ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Καιρός για τους αγρότες 23-29/3/2020

Όπως βλέπετε στο χάρτη των βαρομετρικών συστημάτων επιφάνειας φαίνεται το ψυχρό μέτωπο (μπλε) που  διέρχεται της βόρειας χώρας σήμερα το πρωί και ρίχνει σημαντικά τη θερμοκρασία για λίγες ώρες ενώ θα δώσει και κάποιες χιονοπτώσεις όπως είπαμε στην πρόγνωση μας μέχρι το βράδυ σε υψόμετρα 200 με 400 μέτρα κατά μέσο όρο σε τμήματα των νομών Φλώρινας Κοζάνης Ημαθίας Πέλλας και Κιλκίς.  Το θερμό μέτωπο στη συνέχεια θα ευνοήσει τις αρκετές βροχές έως και αύριο το ξημέρωμα σε τμήματα της

εικονα1
ανατολικής Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης κατά κύριο λόγο όπως φαίνεται με το κόκκινο χρώμα. Στη συνέχεια η όλη αυτή η διαταραχή προχωράει προς το ανατολικό Αιγαίο και εξασθενεί όπως βλέπετε στη δεύτερη εικονα.
Θα έχουμε στη συνεχεια μία σχετική βελτίωση του καιρού από την Τρίτη το απόγευμα έως την Τετάρτη το απόγευμα ενώ από κει και μετά νέο βαρομετρικό χαμηλό που αναπτύσσεται στον κόλπο της Σύρτης(εικονα 3-4) με κίνηση προς την Αδριατική θα δώσει αρκετές βροχές και καταιγίδες σε όλο το κορμό της ηπειρωτικής χώρας από τη Μακεδονία έως και την Πελοπόννησο με πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα κατά τόπους.

εικονα 2
Το βαρομετρικό χαμηλό θα παραμείνει σε αυτές τις περιοχές σχεδόν στάσιμο έως και την Παρασκευή το απόγευμα ενω στη συνέχεια θα εξασθενίσει και ο καιρός το Σαββατοκύριακο σαφώς και θα είναι πιο βελτιωμένος από ότι έως και την Παρασκευή το απόγευμα.

εικονα 3


εικονα 4

Βροχερή η εβδομάδα  αυτή που ξεκίνησε με αρκετές βροχές σε μεγάλο μέρος του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας.  Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη αφού οι ανεμοι στην κατώτερη και μέση τροπόσφαιρα είναι από νότιες διευθύνσεις και θα παραμείνουν έως και το τέλος σχεδόν της βδομάδας.


ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ

 Οι θερμοκρασίες θα βρεθούν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα μιας και η συννεφιά αλλά και οι βροχές δεν θα την αφήσουν να ανέβει σε υψηλά επίπεδα. Κατά τα άλλα στο τέλος του μήνα αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα θέρμη εισβολή από τη βόρεια Αφρική. 
ΘΕΡΜΗ ΕΙΣΒΟΛΗ 
Όλα τα παραμύθια που διαβάσατε για βοριάδες ψύχος και χιονοπτώσεις δεν υπάρχουν βέβαια για αυτό μένετε εδώ για σωστή και έγκαιρη καιρικη ενημέρωση.
Πιο κάτω βλέπετε τον πίνακα που ετοίμασα για σας με τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν αυτή τη βδομάδα στη Θεσσαλία, το μέσο όρο της βροχής που θα πέσει ,τους ανέμους και την ένταση αυτών καθώς βέβαια στο τέλος και την πιθανότητα για να επαληθευτούν όλα αυτά που λέμε κάθε μέρα.
 Μένετε συντονισμένοι στο blog μου στο προφίλ μου στο Facebook γιατί ο καιρός είναι μόνο εδώ.


 Σας παρουσιάζουμε τέλος και το χαρτη με τα χιλιοστά βροχής που αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας στην Ελλάδα.  Φαίνεται ότι αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα δεχτούν πάρα πολλά χιλιοστά βροχής και ειδικά αυτές που είναι προσηνεμες στον ανατολικό άνεμο πιθανόν να σημειώσουν και πάνω από 100-150 χιλιοστα.

Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Ενδιαφέρει τους αγρότες και αυτό...

    Οι κακές υποδομές νερού συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό, όπως επισημαίνει ο Guardian, εξηγώντας ότι ο μισός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, μάλιστα, τα τρία στα τέσσερα νοικοκυριά στερούνται στοιχειώδους υγιεινής και δεν έχουν σαπούνι και νερό για να πλύνουν τα χέρια τους, όπως συστήνεται παγκοσμίως τώρα με τον κορωνοϊό. Καθαρό νερό δεν διαθέτει, μάλιστα, ούτε το ένα τρίτο των δομών υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο λόγος γίνεται για την Αφρική και αρκετά μέρη στην Ασία, με την κρίση του κορωνοϊού να καταδεικνύει πόσο ευάλωτος είναι ο κόσμος μας.

    Ο ΟΗΕ υπογράμμισε και την υποχρηματοδότηση των υποδομών νερού, παρά την τεράστια σημασία και αξία του. Συχνά, το νερό περνάει σε δεύτερη μοίρα, όσον αφορά τις δαπάνες και τις επενδύσεις, διότι δεν αναδεικνύονται τα οικονομικά οφέλη από την καλύτερη υγιεινή και έρχεται τώρα ο κορωνοϊός για να γίνουν αντιληπτά όλα αυτά τα λάθη. Ένας από τους λόγους που δεν γίνονται επενδύσεις στο νερό και την υγιεινή είναι επειδή αυτό εκλαμβάνεται ως ένα περιβαλλοντικό ή κοινωνικό θέμα και όχι οικονομικό. Τώρα, όμως, που οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού είναι τεράστιες με τις καραντίνες και τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν, όλοι συνειδητοποιούν και την οικονομική σημασία του νερού και της υγιεινής.

    Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι πολίτες προθυμοποιούνται να πληρώσουν μόνο για το νερό που έρχεται σπίτι του και όχι για τη μετέπειτα διαχείρισή του. Για παράδειγμα τραβάμε το καζανάκι και μετά το πρόβλημα είναι κάποιου άλλου, όμως η διαχείριση των υδάτινων αποβλήτων είναι πολλές φορές μία πιο ακριβή διαδικασία. Αν υπάρχει, λοιπόν, απροθυμία να πληρώσουμε και για αυτή τη διαδικασία, τότε θα πρέπει να το κάνουν οι κυβερνήσεις και δεν υπάρχει και μεγάλη πολιτική βούληση ούτε για αυτό. Η βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό και υγιεινή θα έχει, λοιπόν, πολλαπλά οφέλη, πέρα από την κρίση του κορωνοϊού τώρα.

    Καταρχήν, η κατανάλωση νερού εξαπλασιάστηκε τον περασμένο αιώνα και αυξάνεται κατά 1%, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της ζήτησης, ενώ εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορεί να δεχτούν πολλή πίεση τα αποθέματα αρκετών περιοχών. Κι ενώ τρισεκατομμύρια επενδύονται για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, λίγοι πόροι κατευθύνονται στο νερό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μάλιστα, χάνονται ευκαιρίες να χρησιμοποιηθούν πρότζεκτ για το νερό για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και παράλληλα να βελτιωθεί η πρόσβαση σε καθαρό νερό.

    Ένα παράδειγμα είναι η διαχείριση των αποβλήτων που αυξάνουν μεταξύ 3% και 7% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, περισσότερο και από τα αεροπλάνα. Μπορούν, λοιπόν, αυτά τα απόβλητα με την κατάλληλη επεξεργασία να γίνουν μία καθαρή πηγή ενέργειας, αν απομονωθεί το μεθάνιο και χρησιμοποιηθεί αντί για φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή το 80% με 90% των αποβλήτων καταλήγει στο περιβάλλον.

    Μπορεί επίσης να υιοθετηθούν και μέθοδοι καλλιέργειας, που θα καταναλώνουν λιγότερο νερό και θα μειώνουν και τον άνθρακα την ίδια στιγμή, διότι όταν το έδαφος διαχειρίζεται καλύτερα, συγκρατεί περισσότερο άνθρακα και νερό και γίνεται και πιο γόνιμο. Σε κάθε περίπτωση μόνο οφέλη μπορούν να υπάρξουν από τις επενδύσεις στο νερό, αλλά από τις εκατοντάδες εκατομμυρίων που δίνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μόνο το 1% αφορούσε πρότζεκτ για το νερό το 2016. Κι, όμως, το νερό μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, αρκεί να βελτιωθεί ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε. Χρειάζεται καλύτερη πολιτική στο θέμα, διότι ο κόσμος μπορεί να μην ξεμένει από νερό, αλλά υπάρχει πίεση. Απλά θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που χρειάζονται νερό θα το έχουν και αυτό θα είναι μία καλή επένδυση.
    https://www.theguardian.com/environment/2020/mar/22/water-saving-an-important-but-ignored-weapon-in-solving-climate-crisis-says-un
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε Βασίλη για τις προβλέψεις σου, μιας και πολλοί αγωνιούν
    είτε για σπορές που έγιναν(καλαμπόκι, κ.ά.), είτε για τις επερχόμενες(βαμβάκι, ηλίανθος,κ.λ.π.).
    Καλά κάνεις και καυτηριάζεις και τις αναφορές-"μαντείες" που έγιναν από μερικούς,
    για χιόνια και ψοφόκρυο...
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πιτσιρίκια που ούτε καν έχουν σχέση με μαθηματικά και φυσική βγήκαν ανά την Ελλάδα αλλά και στη Θεσσαλία να μας πουν για ψοφόκρυο και παγωνιές και δεν συμμαζεύεται. Τους έδωσαν κάτι λεχρίτες 5 χάρτες τους βάζουν και στις προγνώσεις τους να δείξουν κάμποσοι και νομίζουν ότι κάτι έγινε. Κάνουν και τις χορηγούμενες διαφημίσεις στο Facebook για να μαζέψουν το λαό και να το παίξουν μάγκες στο χωριό τους και όλα καλά.

      Η μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας είναι πραγματικότητα και στην ερασιτεχνική μετεωρολογία. Βρωμιά και δυσωδία με απύθμενο θράσος.

      Διαγραφή
  3. Αν τα χειρότερα πέρασαν για την Ιταλία, αναρωτιέται η Liberation, καθώς δύο βδομάδες μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός των θυμάτων και των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων άρχισε να μειώνεται καθημερινά από το Σάββατο 21/3. Στην περιοχή της Λομβαρδίας που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στην Ιταλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, η μείωση αγγίζει το 50%. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, καθώς η τάση επιβράδυνσης θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και τις επόμενες μέρες, ωστόσο, φαίνεται ότι τα μέτρα άρχισαν να αποδίδουν κάποιους καρπούς.
    https://www.liberation.fr/direct/element/italie-le-pic-de-mortalite-est-il-passe_111138/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική καμπύλη των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία, αρχίζει και χαμηλώνει για πρώτη φορά χάρη στο μέτρο που εφαρμόζουν οι πολίτες κρατώντας τις αποστάσεις ο ένας από τον άλλον, όπως μεταδίδει το Reuters. "Έχουμε σημάδια ότι η εκθετική καμπύλη εξάπλωσης του κορωνοϊού χαμηλώνει λίγο, αλλά θα επιβεβαιώσουμε την τάση τις επόμενες μέρες" ανέφερε ο Lothar Wieler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας Robert Koch.

    Ο ίδιος θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στη Γερμανία, όπως το κλείσιμο των σχολείων, οι οδηγίες για το πλύσιμο των χεριών και οι οδηγίες για αποφυγή των δημόσιων συναθροίσεων έχουν αρχίσει να αποδίδουν.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-germany-curve/germanys-infection-curve-could-be-flattening-off-public-health-chief-says-idUSKBN21A19Q?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε Βασίλη για την πρόβλεψη.. Νά είσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου