ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Αναλυτικά Κλιματολογικά δεδομένα για τον Φεβρουαριο 2020-ΕΛΛΑΔΑ&ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Τελείωσε και ο Φεβρουάριος και έχουμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την θερμοκρασία αλλά και για τον υετό που έπεσε στη χώρα μας.
 Όπως βλέπετε στην πρώτη εικόνα φαίνονται υψηλές βαρομετρικές πίεσεις που κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής και νότιας Ευρώπης αυτό το μήνα. Αποτέλεσμα ήταν οι λίγες βροχές η επικράτηση πολλών ημερών με καλό καιρό και υψηλές θερμοκρασίες που σε περιοχές της ανατολικής Ευρώπης άγγιξαν και τους 5-7 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή. Αντίθετα βλέπουμε το πολύ ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό της Ισλανδίας που κάλυψε όλη τη βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη με αποτέλεσμα τις πολλές βροχές σε αυτές τις περιοχές αλλά και τον μαλακό γενικά καιρό.  Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν και σε αυτές τις περιοχές σε σχέση με τις κανονικές τιμές πάντα ενώ πολλά χιόνια έπεσαν στα ορεινά τμήματα της Σκανδιναβίας.
ΕΛΛΑΔΑ
Τα αποτελέσματα αυτού του τύπου καιρού στην περιοχή της Ελλάδας μπορείτε να τα δείτε στον επόμενο πίνακα που έφτιαξα εσάς. 
 Αυτοί είναι οι 8 βασικοί μετεωρολογικοί σταθμοί για τους οποίους τα στοιχεία βγαίνουν αρκετά γρήγορα και δεν χρειάζεται να περιμένουμε μήνες για να τα δούμε.  Όπως φαίνεται η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα με μικρές αποκλίσεις στα νοτιότερα και δυτικά τμήματα και υψηλότερες όσο πηγαίνουμε βορειότερα. Η Θεσσαλονίκη είχε τη μεγαλύτερη θετική απόκλιση από τις κανονικές τιμές με +2,2 βαθμούς Κελσίου ενώ η Σούδα στα Χανιά βρέθηκε ακριβώς στις κανονικές για την εποχή τιμές.  Η μέση απόκλιση λοιπόν για όλη τη χώρα ήταν περίπου στον +1,2 βαθμούς Κελσίου δηλαδή είχαμε έναν αρκετά ζεστό Φεβρουάριο σε σχέση με τις κανονικές τιμές της τελευταίας 70ετιας.
  Αντικυκλωνικές συνθήκες που είδαμε στον παραπάνω χάρτη ήταν λογικό να φέρουν και λιγότερες βροχές στη χώρα μας. Όπως βλέπετε και στον πίνακα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας οι βροχές κυμάνθηκαν  27% έως και 65% μόλις της κανονικής τιμής για το μήνα.  Κατά μέσο όρο δηλαδή έβρεξε περίπου το μισό της βροχής που θα έπρεπε να ρίξει κανονικά για αυτό το μήνα σε όλη τη χώρα.
  Υψηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχές ήταν λογικό να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στους αγρότες και γενικά στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της χώρας μας. 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
 Για την περιοχή της Θεσσαλίας η σύνοψη από όλους τους αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς του αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει την παρακάτω εικόνα.  Φτιάξαμε τον πίνακα με τη μέση μηνιαία θερμοκρασία σε όλους τους σταθμούς ενώ στη δεύτερη στήλη είναι το ποσό της βροχής που έπεσε σε χιλιοστά η τόνους νερό ανά στρέμμα.  Φαίνεται ότι όντως στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας οι βροχοπτώσεις ήταν αρκετά χαμηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και μόνο στις Σποράδες ήταν αξιόλογες και μαλιστα υψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές.
 Η θερμοκρασία ήταν σε όλους τους σταθμούς 1 με 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα και ο Φεβρουάριος χαρακτηρίζεται σαν έναν αρκετά ζεστό μήνα σε σχέση με τις κανονικές τιμές της τελευταίας 70ετιας.
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια