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020
Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη ο Φεβρουάριος ήταν ακόμα ένας πολύ ζεστός μήνας για την Ελλάδα ίσως πιο ζεστός και από τον Δεκέμβριο.  Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας έφτασαν τους 1 με 3 βαθμούς Κελσίου από τα νότια προς τα βόρεια της χώρας αντίστοιχα.  Σε περιοχές των βορείων Βαλκανίων οι θετικές αποκλίσεις ξεπέρασαν και τους 3 με 4 βαθμούς Κελσίου και κατατάσσουν αυτόν το Φεβρουάριο σαν έναν από τους πιο ζεστούς στην ιστορία.  Στη χώρα μας κάποιοι βοριάδες κατά περιόδους κράτησαν τη θερμοκρασία σε υψηλά μεν επίπεδα αλλά όχι σε επίπεδα ρεκόρ.
Τέλος αν κοιτάξουμε τις βροχοπτώσεις του μήνα Φεβρουαρίου θα δούμε  ότι στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας αυτές κυμάνθηκαν στα κανονικά ή λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα.  Περιοχές του Ιονίου και της δυτικής ηπειρωτικής χώρας είχαν σημαντικά χαμηλότερες βροχοπτώσεις από τα κανονικά ενώ αντίθετα κάποια νησιά του ανατολικού Αιγαίου είχαν ελαφρώς υψηλότερες βροχοπτώσεις από τις κανονικές τιμές.  Η γενική εικόνα πάντως είναι ότι ο μήνας βρέθηκε στα κανονικά ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα αφού ευτυχώς αναπτύχθηκαν κάποια αβαθή βαρομετρικά χαμηλά και κράτησαν τα προσχήματα στην χώρα μας αλλά και σε κάποιες περιοχές των βορείων Βαλκανίων.

Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Οι αγορές πανικού και οι καραντίνες μπορεί να οδηγήσουν σε πληθωρισμό στα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τον FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας). Οι πιο πλούσιες χώρες διοχετεύουν μία άνευ προηγουμένου βοήθεια στην παγκόσμια οικονομία, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν φτάσει τις 270 χιλιάδες και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 11 χιλιάδες. (Σύμφωνα, ωστόσο, με το υπουργείο Υγείας εντοπίζεται παγκοσμίως μόνο το 15% των πραγματικών κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι κανονικά πρέπει να είναι 270.000 Χ100/15 = 1.800.000 τα πραγματικά κρούσματα παγκοσμίως).

    Οι αγορές πανικού μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε επισιτιστική κρίση, προειδοποιούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας το απευκταίο σενάριο να υπάρχει δυσκολία στην προμήθεια ρυζιού ή σιταριού τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020. Καταναλωτές σε όλο τον κόσμο από τη Σιγκαπούρη ως τις ΗΠΑ συνωστίζονται σε τεράστιες ουρές στα σουπερμάρκετ και αγοράζουν χωρίς καμία φειδώ από ρύζι και απολυμαντικά για τα χέρια, μέχρι χαρτί τουαλέτας.

    Ο παγκόσμιος δείκτης του Σικάγο έδειξε ότι η χρηματιστηριακή αξία του σιταριού αυξήθηκε κατά 6% αυτή την εβδομάδα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους τελευταίους εννέα μήνες, ενώ οι τιμές του ρυζιού στην Ταϊλάνδη, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας του στον κόσμο, ήταν οι υψηλότερες από τον Αύγουστο του 2013. Η Γαλλία πασχίζει να βρει αρκετά φορτηγά για τον εφοδιασμό εργοστασίων και λιμανιών, καθώς υπάρχουν αγορές πανικού ζυμαρικών και και αλευριού, που συμπίπτουν με μία τεράστια αύξηση στις εξαγωγές σιταριού. Και καθώς οι περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους για να περιορίσουν τον κορωνοϊό, δυσχεραίνουν με αυτό τον τρόπο και τις προμήθειες τροφίμων, σύμφωνα με εκπροσώπους των αγροτών.

    Παρόλα αυτά τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού αναμένεται να αυξηθούν στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου τον Ιούνιο του 2020 σε 287,14 εκ. τόνους από 277,57 εκ. τόνους την ίδια περίοδο το 2019. Ομοίως, τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού αναμένεται να αυξηθούν σε 182,3 εκ. τόνους από 175,3 εκ. τόνους την ίδια περίοδο.Επίσης υπάρχουν 140 εκ. τόνοι καλαμποκιού που πηγαίνουν στην αιθανόλη κάθε χρόνο και μέρος αυτής της ποσότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρόφιμα, αφού δεν θα χρειαστεί για βενζίνη, δεδομένης της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.

    Το ζητούμενο είναι να υπάρχει επάρκεια τροφίμων την κατάλληλη στιγμή και στα κατάλληλα μέρη. Δεν υπάρχει και καμία βεβαιότητα για τη ζήτηση, πώς θα είναι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020. Οι δουλειές των εστιατορίων είναι σε πτώση λόγω της κατάστασης. Οι χώρες της Ασίας που εισάγουν σιτάρι, ανάμεσά τους και η Ινδονησία, που εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες, έχουν πάρει το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων από τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, εν μέσω της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.

    Τα κράτη της Μέσης Ανατολής που εξάγουν πετρέλαιο και είναι παράλληλα εισαγωγείς σιτηρών, μπορεί να ματώσουν οικονομικά, από τη στιγμή που η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κατά 60%. Η ικανότητα των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο να αγοράσουν σιτηρά έχει μειωθεί, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της υποτίμησης εθνικών νομισμάτων. Και δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια ανάληψης πολιτικής δράσης για την τόνωση των οικονομιών.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-food-security/panic-buying-lockdowns-may-drive-world-food-inflation-fao-analysts-idUSKBN21808G?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιας και ο λόγος για τα χειμερινά στοιχεία θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων, ο χειμώνας που πλησιάζει στη Νότια Αμερική, προκαλεί τον φόβο ότι θα επιταχύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού εκεί, όπως μεταδίδει το Reuters. Λίγα είναι γνωστά για το πώς οι αλλαγές στον καιρό ανάλογα με τις εποχές επηρεάζουν τον κορωνοϊό. Αλλά έξι εμπειρογνώμονες στη Βραζιλία αναφέρουν ότι και παλιότερες επιδημίες στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης των χοίρων Η1Ν1 ήταν σε έξαρση με χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες επιτάχυναν τη μετάδοσή τους.

    Η Βραζιλία των 210 εκ. κατοίκων είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στη Λατινική Αμερική με 900 κρούσματα και 11 θανάτους. Παρά το γεγονός ότι στη Βραζιλία το κλίμα είναι ως επί το πλείστον τροπικό, περιοχές στα νότια και νοτιοανατολικά της χώρας έχουν μέσες θερμοκρασίες 5 και 6 βαθμούς Κελσίου τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (τον δικό τους χειμώνα, δηλαδή). Οι θερμοκρασίες στη Βραζιλία αρχίζουν να υποχωρούν τον Απρίλιο (το δικό τους φθινόπωρο, δηλαδή) και τότε η επιδημία της γρίπης αρχίζει να εξαπλώνεται. "Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία καλή στιγμή για να έρθει ο κορωνοϊός, αλλά σίγουρα αυτή είναι μία κακή στιγμή" υποστηρίζει η επιδημιολόγος Maria da Gloria Teixeira από την Μπαχία.

    Οι ανησυχίες υπάρχουν και σε άλλες χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπως στην Αυστραλία, που περιμένουν τα κρούσματα να αυξηθούν ραγδαία τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί στην Αργεντινή και στη Χιλή, που έχουν λιγότερο πληθυσμό από ό,τι η Βραζιλία, αλλά πιο ψυχρό κλίμα. "Στη Νότια Αμερική γενικότερα τα συστήματα υγείας θα έχουν πρόβλημα στην αντιμετώπιση της επιδημίας" λέει ο Christian Garcia από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο στη Χιλή. Η Αργεντινή έχει ήδη 128 κρούσματα και τρεις θανάτους από τον κορωνοϊό και έχει ήδη μπει σε πλήρη καραντίνα. Η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα για μη Αργεντινούς πολίτες, απαγόρευσε τα μεγάλα ταξίδια εντός της χώρας και ελαχιστοποίησε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις.

    Εμπειρογνώμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι αν ο κορωνοϊός θα αποδειχτεί μία εποχική ίωση, επειδή δεν διαθέτουν ακόμα επαρκή στοιχεία. Ωστόσο, με τις ιώσεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα, ο κρύος αέρας προκαλεί έναν τέτοιο ερεθισμό στους αεραγωγούς (ρινικό σύστημα) των ανθρώπων, που τους κάνει πιο ευάλωτους στον ιό. Στη Βραζιλία ανησυχούν περισσότερο για τα νότια τμήματα της χώρας, όπως το Rio Grande do Sul, όπου το 20% των κατοίκων είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Στην Ιταλία, που ξεπερνώντας και την Κίνα, είναι πλέον η χώρα με τα περισσότερα θύματα κορωνοϊού παγκοσμίως, το 23% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών.

    Μία μελέτη του Πανεπιστημίου στο Σάο Πάολο έδειξε ότι κατά την επιδημία γρίπης του 2009 τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στις τρεις ψυχρότερες και νοτιότερες πολιτείες της Βραζιλίας. Μία άλλη μελέτη του 2006 έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνευμονία και γρίπη στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. "Μπορούμε να υποθέσουμε ότι και ο κορωνοϊός θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο" ανέφερε ο Expedito Luna, ερευνητής από το Ινστιτούτο Ιατρικής των Τροπικών.

    Και καθώς η Βραζιλία μπήκε και επίσημα πλέον στο φθινόπωρο, ο πρόεδρος Jair Bolsonaro υποστήριξε ότι ο Ιούνιος (ο πρώτος μήνας του χειμώνα στη χώρα) θα είναι ο πιο καθοριστικός στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Τα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν στο πικ τους τον Ιούλιο και να αρχίσουν να υποχωρούν από τον Σεπτέμβριο. Η Τania Vergara, πρόεδρος της Κοινωνίας Επιδημιολογίας του Ρίο Ντε Τζανέιρο, υποστήριξε ότι "η ζέστη αποδυναμώνει την ικανότητα του ιού να επιβιώνει σε επιφάνειες, πόμολα πόρτας και στον αέρα, οπότε θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα που έχουμε όσο ο καιρός είναι ακόμα ζεστός, διότι δεν θα το έχουμε στη συνέχεια".
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-brazil-seasons/winter-is-coming-cooler-south-america-weather-could-fan-coronavirus-spread-idUSKBN217131?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου