ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ1-7/4/2020.

Πολύ εντυπωσιακά έκανε είσοδο  ο Απρίλιος στη χώρα μας.  
Δύο αρκετά βαθιά βαρομετρικά χαμηλά και επηρέασαν την περιοχή μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά ενώ συνδυάστηκαν και με ψυχρές αέριες μάζες που έδωσαν σημαντικές βροχες και χιονοπτώσεις σε πάρα πολλές ορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας.  Όπως βλέπετε και στις δύο επόμενες εικόνες το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό επηρέασε τη χώρα μας τις πρώτες δύο μέρες του μήνα ενώ το δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό επηρέασε τη χώρα μας το τριήμερο 4 με 6 Απριλίου. Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε αποκοπη ψυχρής λίμνης στην μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα με αποτέλεσμα την διάρκεια των φαινομένων και την αργή αποχώρηση και εξασθένηση της κακοκαιρίας.


Στις επόμενες δύο εικόνες βλέπετε τις θερμοκρασίες που είχαμε στα 850hPa  δηλαδή στα 1500 μέτρα υψόμετρο περίπου.  Βλέπουμε ότι σε πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και η θερμοκρασία βρέθηκε κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα χιονοπτώσεις στην αρχή του μήνα ακόμα και σε πεδινά τμήματα της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας και λιγότερο στα υπόλοιπα ορεινά . Στη δεύτερη κακοκαιρία επηρεάστηκαν περισσότερο τα βουνά της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας με τα χιόνια χθες  και σήμερα να κατεβαίνουν  πρόσκαιρα μέχρι και τα 600-800 περίπου μέτρα στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Μπορούμε να πούμε ότι οι χιονοπτώσεις που μας έλειψαν τόσο πολύ τους μήνες που έπρεπε να πέσουν ήρθαν αρκετά όψιμα αλλά έστω και έτσι τροφοδότησαν με αρκετό νερό τους υδροφόρους ορίζοντες για το δύσκολο καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας.


Τέλος να πούμε ότι από θέμα βροχής σε περιοχές στον Σποράδων και της Εύβοιας σημειώθηκαν τοπικά και πάνω από 200 με 250 χιλιοστά βροχής δηλαδή πάνω  από 200 με  250 τόνους νερό ανά στρέμμα. 
 Μπορείτε να δείτε στο πινακάκι που φτιάξαμε και τη βροχή σε χιλιοστά ή τόνους νερό ανά στρέμμα που έπεσε σε επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς της Θεσσαλίας την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου μιας και σχεδόν δεν σταμάτησε να βρέχει καμιά μέρα.
Μελετη στοιχειων-προγνωστικων προιοντων-δεικτων παγκοσμιας κυκλοφοριας: Βασίλειος Πανάκογλου - Τ.Ε Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Προγνώστης 
e-meteolarissa.blogspot.com
e-mail: meteovas79@yahoo.gr
fb: Vassilis Panakoglou
fb page: Kάνετε like

Σχόλια

  1. Πάντως, στην Αττική από τις αρχές Δεκέμβρη ο χειμώνας καλά κρατεί. Φυσικά υπήρχαν και μεγάλα διαστήματα καλοκαιρίας σε αυτό το τετράμηνο, ωστόσο εντυπωσιακή είναι η εμμονή των θυελλωδών βοριάδων. Περίπου 2-3 φορές κάθε μήνα έχουμε βοριάδες 7-8 beaufort, που κρατούν 3-4 μέρες με αμείωτη ένταση. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρσι με το τελευταίο ξεροβόρι στις 30 Μαρτίου, ενώ φέτος φτάσαμε αισίως στις 7 Απριλίου.

    Με τους ισχυρούς βοριάδες είναι και οι αισθητές θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από τις ονομαστικές τους τιμές. Αρκετές ήταν επίσης και οι βροχές για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα στην Αττική, αν και πέρσι πρέπει να ήταν περισσότερες.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξασθενούν σταδιακά οι βοριάδες, αφού έφτασαν στο αποκορύφωμά τους την Τετάρτη το πρωί προκαλώντας κάποιες ζημιές και δυστυχώς και θανάτους μικρών πουλιών στη νότια Αττική. Την ίδια στιγμή ο τροπικός κυκλώνας Harold κατηγορίας 5 (η υψηλότερη στην πεντάβαθμη κλίμακα) έπληξε τα νησιά Φίτζι, τραυματίζοντας ανθρώπους και ισοπεδώνοντας τουλάχιστον δέκα σπίτια, όπως μεταδίδει το Reuters. Toυλάχιστον δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι στο αρχιπέλαγος, ούτε από τον κυκλώνα, ούτε από τον κορωνοϊό, με 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.

    Οι αρχές που έχουν απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 20 ατόμων, είπαν, πάντως, στον κόσμο να μείνει σπίτι, οπότε μάλλον φοβούνται περισσότερο τον κορωνοϊό, παρά τον κυκλώνα, ο οποίος, ωστόσο, πριν φτάσει στα Φίτζι είχε σκοτώσει δεκάδες στα νησιά του Σολομώντα, είχε καταστρέψει πολλά σπίτια στο Βανουάτου και αναμένεται να πλήξει και την Τόνγκα.
    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-fiji-cyclone/cyclone-harold-flattens-homes-brings-injuries-in-fiji-idUSKBN21Q0HW?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου