ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 28-29/3/2020 Άστατος καιρός το επόμενο 2 ήμερο(+XAΡΤEΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020.
Προβλέπεται αρχικά κακοκαιρία στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία ,την ανατολική Στερεα και τα νησια του ανατολικου και βορειου Αιγαιου αλλα γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα. Στο Ιόνιο και τη δυτική ηπειρωτική χώρα ο καιρός  θα είναι καλός αλλά γρήγορα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές που σταδιακά μέχρι το απόγευμα και το βράδυ θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρώτικα τμήματα αλλά και σε κάποια νησιά του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου.
Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές και λίγες καταιγίδες στην περιοχή της Εύβοιας και του Αιγαίου.
Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά βελτιωμένος καιρός με ηλιοφάνεια αλλά και τοπικές νεφώσεις που γρήγορα τις μεσημεριανές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κατά περιόδους.
 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά σχετικά καλός καιρός αλλά γρήγορα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν λιγες βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί εως βορειοανατολικοί 6 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι και μετά ενώ στις πεδινές περιοχές αρχικά θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς 2 με 3 μποφόρ και από το απόγευμα ανατολικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε
Λάρισα 6/16°C
Τρίκαλα 6/16°C
Καρδίτσα 6/16°C
Βόλος 8/14°C
Καλαμπάκα 4/13°C
Ελασσόνα 4/13°C
Αγιά 5/14°C
Φάρσαλα 5/15°C
Σποράδες 9/14°C
---------------------------------------------------------------
Κυριακή 29 Μαρτίου 2020.
Προβλέπεται αρχικά στη Θεσσαλία ,την ανατολική Στερεά, την Εύβοια ,την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ,τις Κυκλάδες ,τη Χαλκιδική και αργότερα την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν στα θαλάσσια λίγες καταιγίδες. Πολύ γρήγορα ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται από τα βόρεια προς τα νότια και ως το τέλος της ημέρας θα έχει βελτιωθεί παντού και θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας.
 Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με λίγες ασθενείς τοπικές βροχές αλλά μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν και διαστήματα ηλιοφάνειας τις απογευματινές ώρες.
 Λάρισα: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με λίγες ασθενείς βροχές αλλά πριν το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθούν και διαστήματα ηλιοφάνειας.
 Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και δυτικοί ασθενείς στα πεδινά.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε
Λάρισα 6/18°C
Τρίκαλα 6/18°C
Καρδίτσα 6/18°C
Βόλος 8/16°C
Καλαμπάκα 5/16°C
Ελασσόνα 5/15°C
Αγιά 5/15°C
Φάρσαλα 5/17°C
Σποράδες 10/14°C

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΥΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 28-29/3/2020


Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou

fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Ακόμα ένα άστατο διήμερο, λοιπόν, με τα τέλη Μάρτη να θυμίζουν αρχές Γενάρη, τουλάχιστον στη νότια Αττική, όπου φυσούν και ισχυροί άνεμοι πέρα από τη βροχή. Και με μονοψήφιες αισθητές θερμοκρασίες σε θάλασσα και στεριά, ο καιρός που επικρατεί είναι το αντίστροφο του να έχει 40άρια στα τέλη Σεπτέμβρη. Ενός κακού μύρια έπονται, που λένε.

    Πολύ ωραία τα λέει, όμως, και ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Mike Ryan, που δήλωσε στην ιρλανδική ιστοσελίδα RTE.ie ότι "ο κορωνοϊός δεν μπορεί να ηττηθεί, βάζοντας απλά τις κοινωνίες σε καραντίνα. O ίδιος υποστηρίζει ότι "πρέπει να εστιάσουμε στον εντοπισμό όσων είναι άρρωστοι και έχουν τον ιό και να τους απομονώσουμε, όπως και τις επαφές τους". "Ο κίνδυνος με τις καραντίνες είναι ότι αν δεν θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή μέτρα για να ενισχύσουμε τα δημόσια συστήματα υγείας, τότε όταν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας αρθούν, υπάρχει κίνδυνος ο ιός να επιστρέψει" προειδοποιεί ο Ryan.

    Oι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και οι ΗΠΑ ακολούθησαν το παράδειγμα της Κίνας και άλλων ασιατικών κρατών υιοθετώντας αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Αλλά σύμφωνα με τον Ryan, η Κίνα, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα συνδύασαν τα περιοριστικά μέτρα με εκτεταμένους ελέγχους σε κάθε άνθρωπο που υποπτεύονταν ότι έχει κορωνοϊό και αυτό το μοντέλο θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, η οποία είναι πλέον το επίκεντρο της επιδημίας. " Αφού μειώσουμε τη μετάδοση, μετά θα πρέπει να κυνηγήσουμε τον ιό, να τον πολεμήσουμε" δίνει το σύνθημα ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

    Η Ιταλία είναι αυτή τη στιγμή η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο και ο Boris Johnson προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας της Βρετανίας δεν θα αντέξει, αν οι άνθρωποι δεν αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές. Ο Ryan υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να κυκλοφορήσει κάποιο εμβόλιο, διότι προέχει να είναι ασφαλές.
    https://www.rte.ie/news/2020/0322/1124657-who-coronavirus/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Βασίλη! Οι χάρτες με τον συνολικό υετό που βάζεις στο τέλος, είναι "όλα τα λεφτά" για μένα!
    Συνέχισε την καλή προσπάθεια. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι τόσο αναιμική η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αφρική, που η Le Monde αναρωτιέται αν έχει ανοσία στον κορωνοϊό με μέσο όρο ηλικίας τα 19,7 έτη, έναντι 43 ετών της Ευρώπης και με την προστασία του θερμού κλίματος. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 μόνο η Νότια Αφρική και η Σενεγάλη είχαν εργαστήρια για τον εντοπισμό του ιού, αλλά πλέον διαθέτουν συνολικά 40 κράτη στην ήπειρο, όπου έχουν επιβληθεί θερμομετρήσεις ταξιδιωτών στα σύνορα, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και περιοριστικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι ένα μικρό κλάσμα, όσων καταγράφονται παγκοσμίως.

    Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, διότι μετά τα αρχικά "εισαγόμενα" κρούσματα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία. Η Αφρική έχει εμπειρία - περισσότερη και από την Ευρώπη - από φονικές επιδημίες με τελευταία αυτή του Έμπολα, που προκάλεσε 2.260 θανάτους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αλλά όλα αυτά τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζονται από την ευπάθεια των τοπικών συστημάτων υγείας.

    Η Σενεγάλη διαθέτει για παράδειγμα έναν γιατρό για κάθε 10 χιλιάδες άτομα, όταν στην Ιταλία η αναλογία είναι 1 προς 41. Η Αιθιοπία διαθέτει τρία νοσοκομειακά κρεβάτια για κάθε 10 χιλιάδες άτομα, ενώ η αναλογία στην Ιαπωνία είναι 3 προς 134. Και όσον αφορά τις ΜΕΘ, μόνο 1.000 υπάρχουν στη Νότια Αφρική των 57 εκ. κατοίκων, 150 στην Κένυα και μια χούφτα στο Μάλι, όταν η Γαλλία διαθέτει 200 χιλιάδες.
    https://www.lemonde.fr/idees/article/2020/03/26/coronavirus-regardons-ce-qui-se-passe-en-afrique_6034463_3232.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Ιταλία έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την καραντίνα και υπάρχει η απειλή κοινωνικών ταραχών, καθώς ήδη κυκλοφόρησαν βίντεο με απελπισμένους ανθρώπους να ικετεύουν, διότι ξέμειναν από λεφτά και τρόφιμα, όπως αναφέρει το Skynews. Kι ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει κλείσει τρεις εβδομάδες στην Ιταλία, εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα. Η πρόοδος στον περιορισμό του κορωνοϊού είναι πολύ αργή, η υπομονή εξαντλείται και το οικονομικό κόστος γίνεται όλο και πιο οξύ. Η σοβαρότητα της κατάστασης φάνηκε από το περιστατικό στη νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στην Απουλία, όπου άτομο κάλεσε την αστυνομία, επειδή είχε κλείσει η τράπεζα και δεν μπορούσε να πάρει τη σύνταξη της μητέρας του. Ο ίδιος είπε στους αστυνομικούς να έρθουν σπίτι του για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει φαγητό, κάτι που δείχνει και την απελπισία του.

    Άλλο βίντεο έδειξε πατέρα με τα παιδιά του να απευθύνεται στον πρωθυπουργό και να λέει "είμαστε 15-20 μέρες μέσα και έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας, ενώ δείχνοντας την κόρη του να τρώει μισή φέτα ψωμί, ανέφερε ότι "σε λίγο δεν θα έχουμε τίποτα να φάμε". Ο πατέρας προειδοποίησε, μάλιστα, για το ενδεχόμενο εξέγερσης του κόσμου. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι αστυνομικοί φυλάνε πλέον και τα σουπερμάρκετ, αφού ο κόσμος άρχισε να κλέβει για να φάει. Στη Σικελία άνθρωπος κυκλοφορούσε με όπλο για να κλέψει λίγο φαγητό. Ο δήμαρχος του Παλέρμο προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι συμμορίες εκμεταλλεύονται την κατάσταση, αλλά και ότι η κοινωνική έκρηξη ελλοχεύει. "Έχουμε αυξανόμενα ανησυχητικά περιστατικά διαμαρτυριών και οργής, που τα εκμεταλλεύονται οι συμμορίες για να προκαλέσουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση" δήλωσε ο Leoluca Orlando, προσθέτοντας ότι "οι οικονομίες των ανθρώπων εξαντλούνται".

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte έδωσε εντολή να αποδεσμευτούν 25 δισ. ευρώ για τις ευάλωτες οικογένειες, αλλά κάποιοι που δεν είναι επίσημα άνεργοι δεν επωφελούνται από το μέτρο. Όσο πιο νότια πηγαίνει κανείς στην Ιταλία, τόσο πιο μεγάλη είναι η ανεργία (επίσημη ή ανεπίσημη). Κι ενώ ο κορωνοϊός δεν έχει προκαλέσει κρίση στη νότια Ιταλία, την απειλούν η πείνα και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Καθώς η χώρα προσπαθεί να ελέγξει τον ιό, η κυβέρνηση επέκτεινε την καραντίνα επ' αόριστον, αλλά στη νότια Ιταλία πολλοί φοβούνται ότι αυτές οι απαγορεύσεις είναι που τους απειλούν πραγματικά.
    https://news.sky.com/story/coronavirus-italy-becoming-impatient-with-lockdown-and-social-unrest-is-brewing-11965122

    Απαγορεύτηκε επίσης το αλκοόλ στη Γροιλανδία και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Nuuk και τα περίχωρα της, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων, αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία, όπως επισημαίνει η Liberation. "Σε μία κατάσταση ιδιαίτερη αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα για να εμποδίσουμε τη διάδοση του ιού, αλλά η καρδιά και η σκέψη μας είναι στα παιδιά και θέλουμε να τα προστατέψουμε διασφαλίζοντας τους ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον" ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Γροιλανδίας Kim Kielsen. Τα σχολεία έκλεισαν από τη Δευτέρα 23/3 και μία αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας έχει καταγραφεί έκτοτε.
    https://www.liberation.fr/direct/element/lalcool-est-interdit-dans-la-capitale-du-groenland_111472/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου