ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΑΡΤΩΝ - ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 8-9/3/2020

Η διαταραχή που επηρέασε τη χώρα μας στις 8 και 9 Μαρτίου δημιουργήθηκε από προέκταση χαμηλών γεωδυναμικών υψών στα 5 χιλιόμετρα με τη μορφή αυλώνα όπως βλέπετε με το πράσινο χρώμα δυτικά της χώρας μας. Αυτή η διάταξη μετέφερε μέσω των νοτιοδυτικών ανεμών καθ ύψος μεγάλα ποσά υγρασίας αλλά και θετικού στροβιλισμού πρώτα στα δυτικά και στη συνέχεια και σε ανατολικά τμήματα της χώρας. Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν πολλά στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας  και λιγότερο στα δυτικά. Η ανατολική και βόρεια χώρα βρέθηκε για πολλές ώρες στην επιρροή των ανοδικών κινήσεων στην τροπόσφαιρα λόγω του σχετικά σταθερού μετώπου κακοκαιρίας που περιγραφουμε πιο κατω.
GFS METEOCIEL.FR ΧΑΡΤΗΣ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ
Στις επόμενες εικόνες μπορείτε να δείτε τα μέτωπα κακοκαιρίας  πού δημιουργήθηκαν από τον αυλώνα που είδαμε στην πρώτη εικόνα. Ψυχρό μέτωπο στα δυτικά της χώρας μας κινήθηκε πολύ αργά κατά την διάρκεια της Κυριακής προς τα ανατολικά και έδωσε βροχές και τοπικές καταιγίδες.  Όπως φαίνεται  η βόρεια χώρα επηρεάστηκε από το θερμό μέτωπο αυτού του βαρομετρικού χαμηλού όπως και οι περιοχές των Σκοπίων και της Βουλγαρίας πράγμα που δικαιολογεί και τα μεγάλα ύψη βροχής.
 Κινούμενη αυτή η διαταραχή από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά της χώρας μας το θερμό μέτωπο διέσχισε όλη την ανατολική ηπειρωτική χώρα φτάνοντας μέχρι και στη βόρεια Κρήτη με αποτέλεσμα να σημειωθούν και τη σημερινή μέρα 9 Μαρτίου πολλές βροχές και καταιγίδες κατά μήκος των περιοχών που δείχνει ο τελευταίος χάρτης δηλαδή στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα αλλά και στη βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη.

8/3/2020 00Z DWD

8/3/2020 6Z DWD

8/3/2020 12Z DWD

8/3/2020 18Z DWD

9/3/2020 0Z DWD



9/3/2020 6Z DWD

Στην επόμενη εικόνα μπορείτε να δείτε την κατανομή του υετού ο οποίος ξεπέρασε τα 15 με 40 χιλιοστά κατά τόπους στην Κρήτη την ανατολική ηπειρωτική χώρα και σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς που ξεπερνούν τους 350 του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΥΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 9/3/2020 METEO.GR

Τέλος για τους φίλους μας από τη Θεσσαλία φτιάξαμε και τον πίνακα με τά πόσα υετού σε χιλιοστά ή τόνους νερού ανά στρέμμα που σημειώθηκαν στους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιφέρειας μας για το διήμερο 8 και 9 Μαρτίου.  Όπως βλέπετε στα δυτικά τμήματα δεν σημειώθηκαν σχεδόν καθόλου βροχές όπως και στα βορειότερα της Θεσσαλίας. Αντίθετα από το ύψος της Λάρισας και νοτιότερα και στη Μαγνησία αλλά και στις Σποράδες σημειώθηκαν αξιόλογες βροχές και λίγες καταιγίδες.
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια